Landbrugsstyrelsen præciserer reglerne om solceller på arealer, der indgår i GLM 8 eller bio-ordningen Biodiversitet & Bæredygtighed

14-02-2023

På baggrund af dialog med EU-Kommissionen har Landbrugsstyrelsen fået afklaret, at der ikke kan være solpaneler på arealer, der indgår i opfyldelsen af GLM 8 og i bio-ordningen Biodiversitet & Bæredygtighed

Det har tidligere været meldt ud, at det er muligt at anvende områder med solpaneler på en brakmark eller på markbræmmer til at opfylde kravet om udlægning af fire procent af omdriftsarealet, også kaldet GLM 8, samt på arealer, som indgår i bio-ordningen Biodiversitet & Bæredygtighed.

Landbrugsstyrelsen har været i kontakt med EU-Kommissionen, som påpeger, at idet solpanelerne ikke bidrager til de konkrete målsætninger i CAP-planen vedr. miljø, klima og biodiversitet, kan arealet under solpanelerne ikke anvendes til at opfylde GLM 8 eller indgå i bio-ordningen Biodiversitet & Bæredygtighed.  

Mulighed for at bruge arealer mellem solpaneler

Hvis det er muligt at slå arealerne mellem solpanelerne, kan disse arealer tegnes ind som selvstændige marker med den afgrødekode, som findes på arealet, hvilket også omfatter f.eks. brak eller markbræmmer, og arealet omkring solcellerne kan da potentielt bruges til at opfylde GLM 8 og/eller indgå i bio-ordningen Biodiversitet & Bæredygtighed.

Du kan fortsat få grundbetaling, så længe der er landbrugsaktivitet

For at modtage grundbetaling gælder det stadig, at så længe solpanelerne ikke hæmmer landbrugsdriften i at blive udført på hele arealet, kan der fortsat gives grundbetaling til henholdsvis arealerne under solpanelerne, i rækkerne mellem solpanelerne og omkring solpanelerne. Det centrale er, at der kan udføres en landbrugsaktivitet på arealerne for eksempel afgræsning, dyrkning af en afgrøde eller slåning/slæt.  Arealets tilskudsberettigelse beror på en konkret vurdering.

Vi vil hurtigst muligt skrive præciseringen ind i vejledningen om konditionalitet og vejledningen om Biodiversitet & Bæredygtighed.

Vejledning om konditionalitet miljø

Vejledning om bio-ordningen biodiversitet & bæredygtighed

Kontakt

Hvis du har spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 33 95 80 00 eller e-mail: Landbrugsstotte-Geodata@lbst.dk.

Er du journalist, er du velkommen til at kontakte Landbrugsstyrelsens pressetelefon på tlf. 41 89 25 07.