Muligheden for at ændre i sin ansøgning om landbrugsstøtte er slut, og dermed kan den satellitbaserede kontrol af de danske marker gå i gang. Kontrollen sikrer, at der er de rigtige afgrøder på marken, så de grønne initiativer får den ønskede klima-effekt.
"Satellitkontrollen kan først gå i gang, når ansøgningsrunden er afsluttet, og ændringsfristen er udløbet. Det skyldes, at vi skal kunne se, om det, der er på marken, er det, der er søgt om tilskud til. Det er desværre ikke muligt at sende høringsbreve på et senere tidspunkt, for det er vigtigt, at det sker, mens der stadig er afgrøder på marken, så vi og landbrugerne har den fornødne dokumentation,” siger Anna de Klauman, vicedirektør i Landbrugsstyrelsen.
Hvis der bliver konstateret uoverensstemmelser mellem det landbrugeren har meldt ind, og det satellitterne viser, vil landbrugeren modtage et høringsbrev.
Hvis satellitanalyserne viser, at en landbruger har indberettet sine marker med en forkert afgrødekode, indtegnet sine marker forkert eller har glemt at indsende ændringsforslag til permanent ikke-støtteberettigede elementer vil høringsbrevet blive udsendt d. 11. juli, lige så snart satellit-analyserne er afsluttede.
Et eventuelt høringsbrev vedrørende overtrædelse af et pløje- eller slåningforbud vil blive udsendt d. 16. juli.
Landbrugeren kan herefter dokumentere, hvad der dyrkes på marken ved hjælp af et foto via Landbrugsstyrelsen app eller gå ind og ændre i ansøgningen, så der er overensstemmelse mellem forholdene på marken, og det, der er søgt om tilskud til.
Landbrugsreform betyder øget brug af satellitkontrol
I 2023 kom der med den nye Landbrugsreform en række nye ordninger, der skulle fremme den grønne omstilling af landbruget. De nye ordninger betød et øget krav til brugen af satellitkontrol. Kontrollen sikrer, at der er de rigtige aktiviteter på markerne, så tilskudsordningerne får de ønskede effekter i forhold til f.eks. biodiversiteten. En betingelse kan f.eks. være overholdelsen af et pløjeforbud af græsarealer eller produktion af særlige afgrøder.
Sidste år sendte Landbrugsstyrelsen cirka 3.000 høringer afsted til landbrugerne, hvilket svarer til omkring 9 procent af ansøgerne i 2023, hvor 33.916 søgte om tilskud.
Kontakt
Hvis du har spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 33 95 80 00 eller e-mail: Landbrugsstotte-Geodata@lbst.dk.
Er du journalist, er du velkommen til at kontakte Landbrugsstyrelsens pressetelefon på 41 89 25 07.