Se, om dine marker er grønne eller gule

08-09-2023

Du kan fra i dag se i Internet Markkort (IMK) med vores trafiklyssystem, om du lever op til aktivitetskravet for at kunne få udbetalt grundbetaling til dine marker. Hvis dine marker er grønne i IMK, lever de op til aktivitetskravet. Fristen for at leve op til aktivitetskravet er 25. oktober.

Nu kan du se dine marker i IMK med vores trafiklyssystem. Det betyder, at du kan følge med i, om vi fastslår, at aktivitetskravet for grundbetaling er opfyldt på dine marker. 

Vi farver dine marker grønne, når vi ud fra satellitbilleder fastslår, at du lever op til aktivitetskravet. 

Du lever op til aktivitetskravet for arealer med 1-årige afgrøder ved at dyrke arealerne med en 1-årig afgrøde. Du lever op til aktivitetskravet for arealer med græs ved, at du enten slår arealerne eller lader dem afgræsse og du lever op til aktivitetskravet for arealer med slåningsbrak (sommer) ved at slå arealet.

Log på Tast selv

Din græsmark eller brakmark kan stadig være gul 

Dine marker er gule, hvis vi ikke endnu ikke har fastslået, om du lever op til aktivitetskravet. Aktivitetskravet kan altså godt være opfyldt, selvom dine marker er farvet gule. Det skyldes, at kun en del af den samlede data er indlæst i systemet, og vi derfor ikke kan fastslå det endeligt endnu. For eksempel vil de fleste græsmarker lige nu stadig være gule og brakmarker kan også være gule, hvis arealerne ikke er slået. 

Hvis din mark er gul, kan årsagen være:

  • Der er en mindre forsinkelse på det, du ser i trafiklyssystemet. Vi skal analysere data, inden du kan se dem i systemet. Det tager mellem 10 og 14 dage. Så hvis du har slået din mark for nylig, kan det være derfor, at marken stadig er gul.
  • Vi kan ud fra analyserne af satellitbilleder endnu ikke konstatere, om aktivitetskravet er overholdt. På nogle marker skal vi have yderligere data fra satellitterne, før vi kan konstatere, om aktivitetskravet er overholdt.
  • Du har endnu ikke slået din græsmark. Sørg for at slå den eller få den afgræsset senest 25. oktober.
  • Du har endnu ikke slået din brakmark. Sørg for at slå den senest 25. oktober. 
  • Alle marker anmeldt med slåningsbrak (sommer) kan være gule, hvis arealet ikke er slået. Det vedrører også brakmarker indberettet til opfyldelse af GLM 8 eller til bio-ordningen biodiversitet & bæredygtighed. 

Din brakmark er slået/afgræsset i forbindelse med tørken i maj og juni

Som udgangspunkt skal et brakareal slås i perioden 1. august til 25. oktober.  
Hvis du alene søger grundbetaling til arealet, og du har slået/afgræsset dit brakareal i 
forbindelse med tørken i maj og juni, skal du dokumentere denne aktivitet med billeder i forbindelse med en høring af røde marker.

Hvis du har slået/afgræsset dit GLM 8 brakareal i forbindelse med tørken og mener,
at du er omfattet af force majeure, skal du kunne dokumentere, at du har gjort, hvad du kan for at afbøde konsekvenserne af tørken og sikre foder til dine dyr. Du skal kunne dokumentere, at der har været tale om force majeure, bl.a. at du ikke har kunnet skaffe foder til bedriftens egne dyr på anden vis end ved at benytte GLM 8 brakarealet. Du kan med fordel sikre dig, at dokumentationen er skriftlig. Dokumentationen skal i givet fald sendes i forbindelse med høring af røde marker. 

Du kan læse mere om, hvilken form for dokumentation, der vil blive efterspurgt i sagsbehandling af en force majeure anmodning i nyheden ’Tørke: Hvis du vil søge om force majeure på konditionalitet’.

Læs nyheden ’Tørke: Hvis du vil søge om force majeure på konditionalitet’

Din mark kan blive rød 11. oktober

Fra 11. oktober kan du se, om du har marker, der ikke lever op til aktivitetskravet. Kun marker, som med stor sikkerhed ikke lever op til aktivitetskravet, bliver farvet røde. Mange gule marker bliver derfor aldrig røde. 

Hvis din mark bliver rød 11. oktober, kan du stadig nå at overholde aktivitetskravet eller ændre i dit fællesskema, da fristen for at leve op til aktivitetskravet er 25. oktober.

Læs mere om analyserne til kontrol af aktivitetskravet

Hvis du har røde marker efter 11. oktober vil du modtage et brev fra os, som du skal reagere på. Du vil modtage brevet i vores Tast selv på lbst.dk. I Tast selv, under brugerindstillinger, kan du tilmelde dig vores notifikationsservice og få en sms eller mail, når der er brev fra os.

Når vi nærmer os 11. oktober, udsender vi en nyhed om, hvordan du skal forholde dig til eventuelle røde marker. 

Hvis din mark er gul efter 11. oktober

Hvis du har marker, der fortsat er gule efter 11. oktober, har vi ikke med sikkerhed kunnet afgøre, om du lever op til aktivitetskravet. Vi udbetaler fuld støtte for disse marker. Der er derfor ingen grund til, at du ændrer i din ansøgning, hvis du har gule marker efter 11. oktober. 

Læs mere om satellitbaseret kontrol

Vær opmærksom på, at det er en fejl, at marker ansøgt med ordningen pleje af græs- og naturarealer vises i trafiklyset

Vi gør opmærksom på, at marker med tilskud til pleje af græs- og naturarealer (PLG), fejlagtigt indgår i trafiklyset. I den nye landbrugsreform kan du overholde GB -aktivitetskravet på marker ansøgt med pleje af græs- og naturarealer, ved at leve op til plejekravet på PLG-ordningen. Det er derfor en fejl, at disse marker i 2023 bliver udstillet i trafiklyset. 

Markerne, som er ansøgt med ordningen pleje af græs- og naturarealer, vil enten være grønne eller gule i trafiklyset. De vil ikke kunne blive farvet røde, og der vil ikke blive udsendt høringer om disse marker.

Kontakt

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 33 95 80 00 eller e-mail: landbrugsstotte-geodata@lbst.dk

Er du journalist, er du velkommen til at kontakte Landbrugsstyrelsens pressetelefon på tlf. 41 89 25 07.