En række planteskadegørere angriber barken, veddet og rødderne, hvilket giver manglende vand- og næringsstoftilførsel, som ses ved tidligt visne blade og døde grenpartier. Tørken gør det lettere at spotte angrebne træer og giver anledning til at være opmærksom på, hvorfor træet lider.
Landbrugsstyrelsens har udarbejdet en plakat med en række karantæneskadegørere, som vi gerne vil have dig til at være særligt opmærksom på.
Plakaten kan downloades her
Karantæneskadegørere
Karantæneskadegørere er særligt alvorlige planteskadegørere, som ikke er hjemmehørende i EU, og som EU-medlemsstater har pligt til at bekæmpe ved fund. Der er listet ca. 170 karantæneskadegøre i EU. Nogle er lette at genkende, andre er svære. Karantæneskadegørere kan være insekter, vira, bakterier og nematoder. De kan blive indslæbet til EU og Danmark med træemballage og planter/plantedele. Det gælder om at opdage dem hurtigt, og inden de etablerer sig. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på symptomer og kunne genkende dem, hvis de skulle dukke op.
Der findes mange hjemmehørende planteskadegørere, men hvis du får mistanke om, at der er tale om angreb af en karantæneskadegører, har du pligt til at anmelde fundet. Som borger har du anmeldepligt, hvis du finder en karantæneskadegører.
Anmeld fund af karantæneskadegørere her
De ni fotos er eksempler på visne grenpartier og træer med symptomer, der kunne give anledning til at se efter skadegørerangreb.
Kontakt
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 33 95 80 00 eller sende en e-mail til planterogbiosikkerhed@lbst.dk.
Er du journalist, er du velkommen til at kontakte Landbrugsstyrelsens pressetelefon på tlf. 41 89 25 07.