Præcisering af økologireglernes krav om kulstoflagrende – og kvælstofsamlende afgrøder

01-09-2023

Certificerede økologiske bedrifter skal overholde økologireglerne og en række andre regler, der gælder generelt for jordbrugsbedrifter. Denne meddelelse omhandler kun økologireglernes krav til dyrkning af kulstoflagrende – og kvælstofsamlende afgrøder. Disse regler kontrolleres ved den årlige økologikontrol og er uafhængige af andre generelle krav til alle jordbrugsbedrifter f.eks. pligtige efterafgrøder.
Økologireglerne præciseres herunder.

Hvad siger reglen?
Kravet er, at du skal have kulstoflagrende afgrøder på 50 % af dit totale areal og kvælstofsamlende afgrøder på 20 % af dit omdriftsareal i løbet af året, hvert år. Det kan være som hovedafgrøde, mellemafgrøde eller efterafgrøde.


Bilag 11 til Vejledning om økologisk jordbrugsproduktion viser hvilke afgrøder (afgrødekoder), der opfylder hvilke krav.


Økologireglernes kulstof/kvælstof-krav omfatter den pågældende vækstsæson (kalenderåret). Når der anvendes efterafgrøder til at opfylde kravet, skal de have en effekt for bevarelse af din jords frugtbarhed, men der er ikke en konkret dato for etablering.


Udlæg og efterafgrøder, som opfylder kravene i etableringsåret:
• Kulstoflagrende og/eller kvælstofsamlende afgrøder udlagt som undersået i en kornafgrøde i år og som pløjes ned forud for en forårsetableret hovedafgrøde.
• Kulstoflagrende og/eller kvælstofsamlende mellemafgrøder, der etableres efter høst og pløjes ned inden etablering af en vinterafgrøde (efterårssået hovedafgrøde).
• Kulstoflagrende og/eller kvælstofsamlende efterafgrøder, der etableres efter høst og pløjes ned enten i efterår, vinter eller forår forud for en forårsetableret hovedafgrøde.

Hvad med overvintrende afgrøder?
En overvintrende efterafgrøde, som pløjes ned i det efterfølgende forår, tæller kun med i beregningen i etableringsåret, også selvom den evt. står længere på marken i foråret, end den gjorde i etableringsåret (efteråret).
Efterafgrøder, der bliver hovedafgrøde næste år, tæller med i beregningen i begge år. F.eks. hvis kløvergræs bliver udlagt som undersået i en kornafgrøde i år og bliver hovedafgrøde næste år.
Efterårssåede hovedafgrøder skal indgå i beregningen af næste års krav.


Hvordan kontrollerer vi det?
Ved økologikontrollen ser vi på dine indberettede oplysninger i Fællesskemaet/Økologiskemaet og din plantelogbog.


Fordi økologikontrollen kommer på et vilkårligt tidspunkt i løbet af året, kan vi kun kontrollere, hvad du har gjort og i mindre grad, hvad du vil gøre.
Eks.: Hvis vi kommer på økologikontrol i september, vil vi se på, om du har opfyldt sædskiftekravet med dine hovedafgrøder og eventuelle udlæg. Har du det, er alt i orden for i år.
Mangler du nogle marker med hhv. kulstoflagrende afgrøder og/eller bælgafgrøder på kontroltidspunktet, vil Landbrugsstyrelsens kontrollører spørge, hvordan du vil komme i mål med kravet. Du kan så redegøre for, hvordan du påtænker at etablere marker med efterafgrøder eller efterårssåede hovedafgrøder.
Vores kontrollører vil derefter notere det i kontrolrapporten under ”Drøftet på kontrollen”. Der vil f.eks. stå, at ”landmanden oplyser, at han vil etablere 5 ha med kvælstofsamlende og 15 ha med kulstofsamlende afgrøder inden udgangen af indeværende år”.
I den situation skal du være opmærksom på at få dokumenteret i din plantelogbog, at du gør, som du har oplyst. I den skitserede situation skal det altså fremgå af din plantelogbog, hvad der er sået på hvilke marker hvornår, suppleret med bilag for indkøb af såsæd mv. Dette kontrolleres nemlig ved næste økologikontrol.
Landbrugsstyrelsen arbejder på en løsning med en vejledende beregning af kulstof/kvælstof-kravet i forbindelse med indberetningen af markplanen.


Økologivejledningens kapitel 17 beskriver kulstof/kvælstof-reglerne og bilag 11 viser, hvilke afgrødekoder der opfylder kravene. Økologivejledningen.

Se oversigt over reglerne her.

Kontakt
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 33 95 80 00 eller e-mail: jordbrugskontrol@lbst.dk att. Økologiadministrationen.

Er du journalist, er du velkommen til at kontakte Landbrugsstyrelsens pressetelefon på tlf. 41 89 25 07.

Du kan abonnere på to typer af økologi-nyheder
Kategorien ”Økologi” er til dig, der gerne vil modtage brede nyheder, der er relevante for alle, der interesserer sig for økologi, og ”Økologi - regler og vejledning” er til dig, der gerne vil modtage oplysninger og nyheder om tilskud, produktion, regler og kontrol, som er relevante for økologiske landmænd, gartnere og forsyningsvirksomheder.