Storbritannien varsler - Flere varer skal følges af plantesundhedscertifikat fra 31. oktober 2023

21-04-2023

Storbritannien har varslet ny importmodel (The Border Target Operating Model (TOM)). Første trin af modellen forventes implementeret fra 31. oktober 2023 og vil betyde, at mange flere planter og planteprodukter skal være fulgt af et plantesundhedscertifikat ved import.

Den varslede importmodel implementeres allerede fra oktober i år og forventes at få betydelige konsekvenser for  virksomheder, der eksporterer til Storbritannien, da en lang række planter og planteprodukter vil blive certifikatpligtige ved import til Storbritannien.

Nedenfor ses de tre trin, som den ny importmodel forventes implementeret i:

31. oktober 2023 – Implementering af krav om plantesundhedscertifikat på import af planter og planteprodukter fra EU med middel risiko
31. januar 2024 – Implementering af dokumentkontrol og risikobaseret fysisk kontrol af planter og planteprodukter fra EU med middel risiko, og ændret kontrolsted for planter og planteprodukter med høj risiko (varer, som hidtil har været certifikatpligtige)
31. oktober 2024 – Implementering af bl.a. et ”UK single trade window”, som skal være med til at forenkle importen

Du finder udkastet til Storbritanniens ny importmodel via linket nedenfor, hvor du under punkt 9 kan se de enkelte trin og deres indhold.

The Border Target Operating Model: Draft for Feedback - GOV.UK (www.gov.uk)

Hvilken betydning forventes ændringen at få? 

Nedenfor kan du se nogle af de forventede konsekvenser ved implementering af Storbritanniens ny importmodel.
Landbrugsstyrelsen arbejder på afklaring af en række af punkterne, og vil løbende informere om udviklingen.

  • Storbritannien kategoriserer fremadrettet planter og planteprodukter i høj-, middel- og lavrisikovarer. Planter og planteprodukter, som kategoriseres med høj og middel risiko, omfattes fra 31. oktober 2023 af krav om plantesundhedscertifikat ved import. Planter og planteprodukter, som kategoriseres med lav risiko, skal ikke være fulgt af et plantesundhedscertifikat ved import til Storbritannien.
     
  • Kategoriseringen i middel- og lavrisikoplanter og -planteprodukter, er endnu ikke afklaret, men Landbrugsstyrelsen forventer, at stort set alle planter og planteprodukter, herunder frø, juletræer, træ, afskårne blomster, frugt og grønt, samt andre plantevarer, som ikke hidtil har været omfattet af certifikatkravet, vil blive omfattet.
     
  • Landbrugsstyrelsen forventer at meget få varer efter 31. oktober 2023 vil kunne eksporteres til Storbritannien uden et plantesundhedscertifikat. Det vil sandsynligvis kun være få frugter, som det er tilfældet ved import til EU.
     
  • Hvis du ikke tidligere har haft behov for et plantesundhedscertifikat ved eksport af planter og planteprodukter til Storbritannien, bør du være meget opmærksom på, om dine varer bliver omfattet af certifikatkravet efter 31. oktober 2023.
     
  • Der er forskel på importkontrollen afhængigt af varens risikokategorisering. Ifølge den varslede importmodel, bør du være særligt opmærksom, hvis du har forsendelser af planter og planteprodukter med blandet risikokategorisering, f.eks. høj og middel, da det kan betyde, at alle varer vil blive importkontrolleret som varer med høj risikokategorisering.
     
  • Planter og planteprodukter vil blive kategoriseret og importkontrolleret ud fra en løbende risikovurdering, hvilket betyder, at varer kan skifte kategorisering.
     
  • Den varslede importmodel vil få betydning for importørers procedurer ved import, herunder hvor og hvordan varer importkontrolleres. Det er derfor vigtigt, at din importør er informeret om de forventede ændringer

Hvad betyder det for mig som eksportør?

Eksportør af højrisikoplanter og -planteprodukter?
Hvis du efter Brexit har eksporteret planter og planteprodukter til Storbritannien, som har været fulgt af et plantesundhedscertifikat, forventer vi ikke, at den ny importmodel vil have store konsekvenser for dig. Du vil fortsat skulle have et plantesundhedscertifikat til dine varer. Du skal dog være opmærksom på, at importproceduren vil ændre sig, hvilket særligt vil have betydning for din importør.

Eksportør af middel- og lavrisikoplanter og -planteprodukter?
Hvis du hidtil har eksporteret planter og planteprodukter til Storbritannien, uden et plantesundhedscertifikat, bør du være meget opmærksom og holde dig orienteret om inddeling i risikokategorier. Landbrugsstyrelsen forventer, at stort set alle planter og planteprodukter vil blive kategoriseret som middelrisikoplanter eller –planteprodukter, og dermed blive omfattet af certifikatkravet.

Hvis du ikke tidligere har haft behov for et plantesundhedscertifikat, skal du oprettes som eksportør hos Landbrugsstyrelsen og i TRACES NT, så du kan få udstedt et elektronisk plantesundhedscertifikat. Vær opmærksom på at der er årlige omkostninger forbundet med at være oprettet som eksportør, og med hvert enkelt plantesundhedscertifikat. Du bør desuden holde dig orienteret om importproceduren i samarbejde med din importør, da importkontrollen ændres, hvis din vare bliver certifikatpligtig.

Du kan oprette dig som eksportør ved at klikke på ”Brugervejledning og blanketter” her

Du kan lære mere om hvordan du opretter dig i TRACES NT og kan få elektroniske certifikater her

Vær generelt opmærksom på, at alle plantesundhedscertifikater til Storbritannien sendes elektronisk. Du skal således ikke sende et fysisk plantesundhedscertifikat med dine varer til Storbritannien længere.

Du og din importør kan få mere information

Vi forventer, at Storbritannien løbende vil informere om den ny model på deres hjemmeside.
Du finder informationer på Storbritanniens hjemmeside her

Storbritannien tilbyder en række informationsmøder, som kan være relevante for dig og din importør. Den 27. april og 4. maj er der bl.a. møder, som er relevante for handel med planter og planteprodukter. Du har mulighed for at stille spørgsmål på forhånd.
Du finder flere informationer og kan deltage i møderne her

Det er altid en god ide, at være i tæt kontakt med din importør, så du løbende kan holde dig informeret.
Landbrugsstyrelsen vil desuden løbende informere dig om betydelige ændringer via faglige meddelelser som denne og på vores hjemmeside.
Du tilmelder dig Landbrugsstyrelsens faglige meddelelser om ”Planter og plantesundhed” mm her

Kontakt

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 33 95 80 00 eller sende en e-mail til planter&biosikkerhed@lbst.dk.

Er du journalist, er du velkommen til at kontakte Landbrugsstyrelsens pressetelefon på tlf. 41 89 25 07.