Fra i dag er det muligt at søge om tilskud til vand- og klimaprojekter. I 2023 kan du søge om kvælstofvådområde- og lavbundsprojekter. Ansøgningsrunden løber fra 22. september til 22. november.
Der er afsat 188 mio. kr. til kvælstofvådområdeprojekter og 50 mio. kr. til lavbundsprojekter. Ordningen er nu en del af den danske CAP-plan 2023-2027. Den har til formål at understøtte EU-fælles målsætninger om en økonomisk bæredygtig landbrugssektor, fremme den grønne dagsorden indenfor miljø, klima og natur samt styrke udviklingen i landdistrikterne.
Vi kan give tilsagn om tilskud til op til 100 pct. af de samlede, tilskudsberettigede udgifter til projektet.
Lavbundsprojekter finansieres (100 pct.) af EU via Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne (ELFUL). Kvælstofvådområdeprojekter finansieres delvist (80 pct.) af EU via ELFUL og delvist af nationale midler fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri (20 pct.).
Nyt i 2023
I 2023 er der ændret en del på reglerne, særligt i reglerne om etablering af lavbundsprojekter. Projekterne skal som sædvanligt opfylde bestemte kriterier for at få tilsagn om tilskud, men kriterierne er forenklet for at få mere fremdrift på ordningen.
Det er blandt andet nyt i år, at:
- Kriteriet om beliggenhed i et delopland med resterende kvælstofindsatsbehov for lavbundprojekter er fjernet
- Kriteriet om en kvælstofreduktion på min. 30 kg N pr. ha pr. år er fjernet på lavbundsprojekter, men vil i stedet indgå som en del af prioriteringen
- Kriteriet om arealeffektivitet på min. 10 ton CO2-ækvivalenter pr. ha pr. år er fjernet på lavbundsprojekter, og der er i stedet indført krav om overlap med kulstofrige jorder svarende til minimum 60 pct.
- Kriteriet om en N-reduktion på min. 90 kg N pr. ha er fjernet for kvælstofvådområdeprojekter
- Maksimumomkostninger for vurdering af et kvælstofvådområdes omkostningseffektivitet er justeret fra 3.900 kr. pr. kg N til 5.100 kr. pr. kg N
- Lønsatserne til vurdering af rimelige priser i forhold til eget arbejde er opdateret og to satser er forhøjet. Der er i øvrigt nu kun tre satser i stedet for fem
- Ændring af et Vand- og klimaprojekt kan iværksættes for egen regning og risiko inden ansøgning til og godkendelse af Landbrugsstyrelsen.
Læs mere om Vand- og klimaprojekter på tilskudsguiden på vores hjemmeside
Om Vand- og klimaprojekter
Kvælstofvådområder bidrager til at forbedre vandmiljøet ved at reducere udledningen af kvælstof til de danske fjorde og kystvande.
Lavbundsprojekter er med til at reducere udledningen af drivhusgasser til atmosfæren ved ekstensivering af drift af landbrugsarealer på kulstofrige lavbundsjorder. Desuden kan projekterne forbedre vandmiljøet ved at reducere udledningen af kvælstof til fjorde og kystvande, såfremt projektet er beliggende i et delopland med kvælstofindsatsbehov.
Udover effekten på drivhusgas- og næringsstofudledningerne kan udtagning og vådgøring af landbrugsarealer have en positiv effekt i forhold til biodiversitet og visse naturtyper. Ordningen vil bidrage til forbedring af gunstig bevaringsstatus for habitatnaturtyper og arter i det omfang, lavbundsprojekterne gennemføres i tilknytning til de nationalt udpegede Natura 2000-områder, eller lokaliseres så de giver en buffervirkning for sårbar natur.
Tilskuddet er finansieret med EU-midler under den danske CAP-plan.
Kontakt
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på telefon 33 95 80 00 eller sende en e-mail til euogprojekt@lbst.dk.
Er du journalist, er du velkommen til at kontakte Landbrugsstyrelsens pressetelefon på telefon 41 89 25 07.