Vedhæft ’Erklæring om grundbetaling til projektarealer’ til dit fællesskema senest ved ændringsfristen

31-03-2023

Husk at vedhæfte en erklæring om grundbetaling til projektarealer (tidligere artikel 32) til dit fællesskema senest ved ændringsfristen. Så kan vi i samarbejde med Miljøstyrelsen sagsbehandle arealerne i erklæringen inden december, så du kan få udbetalt tilskud for dem. Vær også opmærksom på de nye afgrødekoder til arealer med grundbetaling til projektarealer.

Har du et projekt, der er med til at gennemføre vandramme-, habitat- eller fuglebeskyttelsesdirektivet, kan arealet være berettiget til grundbetaling. Hvis projektet ikke er oprettet i korttemaet ’Vand-, natur- og skovprojekter 2023’, skal du udfylde en erklæring og vedlægge dit fællesskema senest ved ændringsfristen.

Arealet kan være berettiget til grundbetaling, selv om et aktivt projekt eller tiltag direkte forhindrer dig i at overholde kriterierne for grundbetaling, f.eks. kravet om slåning eller afgræsning på arealer med græs.

Læs fakta-arket ’Om anvendelse af ’Erklæring om grundbetaling til projektarealer’’

Hvornår er det ikke nødvendigt at vedhæfte en erklæring?

Du behøver ikke at vedlægge en erklæring til dit fællesskema, hvis vi allerede kender projektet og har oprettet det i korttemaet ’Vand-, natur- og skovprojekter 2023’, som du finder under fanen ’Grundbetaling og bioordninger’ i Internet Markkort. 

Du behøver heller ikke at vedlægge en erklæring til dit fællesskema, hvis der er et aktivt miljø- eller skovrejsningstilsagn ved Landbrugsstyrelsen på arealet, eller hvis du f.eks. har et tilsagn til pleje af græs- og naturareal beliggende i en Natura 2000-udpegning. For disse arealer har vi de oplysninger, der er nødvendige for at sagsbehandle arealerne i forhold til muligheden for at opretholde grundbetalingen.

Som noget nyt fra 2023 kan arealer i nationale ordninger til drivhusgasreduktion opretholde grundbetalingen til projektarealer. Hvis du har en aftale om skovrejsning ved Klimaskovfonden eller udtagning af lavbundsjorde ved Miljøstyrelsen, Naturstyrelsen eller Klimaskovfonden, der medvirker til reduktion af drivhusgasser, skal du heller ikke vedlægge en erklæring om grundbetaling, men i stedet vedlægge dokumentation for den aftale, arealet er omfattet af.

Hvilke oplysninger skal du give i erklæringen? 

For at Miljøstyrelsen kan vurdere, om arealet indgår i et aktivt projekt eller tiltag, der medvirker til at gennemføre vandramme-, habitat- eller fuglebeskyttelsesdirektivet, skal du udfylde en erklæring med arealangivelse, projektets navn og projektets startdato. Siden ’Projektbeskrivelse’ i erklæringen er særlig vigtig at få udfyldt. På denne skal du give en detaljeret beskrivelse af projektets formål og indhold. Du skal blandt andet redegøre for, hvad projektet går ud på, hvilke aktive tiltag der er lavet i projektområdet, samt hvordan projektet vurderes at have en positiv effekt på vandmiljøet eller for arter og naturtyper på udpegningsgrundlaget. 

Fra 2023 er der to erklæringer, én til skovprojekter og én til vand- eller naturprojekter, da der er forskellige forhold, der skal beskrives. I erklæringerne er der link til Miljøstyrelsens hjemmeside, hvor du kan læse mere om de kriterier, som Miljøstyrelsen lægger vægt på i deres vurdering af projektarealerne.

Find ’Erklæring om grundbetaling til projektarealer 2023’ under fanen ’Ansøgning om grundbetaling til projektarealer’

Hvis dit projekt sker i samarbejde med en kommune, Naturstyrelsen eller andre, skal du også udfylde kontaktoplysninger på din samarbejdspartner.

Der er nye muligheder for at opretholde grundbetalingen fra 2023

Der er nye muligheder for at opretholde grundbetalingen på et areal, hvor der ikke er landbrugsaktivitet på en del af arealet. Det kan du læse mere om her: 

Læs nyheden ”Sådan opfylder du kravet om fire procent ikke-produktive elementer på omdriftsarealer”

Læs Vejledning om tilskud til biodiversitet & bæredygtighed 2023

Læs om opfyldelse af GLM 8-kravet i Vejledning om konditionalitet – Miljøområdet

Nye afgrødekoder til arealer med ’grundbetaling til projektarealer’ fra 2023

Der er nye afgrødekoder til arealer med grundbetaling til projektarealer. Har du i 2022 eller tidligere anmeldt et direktivimplementerende skovprojekt, uden tilsagn ved Landbrugsstyrelsen, med afgrødekode 321 (Miljøtiltag, ej landbrugsarealer), skal du fra 2023 anmelde skovrejsningen med afgrødekode 565 (Skovrejsning, direktivimplementerende uden tilsagn ved Landbrugsstyrelsen).

Læs mere om de nye afgrødekoder i afsnit 6.14 om Grundbetaling til projektarealer (vand-, natur-, klima- og skovprojekter) i Vejledning om grundbetaling og tilskudsberettigede arealer 2023

Arealer, der vurderes ikke-direktivimplementerende

Hvis det vurderes, at der ikke er et aktivt projekt, eller det oplyste vand-, natur- eller skovrejsningsprojekt ikke er med til at gennemføre Vandramme- eller Natura 2000-direktiverne, kan du risikere at få en sanktion på grundbetalingsordningen, fordi du søger grundbetaling til et ikke-støtteberettiget areal. For at undgå en sanktion kan du for arealerne i erklæringen tage forbehold for Miljøstyrelsens vurdering ved at sætte et kryds i feltet ’Ikke GB hvis afslag’ i erklæringen.

Arealer, der tidligere er vurderet ikke-direktivimplementerende, er oprettet i korttemaet ’Vurderet afvist - GB til projektareal’, som du finder under fanen ’Grundbetaling og bioordninger’ i Internet Markkort. Hvis du mener, at der siden vurderingen er nye oplysninger, f.eks. om formålet med projektarealet eller nye registreringer af arter mv., kan du udfylde en ny "Erklæring om grundbetaling til projektareal".

Læs mere om grundbetaling til projektarealer

Du kan finde mere information om grundbetaling til projektarealer på vores hjemmeside.

Læs mere om erklæringen om grundbetaling til projektarealer i fakta-arket ’Om anvendelse af ’Erklæring om grundbetaling til projektarealer’’

Kontakt

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 33 95 80 00 eller sende en e-mail til Landbrugsstotte-Geodata@lbst.dk.

Er du journalist, er du velkommen til at kontakte Landbrugsstyrelsens pressetelefon på tlf. 41 89 25 07.