Landbrugsstyrelsen øger kontrollen af målrettede efterafgrøder, når kontrollen starter til efteråret. Det gør vi, fordi særligt antallet af overtrædelser for målrettet kvælstofregulering er for højt. I 2020 blev der underkendt 7,5 procent af de ansøgte hektar efterafgrøder, der var tilfældigt udtaget til kontrol på målrettet kvælstofregulering. I 2021 ligger tallet på samme niveau. Derfor hæves kontroltrykket til 10 pct. i 2022. Det normale niveau er 5 pct.
Finder vi overtrædelser, får du en sanktion, som f.eks. kan være bortfald af tilskud og kvotetræk. På landsplan betyder mange overtrædelser, at flere skal kontrolleres året efter.
Hvorfor det er vigtigt at nedbringe fejlraten
Efterafgrøder og alternativer medvirker til at mindske kvælstofudvaskning og forbedre vandmiljøet i de kystnære farvande. De indgår i Danmarks forpligtelse til at opfylde blandt andet vandrammedirektivet og nitratdirektivet. Desuden skal vi øge kontrolindsatsen, når fejlraten er for høj, hvilket påvirker både landbrugere og administration.
Fem råd til at undgå de mest typiske fejl
For at undgå de mest typiske overtrædelser, som vi finder på vores kontroller, får du her fem tips:
1. Anvend kun godkendte efterafgrødearter
Vær opmærksom på, at du ikke har andre arter end de tilladte på dine efterafgrødemarker. Hvis du efter etableringen af efterafgrøden finder, at plantedækket alene består af afgrøder, der ikke er godkendt, spildfrø eller ukrudt, skal du trække arealet ud af din ansøgning eller i din indberetning. Det skal ske, før kontrollen har meldt sin ankomst.
2. Tjek, at efterafgrødernes dækningsgrad er tilstrækkelig
Kan du ikke nå at så efterafgrøder senest til fristen 20. august, kan du angive et senere etableringstidspunkt i gødningskvote- og efterafgrødeskemaet (GKEA). Kravene til dækningsgraden er mindre, når du sår senere, og du trækkes i kvælstofkvoten for at opveje den mindre effekt af efterafgrøden. Hvis du kan se, at efterafgrøden ikke når at blive til noget, kan du helt frem til kontrollen trække arealet ud af din ansøgning i fællesskemaet eller i GKEA.
3. Du skal sikre, at din indberetning af målrettede efterafgrøder er korrekt
Tjek, at du har udlagt målrettede efterafgrøder og alternativer på de arealer, hvor de er indberettet i fællesskemaet. Du skal tjekke det før 10. september, så du kan nå at ændre placering og valg af alternativ i fællesskemaet. Du kan ændre placeringen inden for det ID15-område, hvor du har fået tilsagn – men det kræver altså, at du indberetter det senest 10. september.
4. Udså alternativet tidligt såede vinterafgrøder senest 7. september
Du skal udså vinterafgrøden senest 7. september, hvis du vil anvende den som alternativet tidligt såede vinterafgrøder. Hvis du ikke når at etablere vinterafgrøden inden fristen, kan du frem til kontrollen trække arealet ud af din ansøgning i fællesskemaet eller i GKEA.
5. Efterafgrøden må tidligst destrueres 20. oktober
Du må ikke destruere efterafgrøden før 20. oktober. Har du efterafgrøde på din majsmark, må du ikke destruere før 1. marts. Hvis du kan se, at efterafgrøden ikke når at blive til noget, kan du helt frem til kontrollen trække arealet ud af din ansøgning i fællesskemaet eller i GKEA.
Læs mere på vores hjemmeside om efterafgrøder
Oversigt over hvor du skal indberette hvad:
Fællesskema | Gødningskvote og efterafgrødeskema |
Ændringer under målrettet kvælstofregulering (undtagen sen etablering) | Ændringer under pligtige og husdyrefterafgrøder samt obligatoriske målrettede efterafgrøder Sen etablering for både pligtige, husdyr- og obligatoriske målrettede efterafgrøder samt målrettet kvælstofregulering. |
Hold dig opdateret
Den kommende tid vil vi sende nyheder med tips og vejledning om efterafgrøder, hvor vi går mere i dybden med de overtrædelser, vi hyppigst ser, og hvordan du bedst undgår dem.
Du kan abonnere på vores nyheder til landbruget her
Kontakt
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 33 95 80 00 eller sende en e-mail til landbrugsstotte-geodata@lbst.dk
Er du journalist, er du velkommen til at kontakte Landbrugsstyrelsens pressetelefon på tlf. 41 89 25 07.