Hvis du vil have tilskud til dit markkrat, skal du sende et ændringsforslag om at få markkrattet med i markblok. Det er dog vigtigt, at du orienterer dig i reglerne, inden du sender dit ændringsforslag. Sender du ændringsforslag om markkrat, der ikke overholder reglerne, giver det betydeligt længere behandlingstid.
Hvad er markkrat fra 2023?
Markkrat omfatter klynger af træer og buske over 100 m2, der findes på tilskudsberettigede arealer i 2022, og som ikke er berettigede til grundbetaling i 2022. Markkrat er dermed eksisterende ikke-produktive elementer til forskel fra småbiotoper, der er nye elementer.
Når du sender ændringsforslag om markkrat
Vi forudser, at vi får rigtig mange ændringsforslag om markkrat. Vi forventer derfor, at vi ikke kan behandle forslagene ligeså hurtigt, som vi har behandlet andre ændringsforslag de seneste år. Og hvis du sender ændringsforslag på arealer, der ikke overholder reglerne for markkrat, vil behandlingstiden blive endnu længere. Du kan hjælpe dig og os ved at orientere dig i reglerne for markkrat, inden du sender ændringsforslaget.
Sådan er reglerne for at få oprettet et areal som markkrat
Følgende regler skal alle være opfyldt, for at du kan få oprettet et areal som markkrat:
- Det skal være etableret senest 1. juni 2022, så det kan ses på luftfoto fra sommeren 2022 (SOP 2022 i Internet Markkort).
- Det udgør et sammenhængende areal på mellem 0,01 og 0,5 ha.
- Det er dækket af mindst 75 pct. levende træer og/eller buske.
- Det er mindst 10 meter bredt på den korteste led.
- Det er helt omsluttet af fem meter tilskudsberettiget omdriftsmark i 2022.
- Det ligger minimum fem meter fra andre markkrat.
- Det må ikke have været indberettet som lavskov i 2022.
Vi afgrænser markkrattet efter det dyrkningsskel, som ses på luftfotoet, hvorefter vi vurderer, om reglerne for markkrattet er overholdt. Ser vi ingen dyrkningsskel, afgrænser vi efter ydersiden af træstammerne.
Sådan er forskellen på markkrat og småbiotoper
Du skal tegne småbiotoper i et separat korttema, samtidig med at du tegner dine marker. Du skal altså ikke sende ændringsforslag for at få oprettet småbiotoper, ligesom du skal for at få oprettet markkrat.
Småbiotoper er nye elementer, som først opstår fra 2023, og som ligger på eksisterende landbrugsarealer. Det kan være områder på din mark, som får lov til at gro til med træer og buske, være våde eller bestå af højt græs. Du kan også aktivt vælge at tilplante dine marker med træer og buske. Småbiotoper er altså ikke en gruppe af træer og/eller buske, som kan ses på luftfoto fra 2022.
Det er dit ansvar, at markblokke og tilhørende korttemaer er korrekte
Selv om det er os, der opretter markkrat, markblokke og andre tilhørende korttemaer, så er det stadig dit ansvar, at de er korrekte.
Er der fejl i markblokke eller tilhørende korttemaer (GLM søer, GLM fortidsminder, Markkrat, Fradrag grundbetaling eller Fradrag pleje af græs), skal du sende et ændringsforslag for at få det rettet.
Kontakt
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 33 95 80 00 eller sende en e-mail til Landbrugsstotte-Geodata@lbst.dk.
Er du journalist, er du velkommen til at kontakte vores pressetelefon på tlf. 41 89 25 07.