Har du tilsagn om pleje af græs- og naturarealer på et PFAS-forurenet areal, kan du ikke opfylde et eventuelt krav om græsning med kvæg. Har du rådighed over arealet, dvs du er ejer eller forpagter af arealet, kan du i disse tilfælde søge dispensation fra plejekravet.
Med dispensation kan du undgå krav om tilbagebetaling
Dispensationen gælder i det indeværende tilsagnsår, og du får ikke udbetalt årets tilskud. Til gengæld undgår du bortfald af tilsagn og evt. krav om tilbagebetaling af tidligere udbetalt tilskud, hvis vi ved kontrol konstaterer, at du ikke har opfyldt dit plejekrav.
Hvis du kan opfylde krav om græsning med heste, behøver du ikke at søge dispensation fra plejekravet, da det er tilladt at græsse med heste på PFAS-forurenede arealer.
Hvis du ikke har rådighed over arealet
Du kan kun søge dispensation fra plejekravet på arealer, hvor du har rådighed. Dvs. at hvis din forpagtningskontrakt på fx statslige arealer er ophørt som følge af PFAS-forurening, skal du indsende et producentskifteskema. Du kan læse mere i nyheden:
Hvad skal du gøre med dit tilsagn om arealtilskud, når din forpagtningskontrakt er ophævet pga. PFAS-forurening? (lbst.dk)
Slæt eller slåning kan også kræve dispensation fra plejekrav
Hvis du har et tilsagn med krav om afgræsning på et PFAS-forurenet areal, men du ønsker at tage slæt, skal du også søge dispensation. Det kan være i tilfælde, hvor du ønsker at slå græsset med henblik på at opfylde kravet om slåning under grundbetalingsordningen.
Du skal være opmærksom på, at der gælder særlige regler for brug af PFAS-forurenet foder:
Læs om fluorstoffer (PFAS) i foder (foedevarestyrelsen.dk)
Hvordan søger jeg dispensation?
Du søger dispensation fra plejekravet på vores plejegræs-side:
Dispensation på Plejegræs.dk (lbst.dk)
Du skal sende ansøgning om dispensation snarest efter, at du er blevet opmærksom på, at dine tilsagnsarealer er PFAS-forurenede. Hvis du har haft kontrol på dit areal, kan du ikke søge dispensation.
Læs mere
Ordningen pleje af græs- og naturarealer er en del af det danske landdistriktsprogram og er medfinansieret af Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne.
Læs mere om pleje af græs- og naturarealer
Kontakt
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 33 95 80 00 eller sende en e-mail til Landbrugsstotte-Geodata@lbst.dk
Er du journalist, er du velkommen til at kontakte Landbrugsstyrelsens pressetelefon på tlf. 41 89 25 07.