Bekendtgørelse nr. 742 af 30. maj 2022 om næringsstofreducerende tiltag og dyrkningsrelaterede tiltag i jordbruget for planperioden 2022/2023 (også kaldet plantedækkebekendtgørelsen) er nu offentliggjort. Den træder i kraft 1. august 2022.
I denne nyhed kan du læse mere om, hvilke ændringer der er foretaget i bekendtgørelsen fra sidste år. Sidst i nyheden kan du læse om, hvilke ændringer som også gælder for målrettet kvælstofregulering.
Justeret kvotereduktion ved brug af fleksible frister
Vi har igen i år nedjusteret reduktionen af kvælstofkvoten ved brug af sen etablering af efterafgrøder. Du kan se det nye kvotetræk for efterafgrøder sået mellem 21. august og 7. september i bekendtgørelsen.
Cikorie kan indgå i kvælstoffikserende blandinger
Som noget nyt kan cikorie også indgå i efterafgrødeblandinger med kvælstoffikserende arter som alternativ til efterafgrøder. Du skal være opmærksom på, at blandinger med cikorie eller græs skal sås senest 1. august for at kunne godkendes, og såtidspunktet kan ikke udskydes, hvis cikorie eller græs indgår i blandingen med de kvælstoffikserende arter.
Efterafgrøder kan følges af slåningsbrak
Du får mulighed for at lade dine efterafgrøder stå som slånings-, blomster- eller bestøverbrak i foråret 2023 i stedet for at etablere en forårssået afgrøde. Ændringen for slåningsbrak gælder kun i 2023 og skal give landbruger fleksibilitet i overgangen til ny landbrugsreform.
Hvis du overvejer at indberette alternativet braklagte arealer, skal du dog være opmærksom på, at arealerne ikke må overlappe med den nye mulighed for slåningsbrak efter en efterafgrøde. En mark, som skal bruges til alternativet braklagte arealer i 2023, må ikke være etableret med efterafgrøder i efteråret 2022. Der må altså ikke være efterafgrøder på arealerne umiddelbart før du etablerer græs til alternativet braklagte arealer.
Det skal du efter en efterafgrøde | Det må du ikke efter en efterafgrøde |
- Så forårssåede afgrøder på et efterafgrødeareal eller
- Så blomsterbrak på dit efterafgrødeareal eller
- Så bestøverbrak på dit efterafgrødeareal eller
- Holde slåningsbrak på dit efterafgrødeareal i 2023
| - Bruge alternativet braklagte arealer i 2023 på et areal, som i 2022 var etableret med efterafgrøder.
|
Husk hvilke afgrøder som skal følge en efterafgrøde af hensyn til effekten
Fra planperioden 2022/2023 skal du være opmærksom på, at arealer med efterafgrøder skal efterfølges af en forårssået afgrøde, blomsterbrak, bestøverbrak eller slåningsbrak i foråret 2023. Hvis du etablerer andre afgrøder på de arealer, hvor du har haft efterafgrøder, kan du få en bøde.
Du skal også sikre dig, at alternativet efterafgrødeblandinger med kvælstoffikserende arter efterfølges af en forårssået afgrøde i foråret 2023. Eller risikerer du at få en bøde.
Husk, at alternativet tidlig såning skal være korn i renbestand
Vi har præciseret, at alternativet tidligt såede vinterafgrøder skal være som korn i renbestand. Du kan derfor risikere, at arealerne bliver underkendt, hvis afgrøden er en blanding af korn og græs, f.eks. græs med korn som dæksæd.
Nye regler for at overdrage efterafgrøder
Modtager du efterafgrøder fra en ophørende virksomhed, har du nu to planperioder til at indberette efterafgrøderne. Det betyder, at du kan indberette dem frem til 10. september 2023. Du skal blot være opmærksom på, hvornår du ønsker at bruge de modtagne efterafgrøder. Vil du f.eks. bruge efterafgrøderne i planperioden 2022/2023, skal de indberettes senest 10. september 2022.
Vi har desuden indført en ændring, som skal sikre, at efterafgrødekravet er opfyldt, før en ophørt virksomhed kan overdrage sine efterafgrøder. F.eks. vil en ophørt virksomhed med et efterafgrødekrav i 2022/2023 først kunne handle sine efterafgrøder i 2023/2024.
