Nu kan du læse de endelige bekendtgørelser for 2024

21-12-2023

Vi har offentliggjort en stor del af bekendtgørelserne for 2024. Find bekendtgørelserne på Retsinformation.dk, og læs om de vigtigste ændringer i 2024 til ansøgninger, grundbetaling, bio-ordninger med mere i denne nyhed.

Du kan finde links til de bekendtgørelser, vi har offentliggjort, her, og du kan efterfølgende læse om de vigtigste ændringer i forhold til bekendtgørelserne for 2023:

Bekendtgørelserne træder i kraft 1. januar 2024.

Bekendtgørelse om ansøgninger m.v. for landbrugere i Tast selv 

Følgende frister fremgår af bekendtgørelsen om ansøgninger:

  • 22. april 2024, frist for at sende Fællesskema 2024 rettidigt
  • 3. maj 2024, frist for at sende ændringsforslag til markkort
  • 17. maj 2024, frist for at sende ændringer til fællesskemaet og for at sende fællesskemaet forsinket.

Bekendtgørelse om grundbetaling m.v. til landbrugere for 2024

Bekendtgørelsen om grundbetaling for 2024 viderefører i store træk reglerne fra 2023. Vi har dog lavet enkelte mindre ændringer, konsekvensrettelser og sproglige tilpasninger:

  • Nogle af reglerne om, hvad en landbruger skal gøre for at være berettiget til tilskud for arealer med markkrat, brak og bræmmer, indgår ikke i bekendtgørelsen om grundbetaling for 2024. De fremgår i stedet af bekendtgørelsen om konditionalitet for 2024, fordi reglerne drejer sig om grundvilkår for at være berettiget til tilskud, og bekendtgørelsen om bio-ordningen Biodiversitet og Bæredygtighed.
  • Reglen om etiketter til frøposer med hamp flyttes til bekendtgørelsen om ansøgninger m.v. for landbrugere i Tast selv. 
  • Det fremgår af bekendtgørelsen om grundbetaling for 2023, at tilskuddet ved underansøgning kan blive forhøjet med op til 6 pct. I Bekendtgørelsen om grundbetaling for 2024 fremgår det, at tilskuddet ved underansøgning kan blive forhøjet med op til 5 pct. 

Bekendtgørelse om biodiversitet og bæredygtighed for 2024

I bekendtgørelsen om biodiversitet og bæredygtighed i 2024 videreføres den eksisterende ordning. Vi tilføjer dog et nyt supplerende tilskud for bestøverbrak og en bestemmelse om, at vi ikke giver tilskud til arealer med solceller. Derudover laver vi kun enkelte mindre ændringer, konsekvensrettelser og sproglige tilpasninger m.v. 

Bekendtgørelse om miljø-og klimavenligt græs for 2024

I bekendtgørelsen om miljø-og klimavenligt græs i 2024 videreføres den eksisterende ordning, og vi laver enkelte mindre ændringer, konsekvensrettelser og sproglige tilpasninger m.v. Vi indsætter en bestemmelse om, at vi ikke giver tilskud til arealer, hvor der er etableret solcelleanlæg og arealer i en radius af 25 meter omkring vandboringer. Det er en præcisering af gældende regler. 

Bekendtgørelse om varieret planteproduktion for 2024

I bekendtgørelsen om varieret planteproduktion i 2024 har vi justeret tærskelværdierne for at gøre det nemmere for små og mellemstore bedrifter at træde ind i ordningen. Tærskelværdierne drejer sig om, hvor mange afgrødekategorier der skal dyrkes på omdriftsarealer. Derudover har vi lavet mindre ændringer, konsekvensrettelser og sproglige tilpasninger i forhold til 2023.

Bekendtgørelse om slagtepræmie for 2024

I bekendtgørelsen om slagtepræmie i 2024 videreføres den eksisterende ordning. Hvis du har søgt om slagtepræmie i 2023, får du ikke automatisk slagtepræmie i 2024, men skal søge præmien i 2024. Hvis du derimod søger om slagtepræmie i 2024, gælder ansøgningen også i de efterfølgende år, så længe du har opfyldt visse krav.

