Tomat-skrumpevirus og træspisende biller: Planter købt på nettet kan gemme på ødelæggende biller og plantesygdomme

12-07-2024

Der findes hundredvis af skadelige biller og plantesygdomme, som myndighederne gør alt for at holde uden for EU’s grænser. Køber du planter eller frø fra udenlandske webbutikker, skal du derfor være opmærksom på, om de nødvendige garantier for sunde planter følger med.

Tre centimeter lang, sort med hvide prikker og bark-spisende.

Den lyder måske uskyldig, men billen, Asiatisk Citrustræbuk, kan faktisk være ødelæggende for de danske skove, parker og afgrøderne på vores marker.

Citrustræbukken lever i Asien og USA, men kan – ligesom andre alvorlige skadegørere – blive ført til Danmark, når vi køber planter på nettet.

Der findes ca. 200 forskellige alvorlige plantesygdomme og skadedyr, som myndighederne gør alt for at holde uden for EU.

 

Har du planer om at pifte haven eller altankassen op med planter købt over internettet, skal du derfor være opmærksom på, om der følger et plantepas eller plantesundhedscertifikat med.

”Det er helt afgørende, at vi kan spore eventuelle fund af dem tilbage til producenten.  Problemet er, at man som borger ikke altid er klar over, hvor i verden planterne stammer fra, når man køber dem via internettet. Man kan risikere at indføre insekter og plantesygdomme, der kan være en katastrofe for vores natur,” siger Kristine Riskær, der er enhedschef for Planter & Biosikkerhed i Landbrugsstyrelsen.

Plantepasset skal følge planter købt over internettet indenfor EU, mens de skal følges af et plantesundhedscertifikat, hvis de købes fra lande uden for EU. Dokumenterne er din garanti for, at planterne er fri for alvorlige biller og plantesygdomme.

Kan ødelægge tomatproduktionen

Tomatskrumpe-virus er et eksempel på en plantesygdom, som vi meget gerne vil holde ude af Danmark.

Virussens symptomer afhænger af hvilken type tomatplante, der er tale om. Plantens blade vil typisk ændre farve, få pletter og blive rynkede. Frugterne bliver typisk gule og brune eller får grønne striber. De kan også blive deforme, rynkede og få en uens modning.

”Tomatskrumpe-virus er enormt smitsom og kan ødelægge en hel tomatproduktion, hvis den rigtig får fat. Min anbefaling er derfor: Vær opmærksom på, hvor i verden produktet sælges fra, hvis du køber planter eller frø på internettet,” siger Kristine Riskær.

Også frø skal have et plantesundhedscertifikat, hvis de købes i et ikke-EU-land. Frø kan nemlig ligesom planter indeholde alvorlige sygdomme og skadedyr, der kan true danske afgrøder. Køber du frø fra en forhandler via en webbutik inden for EU, behøver du kun plantepas på visse arter, herunder tomat, peberfrugt, løg, porre, ært og bønne.

Hvad kan du selv gøre?

  • Vær opmærksom på, om der følger et plantepas eller plantesundhedscertifikat med, når du køber planter eller frø online.
  • Undersøg dine indkøbte planter og frø for borehuller, æg, larver, biller og misfarvninger som tegn på sygdomme.
  • Har du mistanke om, at der kan være tale om fund af en alvorlig skadegører, har du pligt til at anmelde fundet til Landbrugsstyrelsen på www.plantesundhed.dk. Her kan du uploade et billede af fundet og notere findestedet.

Kontakt

Er du journalist, er du velkommen til at kontakte Landbrugsstyrelsens pressetelefon på 41 89 25 07.