Når dansk landbrugs påvirkning på klima- og miljømålsætninger skal opgøres, vil det i fremtiden blive muligt at beregne effekten af tiltag hos de enkelte landbrugsbedrifter mere præcist end vi kan i dag.
Dét forventes at være resultatet af ni forskningsprojekter, som Landbrugsstyrelsen igangsætter under den samlede titel ”Bedriftsudledningsprogrammet”.
Marie Dam, specialkonsulent og projektleder for Bedriftsudledningsprogrammet i Landbrugsstyrelsen, fortæller her, hvorfor der er brug for mere viden på området:
”Viden om betydningen af aktiviteter og bedriftsspecifikke forhold såsom fodring, staldsystemer, miljøteknologi, gødningstyper, afgrødefølger, jordtyper osv. for bedriftens udledninger, er afgørende for at kunne lave bedriftsnære opgørelser af drivhusgasudledninger og kvælstoftab. Hertil er den viden afgørende for at kunne differentiere indsatser mellem bedrifterne. Vi er derfor meget spændte på at følge de ni nye forskningsprojekter, der samlet har et stort potentiale for at bidrage til vidensgrundlaget for landbrugets grønne omstilling”
De ni forskningsprojekter har fået tilsagn om tilskud af Landbrugsstyrelsen, der har udvalgt projekterne med bidrag fra et vurderingsudvalg af eksterne forskningskyndige og en tværministeriel arbejdsgruppe.
Baggrunden for forskningsprogrammet er aftalen om grøn omstilling af dansk landbrug (”Landbrugsaftalen”) fra 2021, hvor aftaleparterne vedtog en fælles ambition om, at udledningen af drivhusgasser og næringsstoffer skal kunne opgøres for det enkelte landbrug.
Den ambition er nu et skridt tættere på at blive til virkelighed. Med midler fra landbrugsaftalen og forskningsreserven på i alt 130,7 mio. kr., skal de ni forskningsprojekter over de kommende fem år forske i bedriftsspecifikke udledninger.
Udvalgt efter bidrag til væsentlige poster i de samlede opgørelser
Hvert enkelt af de 9 projekter vil kunne bidrage til mere nøjagtige opgørelser af landbrugets udledninger, og de repræsenterer tilsammen store dele af landbrugsproduktionen:
”Programmet dækker forskningsbehov indenfor både foderområdet, husdyr, husdyrstalde og gødningslagre såvel som landbrugsjordens sammensætning, afgrødeproduktion og gødskning. Dermed sikres bedst mulig dækning af de nødvendige bidrag til at løfte vidensgrundlaget for bedriftsregnskaber” fortæller specialkonsulent Marie Dam.
I udvælgelsen af projekterne er der lagt vægt på, at projekterne bidrager til at identificere og kvantificere udledninger fra de forhold og aktiviteter, der giver de betydeligste bidrag til den enkelte bedrifts udledninger.
Projekterne har fokus på udledning af drivhusgasser (lattergas og metan), kulstofbalance og udledning af kvælstof til naturområder og vandmiljø, samt ammoniak til atmosfæren.
Ansøgningsprocessen har været todelt. I første omgang modtog Landbrugsstyrelsen 35 konceptbeskrivelser, hvoraf vurderingsudvalget udvalgte 18 projekter, der blev inviteret til at ansøge med fuld ansøgning i anden runde.
Både konceptbeskrivelser og fulde ansøgninger blev vurderet af et eksternt vurderingsudvalg bestående af seks forskningskyndige og et sekretariat med medarbejdere fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, Miljøministeriet, Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet, Skatteministeriet og Finansministeriet. Derudover er ansøgningernes forskningsfaglige kvalitet blevet vurderet af Innovationsfonden.
Vurderingsudvalget består af:
Hanne Damgaard Poulsen, professor emerita, Aarhus Universitet
- Henning Høgh-Jensen, konsulent, HøghJensenConsult
- Henrik Jørgen Andersen, senior executive R&D advisor, Arla Foods amba
- Jan K. Schjørring, professor, Københavns Universitet
- Lise Bonne Guldberg, senior konsulent, Aarhus Universitet
- Tavs Nyord, senior konsulent, Concito
- Formand for udvalget: Sonja Canger, enhedschef, Landbrugsstyrelsen
Bedriftudledningsprogrammets ni projekter
1. MILK - Bedriftsopgørelser af MILjø- og Klimabelastning fra mælkeproduktionen (Aarhus Universitet, SEGES Innovation)
Formålet med projektet er at kvantificere udledninger fra hele malkekvægskæden, indeholdende de væsentligste faktorer vedr. effekt af foder, tab fra køer, stalde og lagre, effekt af anvendelse af gødning til biogas samt tab ved udbringning af husdyrgødning. Projektet vil dels generere viden om faktorer for de enkelte led i kæden, dels om deres samspil.
