Økologiskemaet 2024 åbner for indberetninger 1. februar 2024. Indsendelse af Økologiskemaet er obligatorisk for økologiske bedrifter og fristen for indberetning er 22. april 2024.
Økologiskemaet er fremover skemaet, hvor alle aktuelle oplysninger om den økologiske bedrift er samlet og løbende kan ændres.
Økologiskemaet er ændret i forhold til 2023. Den vigtigste ændring er, at Økologiskemaet fra i år ikke indhenter oplysninger fra fællesskemaet. Hvis du skal indsende et Fællesskema 2024, skal du dog være opmærksom på, at fællesskemaet blandt andet indlæser omlægningsdatoer fra Økologiskemaet. Derfor anbefaler vi, at Økologiskemaet udfyldes før Fællesskema 2024. Hvis du indsender Fællesskemaet før Økologiskemaet, vil du blive advaret om dette. Se nærmere om Fællesskema 2024.
Jeg har en certificeret økologisk bedrift – skal jeg indsende Økologiskemaet 2024?
Ja - ellers vil din certificering til økologisk produktion blive inddraget. Du skal indsende din årlige indberetning senest 22. april 2024. Væsentlige ændringer på din økologiske bedrift skal indberettes straks, derfor kan der indsendes ændringer til Økologiskemaet løbende gennem hele året.
Hvordan skal jeg udfylde Økologiskemaet?
På vores hjemmeside finder du en tastevejledning til Økologiskemaet 2024 (se under ””Økologiskemaet”). Tastevejledningen beskriver, hvordan du udfylder skemaet og har information om de forskellige felter. Vi anbefaler, at du anvender tastevejledningen, så din indberetning er nemmest for dig.
Økologiskemaet finder du i Tast selv, hvor du selv skal vælge at få skemaet oprettet. Skemaet er altså ikke oprettet på forhånd. Dette fremgår også af tastevejledningen. I forbindelse med oprettelsen vil en række felter blive udfyldt automatisk, det er f.eks. CVR-nr., navn, adresse, men også nogle oplysninger om din produktion, f.eks. husdyrhold. Oplysningerne om din produktion hentes fra Økologiskemaet 2023. Hvis du ikke indsendte et Økologiskemaet sidste år, vil disse felter derfor være tomme.
Når skemaet er oprettet, kan du indhente sidste års sagsbehandlede og godkendte oplysninger fra Økologiskemaet 2023 ved at køre en beregning. Dette fremgår i tastevejledningen. Når du kører beregningen vil tidligere godkendte omlægningsdatoer for marker og dyr hentes over i dit Økologiskema 2024, hvorfor du ikke behøver indtaste dem på ny. Dette er dog kun muligt hvis oplysningerne tidligere er godkendt. Læs vores faglige meddelelse om ændringer foretaget inden 1. februar 2024.
Hvis du oplever, at du ikke kan indsende skemaet, på trods af at du mener, at du har gjort det rigtigt, så skal du fejlmelde det.
Væsentlige ændringer i Økologiskemaet 2024
- Obligatoriske felter men færre blokerende fejl
Når Økologiskemaet skal udfyldes, vil du møde en række obligatoriske felter, som du skal udfylde for at kunne indsende skemaet. I modsætning til tidligere vil oplysningerne ikke blive valideret, altså sammenlignet med oplysninger indberettet i andre skemaer eller registre f.eks. CHR. - Kontaktoplysninger til dig, den bedriftsansvarlige, er flyttet til fanen ”Ansøger” Vi opfordrer til at udfylde felterne da det kan være til din fordel, at vi kan komme i kontakt med dig i forbindelse med en kontrol.
- Ejede og lejede/udlejede ejendomme og bygninger er skilt ad i to tabeller. Alle ejede, lejede og udlejede bygninger skal være indberettet til Landbrugsstyrelsen. Lejede/udlejede bygninger er nu en del af din årlige indberetning. Bygninger du selv ejer, og allerede har indberettet skal du ikke indberette igen, men du må gerne. Du skal betragte Økologiskemaet, som et skema der indeholder alle oplysninger af relevans for din økologiske certificering. Fremover vil oplysningerne kunne overføres fra år til år.
- Producentskifter, med overdragelsesdatoer der ligger ude i fremtiden, kan indberettes i Økologiskemaet, både for marker og husdyr
- Efterafgrøder skal indberettes i markplanen i Økologiskemaet
- Skemaet beregner om du opfylder økologireglernes krav til bælgplanter i 20 % af omdriftsarealet og kulstoflagrende afgrøder i 50 % af det totale indberettede areal.
- Ny tabel til indberetning af væksthusproduktion.
- Husdyrindberetningen har ingen blokeringer ift. CHR.
- Alle skal oplyse (ja/nej) om der er bygninger på bedriften under Fane 4,”produktion”.
- Der er oprettet en ny tabel ”restlager”, som kan benyttes i forbindelse med ophør, som også skal anmeldes via Økologiskemaet.
- Alle skal tage stilling til om de har samtidig drift (samtidig produktion), hvis ja skal det uddybes.
Husk at indsende Økologiskemaet før du indsender Fællesskemaet
Du skal være opmærksom på, at oplysninger fra Økologiskema indlæses i Fællesskemaet. Vi anbefaler derfor, at du indsender Økologiskemaet før end du indsender Fællesskemaet. Du skal være opmærksom på, at hvis oplysninger om økologisk status ikke fremgår korrekt i Fællesskemaet, kan det have betydning for din ansøgning om bio-ordningen Økologisk Arealstøtte samt Økologisk Arealtilskud.
Kontakt
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 33 95 80 00 eller e-mail: jordbrugskontrol@lbst.dk att. Økologiadministrationen.
Er du journalist, er du velkommen til at kontakte Landbrugsstyrelsens pressetelefon på tlf. 41 89 25 07.
Du kan abonnere på to typer af økologi-nyheder
Kategorien ”Økologi” er til dig, der gerne vil modtage brede nyheder, der er relevante for alle, der interesserer sig for økologi, og ”Økologi - regler og vejledning” er til dig, der gerne vil modtage oplysninger og nyheder om tilskud, produktion, regler og kontrol, som er relevante for økologiske landmænd, gartnere og forsyningsvirksomheder.