Ændring af bekendtgørelserne om sædekorn, markfrø og grøntsagsfrø

02-09-2022

Som følge af nye EU-regler indsættes bestemmelser om brug af biokemiske og molekylære teknikker ved bedømmelse af sortsidentitet og om produktion af hybridsorter af hvede ved brug af cytoplasmisk hanlig sterilitet. Desuden indsættes bestemmelser om udløb af autorisation for avlskontrollører og prøvetagere. Gældende praksis for at anmelde partier avlet i tredjeland og mærkningskrav ved OECD certificering er præciseret. Som noget nyt tilføjes frister og kriterier for godkendelse af sortsblandinger af sædekorn og godkendelsen gælder kun for den virksomhed, der har søgt om en konkret blanding.

Vi har ændret disse tre bekendtgørelser:

Ændringer i bekendtgørelser om sædekorn, markfrø og grøntsagsfrø

Fælles

Vi indfører nye regler om, at en autorisation bortfalder automatisk efter en årrække, hvis ikke avlskontrolløren eller prøvetageren har deltaget på et opfølgende møde afholdt af TystofteFonden, inden autorisationen udløber. Det har ingen større betydning i praksis, idet kontrollører og prøvetagere i forvejen er forpligtede til at deltage på møderne.

Som noget nyt bliver det muligt for udpegede virksomheder, at anvende biokemiske og molekylære teknikker, som et supplement ved bedømmelse af frøpartiers sortsidentitet. Den nye mulighed er særligt relevant i forhold til kontroldyrkning. TystofteFonden er udpeget til at udføre officiel avlskontrol, kontroldyrkning og sortsafprøvning.

Flere steder præciserer vi de gældende krav i relation til indførsel og handel med frø, der enten er produceret i en anden EU-medlemsstat eller i et land, der ikke er medlem af EU. På trods af, at kravene ikke entydigt har været afspejlet i bekendtgørelsen, har kravene altid været gældende i medfør af den bagvedliggende EU-regulering og i OECD-reglerne. De nye beskrivelser ændrer derfor ikke i gældende praksis.

Mærkningskravene ved OECD-certificering præciseres, idet der i bekendtgørelserne manglede nogle angivelser for mærkningen.

I bekendtgørelserne om markfrø og grøntsagsfrø indføres mulighed for, at Landbrugsstyrelsen kan udstede administrative bødeforelæg, hvis virksomheder ikke efterkommer forbud eller påbud udstedt af Landbrugsstyrelsen. Muligheden gælder allerede for sædekorn.

Desuden har vi lavet en lang række redaktionelle rettelser og præciseringer, som vi ikke vurderer har konsekvenser i praksis for virksomhederne.

Sædekorn

Praksis for godkendelse af sortsblandinger af partier af sædekorn ændres, så godkendelserne kun gælder for den enkelte virksomhed. Hidtil er de godkendte blandinger blevet oplistet i bekendtgørelsens bilag 11, hvorefter alle virksomheder kunne producere og handle blandingerne. Hvis flere virksomheder fremover vil lave den samme blanding, skal de hver især ansøge TystofteFonden om godkendelse. I den forbindelse indsætter vi frister for ansøgning samt kriterier for godkendelse af blandingerne. At kriterierne indsættes i bekendtgørelsen kan medføre et behov for løbende ændringer af bekendtgørelsen forud for ansøgningsfristerne, idet kriterierne kan ændre sig fra sæson til sæson. Virksomheder kan i særligt, begrundede tilfælde få dispensation fra ansøgningsfristen. TystofteFonden kan i særlige tilfælde godkende blandinger, der ikke overholder kriterierne ud fra en konkret, faglig vurdering.

Vi indfører nye regler for produktion af hybridsorter af hvede ved brug af cytoplasmisk hanlig sterilitet (CMS). Hidtil har de anerkendte teknikker til produktion af sædekorn af hybridsorter, været dem, der anvender direkte krydsning og kemisk hybridisering. Cytoplasmisk hanlig sterilitet er imidlertid i de seneste år blevet anerkendt over hele verden som en forædlingsteknik til produktion af sædekorn af hybridsorter. Der gælder allerede relevante regler for CMS-produktionsteknikken for byg, nu indfører vi tilsvarende regler for hvede.

Markfrø

Vi præciserer reglerne vedrørende småpakninger af markfrøarter, så de stemmer mere overens med reglerne i de bagvedliggende direktiver, og de tilsvarende krav i bekendtgørelse om grøntsagsfrø. Der er således ikke tiltænkt en ændring i praksis.

Grøntsagsfrø

Vi retter i reglerne om standardfrø. Der er overordnet tale om redaktionelle rettelser og præciseringer i forhold til gældende krav i det bagvedliggende direktiv. Som noget nyt stilles der krav om, at der til brug for den stikprøvevise, officielle efterkontrol skal udtages en prøve til brug for kontroldyrkning. Prøvetagningen skal virksomheden rekvirere hos en udpeget virksomhed, som også kan udføre kontroldyrkningen. Prøver kan også udtages af en autoriseret prøvetager. Kontroldyrkning kan også foretages af myndigheden i en anden EU-medlemsstat eller en medlemsstat af det Europæiske Økonomiske Samarbejde.

Kontakt

Har du faglige spørgsmål, er du velkommen til at kontakte Planter & Biosikkerhed på tlf. 33 95 80 00 eller e-mail planter&biosikkerhed@lbst.dk.

Er du journalist, er du velkommen til at kontakte Landbrugsstyrelsens pressetelefon på tlf. 41 89 25 07.