Foråret står for døren – vær opmærksom på skadegørerangreb og tjek vores undervisningsmaterialer

31-03-2023

Træer og buske er ved at springe ud, og det er igen tid til at holde øje med de særligt alvorlige planteskadegørere og genopfriske viden om symptomerne på angreb. Tjek vores undervisningsmateriale om planteskadegørere.

Mens træerne endnu ikke er sprunget ud, er det en god ide at tage en ekstra runde i kommunens grønne områder for at tjekke træer og buskes tilstand. Forårets pleje af træerne er en god anledning til at opdage angreb af karantæneskadegørere, ligesom det også er en god ide at undersøge væltede træer nærmere for symptomer.

Er træerne fulde af knopper og i god tilstand? Eller kan du se skadegørerangreb, f.eks. i form af huller i stammerne, smuld ved foden af stammerne og på barken, væskeflåd og løs bark, døde grenpartier mm?

Hvis du finder symptomer på angreb og har mistanke om, at det kan være et karantæneskadegørerangreb, bør du undersøge træet nøje. -Også i forhold til værtsplanten og forvekslingsmuligheder. Hjemmehørende arter kan også lave alvorlige angreb på træer mm. På vores hjemmeside finder du beskrivelser af karantæneskadegørere og eventuelle forvekslingsmuligheder.

Gå til Landbrugsstyrelsens side med information om udvalgte karantæneskadegørere

Undervisningsmaterialer – hvordan ser de særligt alvorlige skadegørere og symptomer ud? 

Landbrugsstyrelsen har lavet nogle undervisningsmaterialer, som kan benyttes til kompetenceudvikling af medarbejdere, som plejer de grønne områder. I kan f.eks. benytte dem, når I holder arbejds- og planlægningsmøder eller temadage. Materialet er til brug for at opfriske og genopfriske medarbejderes viden om karantæneskadegørere, så de er godt klædt på til opgaven. Filmen varer 24 minutter. I kan frit benytte materialerne og melde jer til et partnerskab med Landbrugsstyrelsen.

Du finder Landbrugsstyrelsens undervisningsmaterialer her

På billedet ses skadegørere som Asietisk citurstræbuk, Asiatisk træbuk, Amerikansk æblebuk og Asiatisk askepragtbille

  
Filmen introducerer dig for de 10 mest relevante karantæneskadegørere. På billedet kan du se fire af dem.

Der er anmeldepligt på karantæneskadegørere!

Hvis I har bestyrket mistanke om fund af en karantæneskadegører, skal fundet anmeldes til  Landbrugsstyrelsen.

Læs mere om og anmeld karantæneskadegørere her

Vi sætter pris på din årvågenhed og anmeldelse. Husk at vedlægge billeder af skadegøreren. Hvis du har et levende eksemplar af skadegøreren, kan den opbevares i et syltetøjsglas eller lignende. Vi følger op på hver enkelt anmeldelse og fortæller dig, om der er behov for nærmere undersøgelse af fundet.

Kontakt

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 33 95 80 00 eller sende en e-mail til planter&biosikkerhed@lbst.dk.

Er du journalist, er du velkommen til at kontakte Landbrugsstyrelsens pressetelefon på tlf. 41 89 25 07.