Bekendtgørelse om ko-præmie for 2024

Vi har i 2023 introduceret ko-præmien, som er tilskud til bedrifter med køer. Ordningen gælder til og med 2026. I bekendtgørelsen om ko-præmie i 2024 videreføres den eksisterende ordning.

Hvis du har søgt om ko-præmie i 2023, får du ikke automatisk ko-præmie i 2024, men skal søge præmien i 2024. Hvis du derimod søger om ko-præmie i 2024, gælder ansøgningen også i de efterfølgende år, så længe du har opfyldt visse krav. 

Bekendtgørelse om stivelseskartofler for 2024

I år var det første år, vi gav tilskud til aktive landbrugere, der har arealer, hvor der dyrkes stivelseskartofler. Den nye bekendtgørelse indeholder kun få mindre ændringer i forhold til den eksisterende.

Den stivelseskartoffelsort, du vil dyrke på arealerne, skal enten fremgå af positivlisten i bekendtgørelsens bilag 1, eller også skal du dokumentere din leveringskontrakt med en kartoffelmelsfabrik.

Bekendtgørelse om kontrol og administrative sanktioner for 2024

Vi opretter i 2024 to nye tilskudsordninger:

  • Tilskud til kvælstofreducerende virkemidler
  • Tilskud til fastholdelse af arealer i vand- og klimaprojekter.

Vi fastsætter regler om kontrol og administrative sanktioner, herunder vægtningsbilag, for de nye tilskudsordninger i bekendtgørelsen. I vægtningsbilagene kan du se, hvilken vægtningsfaktor det overtrådte areal skal ganges med, når der skal udregnes en sanktion. Herudover indeholder bekendtgørelsen ændringer i vægtningsbilagene for tilskudsordningerne økologisk arealstøtte for 2024 og tilskud til pleje af græs- og naturarealer. Vi har samtidig lavet sproglige præciseringer i flere af bekendtgørelsens bestemmelser.

Bekendtgørelse om ø-støtte for 2024

Der er ingen ændringer i bekendtgørelsen om ø-støtte i forhold til 2023.

Bekendtgørelse om økologisk arealstøtte for 2024

Den vigtigste ændring for økologisk arealstøtte er, at basisstøtten er forøget fra 870 kr/ha til 1200 kr/ha. 

Bekendtgørelse om fastholdelse af arealer i vand- og klimaprojekter for 2024

Fastholdelse af arealer i vand- og klimaprojekter er en ny ordning, der erstatter 20-årig fastholdelse. Du kan få en engangskompensation i stedet for et årligt tilskud i 20 år. Du skal årligt indberette i særligt fastholdelsesskema. Forpligtelser om udtagning er fortsat permanente.

Bekendtgørelse om tilskud til målrettet kvælstofregulering 2024/2025 

Den eksisterende ordning videreføres med enkelte ændringer. Bl.a. overgår den til at være en tilskudsordning under CAP 2023. Når Målrettet kvælstofregulering fra 2024 finansieres under CAP2023, er det ikke længere muligt at give tilskud til arealer med græsudlæg i majs samt efterafgrøder efter tidligt høstede spisekartofler, hvis du samtidig anvender virkemidlerne til at opfylde GLM 7.

Der er endvidere sket nogle geografiske forskydninger i indsatsbehovet som følge af de ny vandområdeplaner. Tilskudssatsen er desuden ændret fra 500 kr./ ha til 673 kr./ha og omregningsfaktoren fra kvotereduktion til efterafgrøde ændres fra henholdsvis 93 og 150 kg N / ha til 110 og 175 kg N / ha.

Bekendtgørelse om tilskud til pleje af græs- og naturarealer (tilsagnstype 66/67 og 68/69)

For tilsagn under både eksisterende ordning (tilsagnstype 66/67) og nye tilsagn under ny programperiode (tilsagnstype 68/69) er der nye muligheder for ekstensiv græsning og brug af Landbrugsstyrelsens app, ligesom producentskifte af tilsagnsarealer fremover skal anmeldes i fællesskemaet.

Læs mere

Du kan læse mere om de enkelte ordninger i tilskudsguiden

Kontakt

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 33 95 80 00 eller sende en e-mail til Landbrugsstotte-Geodata@lbst.dk.

Er du journalist, er du velkommen til at kontakte Landbrugsstyrelsens pressetelefon på tlf. 41 89 25 07.