Du kan med fordel bruge dit fællesskema-markkort til Økologiskemaet i 2025

12-07-2024

Igen i 2025 skal du som økolog indberette dine marker i Økologiskemaet, og du skal også tilknytte et markkort. Hvis du allerede har forberedt et markkort til Fællesskema 2025, kan du med fordel kopiere og bruge det, når du skal oprette dit økologi-markkort. I nyheden her kan du læse om, hvordan du gør.

Du kan allerede nu oprette markkort til fællesskema 2025, og fra midt i september kan du også oprette markkort til økologiskema 2025. 

For at gøre det så nemt som muligt, foreslår vi de følgende arbejdsgange:  

Hvis du har indtegnet småbiotoper i fællesskema 2024

Du skal starte med at kopiere dit markkort fra fællesskema 2024 for at være sikker på, at småbiotoperne kommer med til 2025. Du har derved et grundlag for din indberetning, der indeholder småbiotoperne. 

Du kan herefter oprette en kopi heraf til dit økologiskema-markkort eller til dit fællesskema-markkort, efter hvad der passer dig bedst. Begge dele er muligt fra midt i september.

Derefter kan du lave dine rettelser i det nye markkort. Når du er færdig, så kan du kopiere det opdaterede markkort til næste skema. Hvis du starter med at opdatere økologi-markkortet, kan du derfor kopiere det til et fællesskema-markkort eller omvendt.

Hvis du har arealer uden for markblok i dit økologi-markkort

Uanset om du starter med at opdatere dit fællesskema-markkort og kopierer det til økologi-markkortet, eller om du gør det omvendt, skal du være opmærksom på, at kun økologiskemaet tillader indtegnede arealer uden for markblok. De vil derfor som udgangspunkt blive slettet fra fællesskema-markkortet.

Derfor kan det være en fordel for dig at begynde med økologi-markkortet, hvis du har mange arealer uden for markblok.

Hvis du starter med at opdatere dit økologi-markkort, vil arealer uden for markblok være en del af markkortet. Arealerne uden for markblok vil automatisk blive slettet på én gang, når du kopierer til fællesskema-markkortet.

Hvis du starter med at opdatere dit fællesskema-markkort, skal du indtegne arealer uden for markblok igen i økologi-markkortet. Det skal du selv gøre, ét areal ad gangen.

Slet de markkort-kladder, som du ikke skal bruge til noget

Når man kopierer markkort i IMK, kan man hurtigt komme til at oprette mange kladder af det samme markkort. Vi anbefaler, at du rydder op og sletter de kladder, som du ikke skal bruge.

Hvis du har mange kladder liggende, så tror IMK, at du overlapper med en anden landmands marker, selvom det er dine egne marker, der er tegnet ind.

Generelt skal du være opmærksom på følgende, når du skal oprette dit markkort for 2025:

  • Småbiotoper vil ikke blive slettet fra dit økologi-markkort, hvis du kopierer dit fællesskema-markkort, og bruger det som dit økologi-markkort 2025. 
  • Hvis du tegner arealer uden for markblokke i dit økologi-markkort 2025 og derefter kopierer markkortet til fællesskema 2025, vil disse arealer blive slettet i fællesskema-markkortet.
  • Du bør slette markkort-kladder, som du ikke vil bruge. Dette er for at forhindre overlap med dine egne marker.

Baggrund om Økologiskemaet

Økologiskemaet samler alle aktuelle oplysninger om den økologiske bedrift. Indberetningen af den økologiske produktion blev taget ud af fællesskemaet og placeret i økologiskemaet i 2023. Årsagen til, at økologiskemaet blev lavet, var bl.a. at forbedre performance på fællesskemaet og at gøre den økologiske status uafhængig af fællesskemaets åbningsperiode og udbetaling af tilskud. 

Det giver en række fordele for dig som bruger, at beviset på din økologiske produktion, økologicertifikatet, er uafhængig af fællesskemaet. Økologicertifikatet bliver udstedt efter hver indberetning og ændring, så det altid er opdateret ift. din aktuelle produktion, hvilket ikke var muligt, da indberetningen foregik i fællesskemaet.

Ansøgning om certificering til økologisk jordbrugsproduktion blev i samme forbindelse digitaliseret i form af det samme økologiskema.

Du kan abonnere på to typer af økologi-nyheder

Kategorien ”Økologi” er til dig, der gerne vil modtage brede nyheder, der er relevante for alle, der interesserer sig for økologi, og ”Økologi - regler og vejledning” er til dig, der gerne vil modtage oplysninger og nyheder om tilskud, produktion, regler og kontrol, som er relevante for økologiske landmænd, gartnere og forsyningsvirksomheder. 

Abonnér

Få nyheder fra Landbrugsstyrelsen sendt til din mailboks.

Mød os på sociale medier

Landbrugsstyrelsen er på Facebook og LinkedIn.

Kom med i vores brugerpanel

Vil du være med, når Landbrugsstyrelsen udvikler regler, it-løsninger og vejledningsmateriale? Så tilmeld dig vores brugerpanel.

Kontakt

Jordbrugskontrol
Tlf: 33 95 80 00
Mail: jordbrugskontrol@lbst.dk