Hvis du har kommentarer til vejledningen om tilskud til biodiversitet & bæredygtighed, kan du sende dem senest 17. november 2023. Hvis du har kommentarer til bekendtgørelsen om kontrol og administrative sanktioner, kan du sende dem senest 22. november 2023.
Du kan sende dit høringssvar til mailadressen Landbrugsstotte-Geodata@lbst.dk med journalnummeret på vejledningen eller bekendtgørelsen i emnefeltet.
Læs vejledningen om tilskud til biodiversitet & bæredygtighed på høringsportalen
Skriv venligst journalnummer 23-12-000018 i emnefeltet.
Læs bekendtgørelsen om kontrol og administrative sanktioner på høringsportalen
Skriv venligst journalnummer 23-11-000023 i emnefeltet.
Du kan få et tillæg på 1.500 kr. per ha
Fra 2024 har du mulighed for at få et tillæg på 1.500 kr. per ha til dine arealer med bestøverbrak udlagt under bio-ordningen biodiversitet & bæredygtighed. Vi giver tillægget udover det tilskud, du kan få til biodiversitet & bæredygtighed på 2.740 kr. per ha, og udover grundbetalingen på ca. 1.900 kr. per ha.
Formålet med tillægget er at forbedre fødegrundlaget for de bestøvende insekter. I 2024 kan du søge tillægget til nyetablerede bestøverbrakmarker på arealer, der var omdriftsareal i 2023. Du kan også søge tillægget til bestøverbrakmarker eller blomsterbrakmarker, som du har etableret i 2023, hvis disse arealer opfylder forpligtelserne til antal plantearter mv. for bestøverbrak i 2024. Du kan søge om tillæg i alle år, hvor arealet opfylder kravene til bestøverbrak. Det indebærer blandt andet, at plantedækket i hvert ansøgningsår består af en godkendt blomsterblanding til bestøverbrak. Læs mere om kriterier og forpligtelser for at opnå dette tillæg i afsnit 4.6, Tillæg til bestøverbrak, i Vejledning om tilskud til biodiversitet & bæredygtighed 2024.
Der er fremover kun én afgrødekode for slåningsbrak
Fra 2024 bliver brak med forårsslåning og sommerslåning slået sammen til slåningsbrak. Der er derfor fremover kun én afgrødekode for slåningsbrak med krav om, at arealet skal slås mindst én gang i perioden 1. april til 25. oktober med en forbudsperiode mod slåning fra 1. maj til 31. juli.
Hvis vejrforhold betyder, at det ikke er muligt at overholde fristen 30. april for udsåning af en blomsterblanding til blomster- eller bestøverbrak, kan vi fra 2024 udskyde fristen. Fristen kan udskydes op til 14 dage og vil gælde for hele Danmark. Hvis fristen udskydes, sender vi en nyhed om det.
Det har vi ændret i bekendtgørelsen om kontrol og administrative sanktioner
Vi opretter i 2024 to nye tilskudsordninger:
- tilskud til kvælstofreducerende virkemidler
- tilskud til fastholdelse af arealer i vand- og klimaprojekter.
Vi fastsætter regler om kontrol og administrative sanktioner, herunder vægtningsbilag, for de nye tilskudsordninger i bekendtgørelsesudkastet. I vægtningsbilagene kan du se, hvilken vægtningsfaktor det overtrådte areal skal ganges med, når der skal udregnes en sanktion.
Herudover indeholder bekendtgørelsesudkastet ændringer i vægtningsbilagene for tilskudsordningerne økologisk arealstøtte for 2024 og tilskud til pleje af græs- og naturarealer. Vi laver samtidig sproglige præciseringer i flere af bekendtgørelsens bestemmelser.
Kontakt
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 33 95 80 00 eller sende en e-mail til landbrugsstotte-geodata@lbst.dk.
Er du journalist, er du velkommen til at kontakte vores pressetelefon på tlf. 41 89 25 07.