Ekspertgruppen for udtagning af lavbundsjorder: Danmark kan udtage og vådgøre mere trods færre kulstofrige lavbundsjorder

05-02-2024

Udtagning af lavbundsjorder er en vigtig del af den grønne omstilling af landbruget. Nu har ekspertgruppen for udtagning af lavbundsjorder offentliggjort nye anbefalinger til, hvordan vi i Danmark kan nå i mål med de grønne ambitioner.

Ekspertgruppen for udtagning af lavbundsjorde har netop offentliggjort nye anbefalinger til udtagning af lavbundsjorde i delrapport 2 ”Potentiale og planlægning for udtagning af kulstofrige lavbundsjorde med større klimaeffekt."

Potentiale og planlægning for udtagning af kulstofrige lavbundsjorder med større klimaeffekt. 12 nye anbefalinger fra ekspertgruppen for udtagning af lavbundsjorder. Delrapport 2

Hvorfor taler vi så meget om udtagning af lavbund?

Udtagning af lavbundsjorder er en af de mest effektive måder til at nedbringe landbrugets udledning af CO2. Lavbundsindsatsen er med andre ord et væsentligt element i den danske klimaindsats.

Lavbundsindsatsen er blevet endnu vigtigere, fordi det har vist sig, at mere CO2 er frigivet hurtigere end forventet fra lavbundsjorderne. Det samlede lavbundsareal er med andre ord blevet mindre, og den kulstofrige lavbundsjord skal efter ekspertgruppens anbefalinger vådgøres hurtigst muligt.

Derfor er det en rigtig god nyhed, at ekspertgruppen vurderer, at det er muligt at udtage flere kulstofrige lavbundsjorder ved vådgøring end tidligere antaget - selvom det seneste tørvekort fra Aarhus Universitet viser, at det samlede lavbundsareal er blevet mindre.

Potentialet for at udtage lavbundsjord er genvurderet i ny rapport

Den nuværende ambition om at udtage 100.000 hektar kulstofrig lavbundsjorder stammer fra landbrugsaftalen i 2021. Der blev med landbrugsaftalen afsat midler til udtagning og vådgøring af 50.500 hektar lavbundsjorder inkl. randarealer og ekstensivering med slæt af 38.000 hektar. For at indfri ambitionen om udtagning af 100.000 hektar har ekspertgruppen skulle identificere potentiale for yderligere udtagning og vådgøring af 11.500 hektar kulstofrig lavbundsjorder.

Derfor har ekspertgruppen genvurderet de forudsætninger, der lå til grund for målsætningerne i landbrugsaftalen i 2021. Her har det vist sig, at det er muligt at udtage mere ved vådgøring, trods at det seneste tørvekort fra Aarhus Universitet overordnet viser færre kulstofrige lavbundsjorder. Dette vil føre til yderligere reduktion af CO2-udslip, da udtagning af kulstofrige lavbundjorder ved vådgøring har stor effekt på CO2-udledningen.

”Når ekspertgruppen ser potentiale til at udtage flere lavbundsarealer, er det blandt andet fordi, der er kommet mere præcis viden om dræningstilstanden og størrelsessammensætningen af de kulstofrige lavbundsjorder siden landbrugsaftalen i 2021. Samtidig er man lykkedes med at nedbryde mange af de barrierer for udtagningsindsatsen, som tidligere var gældende. I Landbrugsstyrelsen har vi f.eks. smidiggjort udtagningsordningerne med mere elastik til at finde løsninger, hvis projekterne er omkostningseffektive,” siger Mette Hyldebrandt-Larsen, enhedschef i Landbrugsstyrelsen.

Ekspertgruppen vurderer i rapporten, at der trods alt stadig findes og vil opstå barrierer for udtagningsindsatsen.

”I Landbrugsstyrelsen vurderer vi, at der er gode forudsætninger til at håndtere barriererne, bl.a. via taskforcen for udtagning af kulstofrige lavbundsjorder og de kollektive virkemidler, som løbende identificerer og anbefaler projektnære løsninger,” uddyber Mette Hyldebrandt-Larsen.

Næste skridt

Det er nu op til aftaleparterne bag landbrugsaftalen at tage stilling til ekspertgruppens anbefalinger og den videre implementering af dem.

Kort om ekspertgruppen

I sommeren 2023 leverede ekspertgruppen for udtagning af lavbundsjorder første sæt anbefalinger om at udtage mest muligt lavbundsjord hurtigst muligt. Enkelte anbefalinger fra ekspertgruppens delrapport 1 er allerede gennemført.

Denne rapport er anden og sidste delrapport, som identificerer potentiale til at udtage endnu mere og med anbefalinger til redskaber dertil.

Læs anbefalingsrapporterne og mere om ekspertgruppen her

Første barriereliste fra taskforcen for udtagning af kulstofrige lavbundsjorder og de kollektive virkemidler er også netop offentliggjort.

Læs barrierelisten her

Landbrugsstyrelsen er sekretariat for ekspertgruppen og desuden repræsenteret i ekspertgruppen ved Jesper T. Graversen, som er teamleder for Landbrugsstyrelsens jordfordelingskontor.

Kontakt

Hvis du har spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 33 95 80 00 eller e-mail euogprojekt@lbst.dk.

Er du journalist, er du velkommen til at kontakte Landbrugsstyrelsens pressetelefon på tlf. 41 89 25 07.