Ophører din virksomhed, skal du derfor være opmærksom på, at du først kan sælge dine efterafgrøder fra den planperiode, hvor du ikke længere har et efterafgrødekrav. Det betyder, at hvis du ønsker at overdrage dine efterafgrøder i planperioden 2022/2023, skal du være udmeldt af Register for Gødningsregnskab senest 30/7 2022. Hvis du først udmelder dig 31/7 2022, kan du ikke længere overdrage efterafgrøder i planperioden 2022/2023.
Ændringen i bekendtgørelsen er sket ved, at vi har fremrykket ophørsperioden for handel med efterafgrøder med én dag, frem til 30/7.
Du skal bruge akkrediteret laboratorium ved præcisionslandbrug fra august 2022
Hvis du vil bruge alternativet præcisionslandbrug i planperioden 2023/2024, skal du være opmærksom på, at du allerede fra 1. august 2022 skal leve op til kravet om, at kemiske gylleanalyser skal være foretaget af et autoriseret eller akkrediteret laboratorie. Kravet gælder, når du fra 1. august 2022 udbringer husdyrgødning og anden organisk gødning. Det betyder, at udbringer du gylle til vinterafgrøder i efteråret 2022 eller foråret 2023, som skal indgå i præcisionslandbrug i planperioden 2023/2024, skal analysen være foretaget på et akkrediteret laboratorium.
Selve kravet fremgår af bekendtgørelsen for 2022/2023 af hensyn til landbrugers planlægning.
Se dit husdyrefterafgrødekrav for 2022/2023
Med bekendtgørelsen udstedes også husdyrefterafgrødekravet for 2022/2023. Siden 1. februar 2022 har du kunne se dit husdyrefterafgrødekrav for 2022/2023 i gødningskvote og efterafgrødeskemaet (GKEA). Offentliggørelsen af bekendtgørelsen vil ikke ændre på dit husdyrefterafgrødekrav.
Det kan ske, at dit opland i GKEA har ændret nummer, eller at det bliver opdelt anderledes end sidste år. Fra i år kommer der husdyrefterafgrødekrav på flere oplande, der afvander til naturtyper og levesteder for arter, de såkaldte habitatnaturtyper. De nye oplande er kommet til, fordi der fra i år er flere områder med bl.a. søer og marine habitatnaturtyper i Natura-2000 områder. Det betyder derfor, at antallet af oplande med husdyrefterafgrødekrav er øget i forhold til 2021/2022. Du skal ikke selv gøre noget, hvis du ligger i et opland, som får en ny opdeling.
Du kan se en liste over alle oplande med husdyrefterafgrødekrav i bekendtgørelsens bilag 2.
Hvilke ændringer gælder også i målrettet kvælstofregulering?
Følgende ændringer gælder også i målrettet kvælstofregulering, når plantedækkebekendtgørelsen træder i kraft 1. august 2022.
- Justeret kvotereduktion ved fleksible frister
- Cikorie i kvælstoffikserende efterafgrødeblandinger
- Tidligt såede vinterafgrøder skal være korn i renbestand
- Brug af akkrediteret laboratorium ved præcisionslandbrug
Følgende bestemmelse afventer en ændring i bekendtgørelse om tilskud til kvælstofreducerende virkemidler for planperioden 2022/2023. Vi forventer snart at sende bekendtgørelsen i høring.
- Efterafgrøder kan følges af slåningsbrak
Læs mere
Find plantedækkebekendtgørelsen inkl. bilag her på retsinformation
Se et oversigtskort over oplande med husdyrefterafgrødekrav her
Find høringssvar til bekendtgørelsen og Landbrugsstyrelsens høringsnotat på høringsportalen
Vi oplever stor interesse for brugen af præcisionslandbrug som alternativ til efterafgrøder. Vi har samlet nogle spørgsmål og svar om præcisionslandbrug i en FAQ.
Find FAQ om præcisionslandbrug her
Find vejledning til pligtige og husdyrefterafgrøder og dyrkningsrelaterede tiltag for planperioden 2022/2023 her
Miljøvurdering af plantedækkebekendtgørelsen
Landbrugsstyrelsens har miljøvurderet ny fordeling af husdyrefterafgrødekravet og justeringer til pligtige- og husdyrefterafgrøder og dyrkningsrelaterede tiltag. Du kan læse den tilhørende miljørapport og sammenfattende redegørelse på styrelsens hjemmeside.
Læs miljørapport og sammenfattende redegørelse
Kontakt
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 33 95 80 00 eller sende en e-mail til Miljo-Erhvervsregulering@lbst.dk.
Er du journalist, er du velkommen til at kontakte Landbrugsstyrelsens pressetelefon på tlf. 41 89 25 07.