Angreb af en række planteskadegørere har betydning for træers vand- og næringsstoftilførsel. Et angreb kan derfor vise sig ved, at træer får tidligt visne blade og døde grenpartier. Tidlig visning er således en god indikation på planternes sundhedstilstand. Efterårets pleje af træerne er en god anledning til, at opdage angreb af karantæneskadegørere, ligesom det også er en god ide at undersøge væltede træer nærmere for symptomer.
Herunder ser du symptomer på alléer af asketræer før, under og efter angreb af askepragtbillen (Agrilus planipennis). Billederne er fra USA.
Du kan klikke på billederne for at få dem vist i større format.
|
|
|
Før angreb | Under angreb | Efter angreb |
Askepragtbillen findes bl.a. i USA og Rusland. Den breder sig naturligt med 50 km om året og befinder sig kun 100 km. fra grænsen til Estland og Finland.
Finder du visne grenpartier, bør du undersøge træet nøje for symptomer, som udgangshuller og larvegange under barken. Krydstjek gerne med værtsplanter og øvrige symptomer, hvis du har mistanke om, at du har fundet en karantæneskadegører. Huller i træerne kan nemlig også skyldes angreb af en af vore mange hjemmehørende biller. Du kan også sammenligne med symptomerne på udvalgte karantæneskadegørere, som du finder på Landbrugsstyrelsens hjemmeside.
Gå til Landbrugsstyrelsens side med information om billerne.
Nedenfor kan du se eksempler på træer med symptomer, der kunne give anledning til at se efter skadegørerangreb.
Du kan klikke på billederne for at få dem vist i større format.
Hvis du efter dine undersøgelser har fået bestyrket mistanke om fund af en karantæneskadegører, skal du anmelde fundet til Landbrugsstyrelsen.
Her finder du Landbrugsstyrelsen anmeldelsesside.
Vi sætter pris på, at du vedlægger billeder af skadegøreren. Hvis du har et levende eksemplar af skadegøreren, kan det være den skal undersøges nærmere af os. Du kan opbevare den i et syltetøjsglas eller lignende, indtil den overdrages til os.
Karantæneskadegørerne er en gruppe af skadegørere, der ikke findes i EU, men som kan gøre stor skade, hvis de bliver indslæbt til Danmark eller EU, og etablerer sig. Det gælder om at opdage dem hurtigt. Derfor er det vigtigt, at være opmærksom på symptomer og kunne genkende dem, hvis de skulle dukke op.
Du kan downloade vores plakat med forskellige karantæneskadegørere her https://lbst.dk/tvaergaaende/plantesundhed/plakat-hold-oeje-med-disse-10-ubudne-gaester-i-haven/