Mindre afskovning, reduceret CO2-udledning, mindre kvælstofudvaskning og reduceret brug af pesticider. Der er mange gode grunde til at etablere et bioraffineringsanlæg. Og det kan du få tilskud til.
Hvad kan du få tilskud til?
Du kan få tilskud til at etablere et bioraffineringsanlæg, der som minimum raffinerer græs, kløver, lucerne mv. med henblik på fremstilling af proteinkoncentrat til dyrefoder. Du kan få 65 pct. i tilskud til de udgifter, der er tilskudsberettigede. Du kan se hvilke udgifter, der er tilskudsberettigede i Tilskudsguiden, hvor vi generelt har samlet information om ordningen.
Her finder du også de krav, du skal opfylde, og under afsnittet ”Vejledning” er der en kort PowerPoint-præsentation, der beskriver projektets forløb, og hvordan du søger.
Tilskudsguide om Etablering af anlæg til grøn bioraffinering 2024
Nyt om ordningen i 2024
Vi har gjort ordningen enklere, men derudover er der kun mindre justeringer. I 2024 har vi fjernet kravet om, at du skal indhente og indsende to forskellige tilbud for dine udgifter til projektet, når du søger om tilsagn. Når du søger om udbetaling, skal du dog være opmærksom på, om du skal indsende to tilbud. Desuden er der en række tekniske justeringer af bekendtgørelsen.
Nyt grønt initiativ i Danmark
Grøn bioraffinering bidrager til, at landbruget bliver mere selvforsynende med foderproteiner, hvilket reducerer Danmarks import af soja og giver incitament til at omlægge flere landbrugsarealer til græs og lignende. Det understøtter både mindre afskovning, reduceret CO2-udledning, mindre kvælstofudvaskning og reduceret brug af pesticider.
Der er afsat i alt 260 mio. kr. til at udbrede grøn bioraffinering. Udover ansøgningsrunden, der åbner i dag, kan der søges om tilskud igen i efteråret 2025.
På vores temaside kan du læse mere om grøn bioraffinering.
Temaside om grøn bioraffinering
Etablering af anlæg til grøn bioraffinering er en del af den fælles europæiske landbrugspolitik (CAP) for perioden 2023-2027.