Etablering af anlæg til grøn bioraffinering 2024

Find vejledning, ansøgningsskema m.m. til tilskuddet Etablering af anlæg til grøn bioraffinering 2024

Etablering af anlæg til grøn bioraffinering har til formål at udbrede grøn bioraffinering i Danmark. Der gives tilskud til etablering af anlæg, der raffinerer græs, kløver, lucerne m.v. med henblik på fremstilling af proteinkoncentrat til dyrefoder. 

NB: Der er udstedt en ny bekendtgørelse, som gælder for ordningen i 2024 og 2025, da der som noget nyt ikke skal indsendes to tilbud, når du søger om tilsagn.

På vores temaside kan du læse mere om grøn bioraffinering.

Temaside om grøn bioraffinering

Status og frister

Åben for ansøgninger
  • 7. November 2024 til 9. Januar 2025

    Ansøgningsperiode

Anslået sagsbehandlingstidTilsagn: 60 pct. er sagsbehandlet inden for 90 dage

Om tilskuddet

Tilsagn om tilskud kan gives til ansøgere, der har et aktivt CVR-nummer. Som ansøger skal du med din ansøgning om tilsagn indsende en udfyldt projektmodningsrapport, der vedrører det anlæg, du vil etablere. Projektmodningsrapporten kan være udarbejdet gennem tilskud fra tilskudsordningen Projektmodning af anlæg til grøn bioraffinering, men det er ikke et krav.

Projektet skal gennemføres på din ejede, lejede eller forpagtede areal eller bygning, og det er dig som tilsagnshaver, der skal eje investeringerne i projektet og er ansvarlig for at gennemføre projektet.

Det er på forhånd fastsat, hvilke udgifter i forbindelse med projektet, som du kan få tilskud til. Disse udgifter kalder vi tilskudsberettigede udgifter.
For at udgifter kan være tilskudsberettigede, skal de være nødvendige for og direkte relaterede til projektet.
Det kan være udgifter til følgende:

  • Materiale og udstyr til etablering af bioraffineringsanlæg, herunder procesudstyr, udstyr til procesovervågning og -styring samt fragt af materialet og udstyret.
  • Materiale til etablering eller renovering af bygning eller halvtag, hvori anlægget etableres samt til belægning i bygning eller under halvtag samt fragt af materialet.
  • Materiale til etablering af el, vand, varme og kloakering til bygning eller halvtag, hvori anlægget etableres samt fragt af materialet.
  • Materiale og udstyr, der har en direkte og nødvendig funktion i forhold til opbevaring af biomasse til brug i anlægget, produkter fra hovedstrømmen og sidestrømme ved anlægget og under bioraffineringsprocessen samt fragt af materialet og udstyret.

Vi giver ikke tilskud til montering, installation og tilpasning af materiale og udstyr eller tilskud til brugt materiale og udstyr.

Vi giver 65 pct. i tilskud af projektets tilskudsgrundlag, som udgør de samlede tilskudsberettigede udgifter til projektet.

Du skal være opmærksom på, at det samlede tilskudsgrundlag for det ansøgte projekt skal være mindst 7,5 mio. kr., for at du kan få tilsagn om tilskud.
 
Styrelsens tilskud til projekterne under denne ordning finansieres af EU (100 pct.) via Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne (ELFUL). Der er afsat 100 mio. kr. til ansøgningsrunden i 2024.

Der er en række krav, du skal overholde i forbindelse med dit projekt til etablering af et anlæg til grøn bioraffinering. Disse krav kalder vi  forpligtelser. Hvis du ikke overholder forpligtelserne, kan dit projekt pålægges administrative sanktioner i form af bortfald af tilsagn eller nedsættelse af tilskuddet. Det er derfor vigtigt, at du sætter dig ind i ordningens forpligtelser.

Etablering af anlæg til grøn bioraffinering har til formål at udbrede grøn bioraffinering i Danmark. Der gives tilskud til etablering af anlæg, der raffinerer græs, kløver, lucerne m.v. med henblik på fremstilling af proteinkoncentrat til dyrefoder.

Sådan søger du

Du skal søge tilskud via Tast selv.

Læs vejledning til etablering af anlæg til grøn bioraffinering, og orienter dig her på siderne, inden du søger.

Tast selv – Landbrugsstyrelsens digitale selvbetjening

Når du har indsendt ansøgning om tilsagn om tilskud via Tast selv, skal du sende en række bilag til groenbioraffinering@lbst.dk eller via Digital post med angivelse af "Til groenbioraffinering@lbst.dk" i emnefeltet.

Nogle af bilagene skal udarbejdes på skabeloner udarbejdet af Landbrugsstyrelsen. Det drejer sig om følgende bilag:

En udfyldt projektmodningsrapport

Udfyldt skema vedrørende prioritering 

Udfyldt budgetspecificeringsskemaet

Vi har udarbejdet en guide til, hvordan du skal udfylde budgetspecificeringsskemaet.

Guide til at udfylde budgetspecificeringsskemaet

Hvis du ønsker at forlænge projektperioden, skal du skriftligt ansøge om det via mail til groenbioraffinering@lbst.dk eller via Digital post med angivelse af "Til groenbioraffinering@lbst.dk" i emnefeltet.

Til ansøgningen kan der anvendes den skabelon, som Landbrugsstyrelsen har udarbejdet.

Skabelon til forlængelse af projektperioden 

Bemærk, at du højest kan forlænge projektperioden med et år, og du kun kan få godkendt én projektforlængelse

Hvis du ønsker at overdrage tilsagnet til et andet aktivt CVR-nummer i løbet af projektperioden eller opretholdelsesperioden, skal du søge om overdragelse. Du skal skriftligt ansøge om det via mail til groenbioraffinering@lbst.dk eller via Digital post med angivelse af "Til groenbioraffinering@lbst.dk" i emnefeltet. Vi kan ikke godkende overdragelse med tilbagevirkende kraft. Derfor skal du altid søge om godkendelse af overdragelse i god tid.

