§ 3-arealer kan få kompensation på lige fod med andre græsmarker

21-04-2023

Det er nu afklaret, at arealer, som er omfattede af naturbeskyttelseslovens § 3 kan få kompensation efter permanent græssats, når de indgår i udtagningsprojekter. Samtidig er det konkluderet, at der er brugt en for høj sats til visse § 3-arealer, der har fået kompensation fra ordningen 20-årig fastholdelse af vådområder, naturlige vandstandsforhold eller lavbundsområder. Landbrugsstyrelsen skal rejse tilbagebetalingskrav, hvis der er brugt en for høj sats.

Det er nu afklaret, at det er muligt at give satsen for permanent græs til § 3-arealer, som indgår i kommunale og statslige projekter, hvor landbrugsarealer udtages og vådgøres.

Tilskudssatsen til §3-arealer i den kommende ordning, Engangskompensation, vil være på 35.500 kr. per ha. Beløbet udbetales som et engangsbeløb i stedet for som hidtil over 20 år.

Læs den fælles pressemeddelelse fra Fødevareministeriet og Miljøministeriet

Landbrugsstyrelsen skal undersøge tilsagn til 20-årig fastholdelse

Det er Kammeradvokaten og Københavns Universitet (IFRO), som har bistået Fødevareministeriet og Miljøministeriet med at afdække, hvilke muligheder der er for at give kompensation til lodsejere til § 3-arealer, som indgår i et udtagningsprojekt.

Kammeradvokatens gennemgang gælder Miljøstyrelsens klima-lavbundsordning og ordningen sammenhængende arealer til Natura2000-områder samt Landbrugsstyrelsens ordning om 20-årig fastholdelse af vådområder, naturlige vandstandsforhold og lavbundsområder.

Kammeradvokaten konkluderer, at der var tale om overkompensation, når Landbrugsstyrelsen gav en høj sats til 20-årig fastholdelse af arealer, som var beskyttede af §3. Den høje sats har dermed været uberettiget og ikke i overensstemmelse med EU’s regler. Kammeradvokaten konkluderer, at for højt udbetalt tilskud skal betales tilbage.  Landbrugsstyrelsen går derfor i gang med at behandle sagerne, og de berørte lodsejere og projektejere vil blive kontaktet direkte.

Landbrugsstyrelsen beklager, at lodsejerne nu pålægges tilbagebetaling som følge af, at der er brugt en forkert sats.

Hvad betyder det for lodsejere med tilsagn til 20-årig fastholdelse?

Landbrugsstyrelsen skal nu gennemgå tilsagn til 20-årig fastholdelse for årene 2008-2021 og kræve tilbagebetaling af for højt udbetalt tilskud hos lodsejerne. Konkret drejer det sig om arealer, som fra projektets start var § 3-beskyttede og samtidig har fået den høje sats for omdriftsarealer.

Derudover skal vi rette satsen for disse arealer, så den fremadrettede udbetaling i resten af tilsagnsperioden nedjusteres til satsen for permanent græs, som er på 1.800 kr. per ha.

Landbrugsstyrelsen vil om kort tid sende et orienteringsbrev via Tast selv til de lodsejere, hvor Landbrugsstyrelsen undersøger, om der er grundlag for, at de skal have genvurderet deres tilsagn til 20-årig fastholdelse. Det gør vi for at orientere lodsejerne så hurtigt som muligt. Hvis tilsagnene skal genvurderes, vil lodsejerne modtage en partshøring og afgørelse om genvurdering. Vi går straks i gang med sagsbehandlingen, som vi forventer at afslutte i løbet af 2023.

Fakta

  • Landbrugsstyrelsen har udbetalt tilskud til 20-årig fastholdelse efter tre tilskudssatser: høj sats til omdriftsarealer, mellemsats til permanente græsarealer og lav sats til naturarealer.
  • Landbrugsstyrelsen skal kræve tilbagebetaling og nedskrive tilsagn for de § 3-arealer, der har fået høj sats som omdriftsareal, hvis de var omfattet af § 3 på det tidspunkt, hvor der blev indgået projektaftale mellem lodsejere og projektejer.
  • Det er differencen mellem den høje sats og mellemsatsen, som skal betales tilbage, og som tilsagn skal nedskrives med. Forskellen på de to satser er 1.700 kr. per ha.
  • Sagerne er endnu ikke gennemgået, men vi estimerer at skulle kræve ca. 3 mio. kr. tilbagebetalt blandt op til ca. 200 lodsejere.
  • Lodsejere i igangværende udtagningsprojekter kan ikke få den høje sats til arealer, som fra et udtagningsprojekts start var § 3-beskyttede.

 

Hvad betyder det for lodsejere i et igangværende projekt?

Lodsejere i igangværende udtagningsprojekter, der endnu ikke har søgt om eller modtaget tilsagn til kompensation, vil ikke kunne få den høje sats til arealer, som ved projektets start var omfattet af § 3. Dette gælder også, selvom lodsejeren og projektejeren har underskrevet en projektaftale.

Har du arealer, som indgår i et udtagningsprojekt, der forventes afsluttet i 2023 eller senere, kan du søge kompensation i 2024 under den nye ordning: Engangskompensation. I denne ordning vil der være taget højde for § 3-arealernes betydning for kompensationens størrelse. Landbrugsstyrelsen forventer at sende den kommende bekendtgørelse i høring i løbet af maj. Du kan dog allerede nu læse om den nye ordning på vores hjemmeside.

Gå til hjemmeside om engangskompensation

Landbrugsstyrelsen undersøger støttemuligheder

Landbrugsstyrelsen undersøger, om det er muligt at afbøde de negative konsekvenser for berørte lodsejere inden for rammerne af EU's de minimis regler. Der kan dog ikke gives de minimis støtte til lodsejere, som endnu ikke har fået juridisk bindende tilsagn om tilskud. De minimis ordningen vil skulle ansøges af lodsejerne selv.

Læs mere

På vores hjemmeside kan du læse mere om tilskudssatser og vores sagsbehandling, og du kan finde spørgsmål og svar for både lodsejere og projektejere. Vi vil løbende opdatere hjemmesiden.

Gå til hjemmesiden om § 3-arealer

Har du fået tilskud efter Miljøstyrelsens klima- lavbundsordning eller ordningen sammenhængende arealer til Natura2000-områder, kan du læse mere i deres nyhed:

Læs Miljøstyrelsens nyhed om for højt tilskud til naturprojekter

Kontakt

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 33 95 80 00 eller e-mail: mail@lbst.dk.

Er du journalist, er du velkommen til at kontakte Landbrugsstyrelsens pressetelefon på tlf. 41 89 25 07.