2. OpMet - Kvantificering og reduktion af kvægopdrættets produktion af enterisk metan (Aarhus Universitet, SEGES Innovation)
Formålet med projektet er at kvantificere enterisk metan fra opdræt af forskellige racer og med forskellig alder fodret med typiske danske foderrationer. Yderligere stræber projektet efter at kvantificere respons til velkendte foderadditiver og fodringsstrategier til reduktion af enterisk metan fra kvieopdræt.
3. PIGMET - Model based prediction of methane emission from pig production facilities (Aarhus Universitet, SEGES Innovation)
Projektets output vil være et modelværktøj, hvor input af nøgledata kan anvendes til bedriftsspecifikke modelestimater af metanudledning fra svinegødning på de mest almindelige svinebedriftstyper.
4. KlimaGødning - Model for klimapåvirkning fra gødningsanvendelse i dansk landbrug (Københavns Universitet, Aarhus Universitet, SEGES Innovation)
Projektets output består af vidensdata og modeller for lattergasudledning fra dyrkede jorde med forskellig gødningstype, jordtype, klima, afgrødefølge og sædskifte, samt effekten af anvendte virkemidler og management af gødning og afgrøderester.
5. PREMIS - Primære aktivitetsdata til emissionsopgørelser i bedriftsregnskaber (Aarhus Universitet, Københavns Universitet, SEGES Innovation, Innovationscenter for Økologisk Landbrug)
Projektet har fokus på aktivitetsdatagrundlaget for bedriftsnære opgørelser af emissioner. Detaljerede primære aktivitetsdata giver potentielt den største tidslige og rumlige opløsning på opgørelserne af emissioner og udledninger. Betydningen heraf belyses og dokumenteres i projektet.
6. NyMarkmodel - Kvælstofudvaskning og ændringer i jordens kulstofpulje på mark- og bedriftsniveau (Aarhus Universitet, Københavns Universitet, SEGES Innovation)
Projektet vil bidrage med værdier for kvælstofudvaskning fra rodzonen samt ændring af jordens kulstofpulje under hensyntagen til afgrøde, sædskifte, gødskning, jordtype og klima.
7. KLIMON - Klimaeffekter og nitratudvaskning ved forskellige typer af jordbearbejdning og plantedække (Aarhus Universitet, Københavns Universitet, SEGES Innovation)
Projektet vil styrke vidensgrundlaget i forhold til effekten af ændringer i dyrkningspraksis vedr. jordbearbejdning, efterafgrøder, håndtering af planterester og samspillet mellem disse på drivhusgasudledning, kulstoflagring og kvælstofudvaskning.
8. KortDrænN2O - Kortlægning af lattergasemission fra dårligt drænede mineraljorde (Aarhus Universitet, Københavns Universitet, Danmarks Tekniske Universitet, DHI, SEGES Innovation)
Projektet vil bidrage med data for årlig lattergasemission for marker, hvor der er risiko for vandlidende områder. Denne kombineres med data for jordtype og driftsdata såsom gødningsstrategi og afgrøder. Herved leverer projektet et bud på en emissionsfaktor for lattergas fra dårligt drænede områder.
9. TargWET - Targeted rewetting of drained peatlands for optimal reductions in agricultural greenhouse gas emissions (Aarhus Universitet, GEUS, SEGES Innovation)
Projektet vil muliggøre præcis afgrænsning af hotspot-områder for CO2-emissioner indenfor landbrugets drænede tørveområder. Det vil ske gennem estimering af CO2-emissioner fra tørvejorder i en opløsning ned til 10 m, som kan aggregeres til bedriftsniveau.
Yderligere viden
Er du journalist, er du velkommen til at kontakte Landbrugsstyrelsens pressetelefon på tlf. 41 89 25 07