Du skal have modtaget et tilsagn for at kunne overdrage et tilsagn. Du kan ikke søge om overdragelse af en ansøgning om tilsagn.

Du kan anvende skabelonen udarbejdet af styrelsen.

Skabelon til projektoverdragelse

Når du vil ansøge om udbetaling, skal du søge via skemaet Udbetalingsansøgning i Tast selv.

Tast selv – Landbrugsstyrelsens digitale selvbetjening

Når du har indsendt ansøgning om udbetaling via Tast selv, skal du sende en række bilag til groenbioraffinering@lbst.dk eller via Digital post med angivelse af "Til groenbioraffinering@lbst.dk" i emnefeltet.

Nogle af bilagene skal udarbejdes på skabeloner udarbejdet af Landbrugsstyrelsen. Det drejer sig om følgende bilag:

Skabelon til udbudsforside

Udfyldt udgiftsspecificeringsskema

Udfyldt slutrapport

Styrelsen har udarbejdet guides til, hvordan du skal udfylde udgiftsspecificeringsskemaet og udbudsforsiden.

Guide til at udfylde udgiftsspecificeringsskemaet

Guide til at udfylde udbudsforsiden

Du skal være opmærksom på, at du skal opbevare faktura og betalingsdokumentation fra dit projekt i 5 år og 6 måneder efter den dato, der står angivet i det brev, du modtager om din udbetaling.

Spørgsmål og svar om tilskuddet

Projektet anses som påbegyndt, når en udgift er afholdt, når levering af varen har fundet sted, og når leverandøren har udstedt en faktura til dig. Det skal være en af de tilskudsberettigede udgifter, som du har fået tilsagn om tilskud til, som skal være indkøbt/leveret for at projektet anses som påbegyndt. Det er derfor ikke tilstrækkeligt at have betalt en faktura vedrørende indledende ingeniørarbejde forud for at selve etableringen påbegyndes, da dette ikke er tilskudsberettiget og dermed ikke en del af projektet, som du har tilsagn til.  

Tilføjet 1. november 2024

Vi fastsætter tilsagnsbeløbet ud fra de oplysninger du indsender ved ansøgning om tilsagn. Hvis udgifter til materiale og udstyr bliver dyrere fra du søger om tilsagn indtil du modtager tilsagnet, kan vi ikke tage højde for dette ved sagsbehandling af tilsagnet.

Tilføjet 1. november 2024

Når vi i Landbrugsstyrelsen sagsbehandler ansøgninger om tilsagn, er der en række krav til projektmodningsrapporten vi gennemgår.

Vi kontrollerer, at projektmodningsrapporten anvender den skabelon, som Landbrugsstyrelsen har udarbejdet, samt at projektmodningsrapporten er udfyldt efter formalia krav, der fremgår af rapportens kapitel 0.

Herudover vil vi sammenholde projektmodningsrapporten med de udgifter, du søger om tilskud til. Dette for at sikre, at der er sammenhæng mellem projektet, du har beskrevet i projektmodningsrapporten, og det anlæg du søger om tilsagn til at etablere.

Endeligt vil vi kontrollere, at din projektmodningsrapport konkluderer, at projektet er levedygtigt.

Vi vil under sagsbehandlingen ikke gå nærmere ind i svarene i projektmodningsrapporten, og såfremt de ovennævnte krav til projektmodningsrapporten er overholdt har svarene har ikke indflydelse på afgørelsen om tilsagn.

Tilføjet 22. september 2023.

Du skal beregne andelen af egenfinansiering ud fra de samlede etableringsomkostninger og finansiering som du har angivet i projektmodningsrapporten. Andelen af egenfinansiering skal bruges i forbindelse med prioriteringskriterie 1. I projektmodningsrapporten skal du angive, hvilken finansiering du har opnået og når du søger om tilsagn skal du vedlægge dokumentation for den opnåede finansiering.

Når projektet gennemføres er der ikke øvrige krav til opdeling af tilskudsberettigede og ikke-tilskudsberettigede udgifter end, at du skal sikre at have et særskilt regnskabssystem eller en regnskabskode for alle transaktioner med tilknytning til projektet. Projektet omfatter kun, hvad du har fået tilsagn om tilskud til.

Tilføjet 22. september 2023

Du kan få tilskud til materiale til etablering af elforsyning til bygning eller halvtag, hvori anlægget etableres.

Materialeudgifter til at tilpasse elinstallationer for derved at opnå højere effekt er tilskudsberettiget. Dog er afgifter og arbejdsløn til håndværkere ikke tilskudsberettiget.

Tilføjet 22. september 2023

Tilskud under ordningen udgør ikke statsstøtte. Det skyldes, at både input og det primære output fra forarbejdningen (proteinkoncentrat til foder) er landbrugsprodukter, som er undtaget fra statsstøttereglerne iht. TEUF art. 42. Vurderingen er truffet efter dialog med EU Kommissionen og toldmyndighederne.

Tilføjet 22. september 2023

Projektet skal igangsættes senest 12 måneder efter du har modtaget tilsagn.

Projektperioden er på to år og starter den dag, vi modtager din ansøgning om tilsagn.

Tilføjet 22. september 2023

Finansieret af Den Europæiske Union

Status for behandling af ansøgninger

Landbrugsstyrelsen behandler ansøgninger på projekttilskudsordninger. 

Se status for sagsbehandlingen

Behandling af personoplysninger

Kontakt

EU & Projekt
Tlf: 33 95 80 00
Mail: euogprojekt@lbst.dk