Krav til eksport af kartofler er blevet opdateret

25-09-2023

Eksportsæsonen for kartofler er i gang, og Landbrugsstyrelsen har gennemgået tredjelandes krav til import af lægge- og konsumkartofler.

Informationerne på Landbrugsstyrelsens hjemmeside er udarbejdet på baggrund af de informationer vi har. Det er ikke alle lande, der har tilgængelige importkrav. Der kan derfor være andre gældende krav, som vi ikke har oplysninger om. Det betyder, at oplysningerne i nogle tilfælde kan stamme fra andre eksportlande. Betingelserne kan desuden ændre sig i løbet af eksportsæsonen. 

Landene på hjemmesiden har der været dansk eksport til i den seneste sæson. Hvis du vil eksportere til andre lande, er det vigtigt, at du oplyser os om det i god tid, så Landbrugsstyrelsen har mulighed for at indhente det pågældende lands importkrav.

Hvor finder jeg importkravene for læggekartofler?

Du kan finde en række importlandes krav til læggekartofler på Landbrugsstyrelsens hjemmeside. På siden finder du en oversigt, hvor du kan slå de enkelte importlande op og finde deres eksportbetingelserne. Betingelserne er samlet i én fil, for at imødekomme webtilgængelighed. 

Her kan du finde en række importlandes krav til læggekartofler

Hvor finder jeg importkravene for konsumkartofler?

Du kan finde en række importlandes krav til konsumkartofler på Landbrugsstyrelsens hjemmeside. På siden kan du slå de enkelte importlande op og finde en oversigt over eksportbetingelserne, som er samlet i én fil, for at imødekomme webtilgængelighed. Ved eksport af konsumkartofler til De Kanariske øer, skal kartoflerne dokumenteres fri for kartoffelcystenematoder, med mindre der er tale om vaskede kartofler. 

Her kan du finde en række importlandes krav til konsumkartofler

Krav om fysisk kontrol af eksportpartier

Nogle lande stiller krav om fysisk kontrol af eksportpartiet. Det er derfor vigtigt at anmelde eksporten til Landbrugsstyrelsen, så Landbrugsstyrelsens kontrollører kan eksportkontrollere partiet. Som eksempel på lande, der stiller krav om fysisk kontrol er Syrien, Tyrkiet, Libyen og Israel. I oversigterne over eksportbetingelser kan du se, hvilke krav de forskellige lande stiller.

Besøg af importlandes myndigheder

Hvis der i forbindelse med en handelsaftale lægges op til, at importlandets myndigheder vil komme på besøg, er det vigtigt, at I som eksportører retter henvendelse til Landbrugsstyrelsen inden besøget. Besøg af myndigheder fra andre lande er altid et anliggende for de danske myndigheder, som typisk vil kunne være behjælpelige med besøget. Landbrugsstyrelsen skal således til enhver tid orienteres om andre myndigheders ønske om kontrolaktivitet på dansk territorium.

Generelt ved eksport

Det er altid eksportørens ansvar, at en vare opfylder importlandets krav.
Hvis varen følges af træemballage, stiller mange importlande krav om, at træemballagen er ISPM 15 mærket.

For at kunne få udstedt et plantesundhedscertifikat, skal du være registreret som eksportør i Landbrugsstyrelsen, og din vare skal kunne opfylde importlandets krav til plantesundhed. Det er dit ansvar.

Du finder de internationale retningslinjer for udstedelse af plantesundhedscertifikater her

I Danmark er det alene Landbrugsstyrelsen, som må udstede plantesundhedscertifikater, der er et officielt kontroldokument.

Ulovlig udstedelse af plantesundhedscertifikater eller anden snyd med disse er strafbart og anmeldes til politiet. 
 

Kontakt

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 33 95 80 00 eller sende en e-mail til planter&biosikkerhed@lbst.dk

Er du journalist, er du velkommen til at kontakte Landbrugsstyrelsens pressetelefon på tlf. 41 89 25 07.