Arterne Xanthomonas euvesicatoria, X. gardneri, X. perforans og X. vesicatoria er alvorlige skadegørere på tomat, chili, og peberfrugt, mens Xanthomonas axonopodis pv. phaseoli og X. fuscans subsp. fuscans betragtes som den største trussel mod bønneproduktion verden over.
De nævnte arter er regulerede ikke-karantæneskadegørere (RNQP’ere) i EU, som betyder at de ikke må forekomme på frø eller planter til plantning af spansk peber (Capsicum annum), tomat (Solanum lycopersicum) og bønne (Phaseolus vulgaris). Plantepasset attesterer, at planter og frø er fundet frie for RNQP’erne. Der har endnu ikke været bekræftede fund i Danmark.
Bakterierne trives i tropisk, subtropisk og tempereret klima, hvorfor de i Danmark kan være en trussel for værtsplanter i væksthuse og på friland. Xanthomonas har et stort spredningspotentiale, da slægten er frøbåren og kan overleve på frø i flere år. Handel og transport af inficerede frøpartier vurderes at være den primære kilde til spredning på tværs af landegrænser.
Du kan læse mere i faktaarkene ”Hold øje med Xanthomonas euvesicatoria, X. gardneri, X. perforans og X. vesicatoria.” og ”Hold øje med Xanthomonas axonopodis pv. phaseoli og X. fuscans subsp. fuscans”, hvor bakteriernes værtsplanter, udbredelse og symptomer m.m. er beskrevet.
Find begge faktaark her
Hold øje med angreb
Det er vigtigt løbende at holde øje med værtsplanter og være opmærksom på symptomer på skadegørerangreb. Det gælder særligt symptomer, som ikke tidligere er set. Hvis man ser nye symptomer, er det altid vigtigt at reagere hurtigt og undersøge, hvad planterne fejler, så der ikke sker spredning og etablering med potentielt store tab til følge.
Krav til viden om symptomer og eget tilsyn
Hvis du er godkendt til at udstede plantepas, skal du være opmærksom på, at du, som led i kravene til operatørkompetencer, skal tjekke for symptomer på skadegørere og dokumentere dit tilsyn ved at notere det løbende. Instruér også de ansatte, der dagligt håndterer værtsplanter for regulerede skadegørere, i hvordan de genkender symptomerne.
Hvis du vil vide mere
Læs mere om Landbrugsstyrelsens undersøgelser og avlskontrol hos producenter af planter her
Kontakt
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 33 95 80 00 eller sende en e-mail til planterogbiosikkerhed@lbst.dk
Er du journalist, er du velkommen til at kontakte Landbrugsstyrelsens pressetelefon på tlf. 41 89 25 07.