Du kan udskyde etablering af efterafgrøder

19-08-2022

Landbrugsstyrelsen sætter fokus på efterafgrødereglerne. I en række nyheder får du tips og vejledning i reglerne for målrettede efterafgrøder samt pligtige- og husdyrefterafgrøder. I denne nyhed kommer vi ind på de forskellige frister for efterafgrøder, og hvad du gør, hvis du ikke kan nå at så inden fristen.

Antallet af overtrædelser for målrettet kvælstofregulering er for højt, og derfor bliver flere udtaget til kontrol, når den går i gang i år. Overtrædelser kan for den enkelte resultere i en sanktion, som f.eks. kan være bortfald af tilskud og kvotetræk. På landsplan betyder mange overtrædelser, at flere skal kontrolleres året efter.

I denne nyhed får du en gennemgang af fristerne for at så efterafgrøder. De samme regler gælder også for pligtige- og husdyrefterafgrøder.

Du kan bruge fleksible frister for etablering af efterafgrøder

Fristerne for at så efterafgrøder er sat for at skabe god etablering og vækst, så efterafgrøden kan nå at optage tilstrækkeligt med kvælstof. Du har mulighed for at bruge fleksible frister for at så efterafgrøder fra 20. august til og med 7. september. Hvis du benytter denne mulighed, skal du i gødningskvote- og efterafgrødeskemaet (GKEA) senest 10. september indberette på hvilke marker, du har udskudt etableringen af dine efterafgrøder.

Når du udskyder fristen for at så efterafgrøder, vil du få en reduktion i din kvælstofkvote, svarende til den reducerede effekt af det senere såtidspunkt. Hvis du etablerer efterafgrøder senere end 20. august og har angivet det i GKEA, er kravet til dækningsgraden til gengæld mindre.

Du skal være opmærksom på, at du  ikke kan udskyde fristen for etablering af mellemafgrøder eller for efterafgrøder med græs eller cikorie.

Se fristerne

Dine efterafgrøder skal bestå af bestemte arter for at kunne godkendes under de enkelte efterafgrødeordninger. Alt efter hvilke plantearter du vælger, er der forskellige frister for etablering.

Frist for etablering

Plantearter

20. juli

Frist for etablering af mellemafgrøder (olieræddike, gul sennep eller af frøgræs, der fortsætter efter høst)

1. august

Frist for etablering af visse efterafgrøder (cikorie og ren græs uden kløver)

20. august

Frist for etablering af følgende efterafgrøder: korsblomstrede afgrøder, honningurt, almindelig rug, stauderug, hybridrug, havre, vårbyg, klinte, hjulkrone og morgenfrue

7. september

Frist for udskudt etablering af efterafgrødearter med etableringsfrist 20. august

Frist for tidlig såning af visse vinterafgrøder

Du kan rette op, inden vi kontrollerer

Hvis du efter etableringen af efterafgrøden finder, at plantedækket kun består af afgrøder, der ikke fremgår af listen over plantearter, eller hvis du kan se, at efterafgrøden ikke når at blive til noget, kan du helt frem til kontrollen trække arealet ud af din ansøgning i fællesskemaet eller din indberetning i GKEA.

Du trækker arealet ud af din ansøgning om målrettede efterafgrøder i fælleskemaet. Arealer til pligtige, husdyr- eller obligatoriske målrettede efterafgrøder trækker du ud i din indberetning i GKEA. Det skal ske, før kontrollen har meldt sin ankomst.

Sådan kontrollerer vi

Vi kontrollerer, at efterafgrøden med de tilladte plantearter er udsået. Det betyder, at ukrudt og spildfrø, der er spiret frem, ikke regnes med til efterafgrøden. Der må godt være ukrudt og spildfrø på et areal med efterafgrøder, men når vi kontrollerer, tæller vi ikke ukrudtet og spildfrøene med som efterafgrøder.

Dækningsgraden kontrollerer vi med udgangspunkt i den såkaldte trappemodel. Da kontrolperioden typisk strækker sig over flere måneder, vil kravet til dækningsgraden i starten af kontrolperioden ikke være den samme som i slutningen af kontrolperioden. Der skal dog til enhver tid være en jævn fremspiring af efterafgrøder.

Læs mere

Du kan læse mere om fleksible frister for etablering af efterafgrøder i vores faktaark.

Gå til faktaark om fleksible frister for efterafgrøder

Vi har lavet en hjemmeside, hvor vi fortæller om de hyppigste fejl, vi finder, når vi kontrollerer efterafgrøder.

Gå til vores hjemmeside om efterafgrøder

I vores kontrolinstruks og billedbog for efterafgrøder kan du se billeder af de forskellige dækningsgrader for forskellige arter af efterafgrøder. Vi er i gang med at opdatere kontrolinstruksen fra 2021, og vi forventer at være klar med en for 2022 i starten af september.

Du finder vores kontrolinstruks for efterafgrøder 2021 her

Du finder vores billedbog for efterafgrøder her

Kontakt

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 33 95 80 00 eller sende en e-mail til landbrugsstotte-geodata@lbst.dk

Er du journalist, er du velkommen til at kontakte Landbrugsstyrelsens pressetelefon på tlf. 41 89 25 07.