Japansk fyrrebuk. En lille, brun bille med lange følehornslignende tentakler fra hovedet kan lægge hele fyrreskove øde. Hvis den får lov til at brede sig. Dens larver er cremehvide og benløse med kraftige kæber. Den kan komme med som ubuden passager, når vi importerer varer fra Asien, og den er i den grad uønsket i Danmark. Så meget, at den er på EU’s forbudsliste.
Finder du den, har du derfor pligt til at indrapportere det til Landbrugsstyrelsen.
En ny kampagne med hashtagget #PlantHealth4life vil hjælpe med at udbrede kendskabet til skadelige biller og plantesygdomme, som ligesom den japanske fyrrebuk kan skabe ravage og true vores natur, planteproduktion og i værste fald vores fødevaresikkerhed.
”Vi har brug for al den hjælp, vi kan få til at holde udkig efter skadelige biller og plantesygdomme. Det er derfor positivt, at vi med kampagnen får sat endnu mere spot på udfordringerne med skadelige biller og plantesygdomme – både nationalt og på europæisk plan, så vi kan passe på vores natur og planteproduktion,” lyder det fra Kristine Riskær, enhedschef for Planter & Biosikkerhed i Landbrugsstyrelsen.
Bag kampagnen står Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA), Europa-Kommissionen og 22 EU-lande.
Klimaforandringer, handel og øget rejseaktivitet har ført til en større spredning af skadelige biller og plantesygdomme på tværs af nationalgrænser og kontinenter. #PlantHealth4Life-kampagnen skal udbrede kendskabet til plantesundhed og risici og dermed sikre, at flere griber ind, hvis de opdager en mistænkelig bille:
"Plantesundhed er ikke kun vigtigt for miljøet, økonomien og den europæiske fødevareværdikæde, men også for vores nutid og fremtid. Ved at holde planterne sunde, beskytter vi livet. Det gør os derfor utroligt stolte at se europæernes engagement i emnet, og at så mange medlemsstater deltager i #PlantHealth4Life-kampagnen", udtaler Tobin Robinson, leder af EFSA's PLANTS-enhed, som vil præsentere kampagnen på et symposium om "Plantesundhed uden grænser," der arrangeres af det belgiske formandskab for EU-Rådet i Bruxelles 15. maj.
Fra Claire Bury, vicegeneraldirektør for fødevarebæredygtighed i EU-Kommissionens generaldirektorat GD SANTE lyder det, at:
"Europæiske borgere, der er korrekt informerede om plantesundhed, kan hjælpe med at beskytte og bevare biodiversiteten. Plantesundhed er en prioritet for Europa-Kommissionen inden for rammerne af One Health-modellen. Vi kan gøre en forskel ved at informere EU-borgerne om vigtigheden af ikke at importere skadegørere til Den Europæiske Union og give dem den nødvendige viden til at kunne handle korrekt."
Besøg kampagnewebsiden for #PlantHealth4Life og find ud af, hvordan du kan beskytte plantesundheden. Her kan du finde informationer på alle europæiske sprog.
Kampagnewebside
Om kampagnen
#PlantHealth4Life er en flerårig kampagne, der er udviklet på anmodning af EU-Kommissionen. I år omfatter kampagnen 21 medlemsstater og et kandidatland. Det er en fordobling i forhold til året før. Deltagerlandene er: Belgien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrig, Grækenland, Irland, Kroatien, Letland, Litauen, Malta, Polen, Portugal, Slovakiet, Slovenien, Spanien, Sverige, Tjekkiet, Tyskland, Ungarn og Montenegro.
Om EFSA
Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) er et upartisk EU-agentur, der sikrer fødevaresikkerhed på tværs af landegrænser.
Kontakt
Har du spørgsmål, er du velkommen til at sende en e-mail til PlanterOgBiosikkerhed@lbst.dk.
Er du journalist, er du velkommen til at kontakte vores presseteam på tlf. 41 89 25 07.