Gødskningsbekendtgørelsen for planperioden 2023/2024 er offentliggjort

28-07-2023

I bekendtgørelsen kan du se de økonomisk optimale kvælstofnormer, som bestemmer, hvor meget kvælstof du må bruge på din virksomhed i planperioden 2023/2024. Derudover kan du se de nye normtal for produktion af kvælstof og fosfor i husdyrgødning.

Du kan se bekendtgørelsen, høringsnotatet og de indkomne høringssvar på høringsportalen.Bekendtgørelsen gælder fra den 1. august 2023.

Link til høringsmaterialet på høringsportalen.

Herunder kan du læse om de vigtigste ændringer:

Nye afgrødenormer

For planperioden 2023/2024 gælder opdaterede afgrødenormer. Afgrødenormerne er opdateret ud fra nye forsøg og opdaterede priser.

Grundet den økonomiske situation både nationalt og internationalt er priserne på korn og kvælstof ustabile i forhold til tidligere år. De ustabile forhold betyder, at afgrødenormerne kun vil gælde for planperioden 2023/2024 og ikke for en 3-årig periode, som ellers er tilsigtet i gødskningsloven.

Derudover er afgrødenormerne for en række specialafgrøder blevet opdateret ved en gennemgang af det faglige grundlag, og specialafgrøder har nu samme afgrødenorm på alle jordbundstyper.

Nye husdyrnormer

Husdyrnormerne er som altid blevet opdateret på baggrund af de seneste produktionsdata.

Med høringen af bekendtgørelsen varsles en forøgelse af normen for fjerkræ med adgang til udearealer fra planperioden 2024/2025, da der hidtil har været fraregnet 10 pct. af normen ved normfastsættelsen, svarende til den mængde, der har været antaget afsat på udearealer.

Landbrugsstyrelsen har vurderet, at mængden, der afsættes på udearealer, bør indgå i den samlede norm, så tilgangen ensrettes med alle andre dyretyper med adgang til udearealer.

Varslingen giver fjerkræerhvervet mulighed for at tilpasse sig forøgelsen af normerne fra planperioden 2024/2025.

Biokul indføres som gødningstype

Der er generelt kommet et øget fokus på brug af biokul på landbrugsarealer. Gødskningsbekendtgørelsen for planperioden 2023/2024 fastsætter derfor regler for, hvordan kvælstofindholdet i biokul skal indgå i gødningsregnskabet.

Det betyder overordnet, at biokuls indhold af kvælstof og fosfor skal fastsættes ved analyse, at kvælstofudnyttelseskravet er 0 pct., og at fosforindholdet indgår med den fulde mængde i gødningsregnskabet.

Pyrolyseanlæg bliver derfor en ny leverandør af gødning og skal dermed indberette modtagne og afsatte mængder af kvælstof og fosfor i Leverandørregister for gødningsleverancer.

Der fastsættes regler for fratræk af gødning i gødningsregnskabet afsat til pyrolyseanlæg og af biokul afsat til andre jordbrugere. Biokul vil fremover fremgå af gødningskvitteringen, så det kan overføres til andre jordbrugere.

Kompost indføres som gødningstype

Landbrugsstyrelsen er blevet opmærksom på, at muligheden for at fravige udnyttelseskravet for andre typer af anden organisk gødning ikke kan anvendes på gødningstypen kompost.

Kompost indføres derfor som en selvstændig gødningstype med et fast udnyttelseskrav på 15 pct.

Gennemskrivning af regler om korrektioner

Der er foretaget en større gennemskrivning af bestemmelsen om korrektion af normproduktionen. 

I den forbindelse ophører muligheden for at anvende tal fra NorFors fodermiddeltabeller hentet direkte hos NorFor i forbindelse med beregningen af type 2-korrektion. Det skyldes, at tabellerne i NorFors fodermiddeltabel fremgår af en privat hjemmeside og derfor ikke er korrekt kundgjort. Værdier til beregningen, der indgår i bilag 2, tabel 5, kan fortsat anvendes.

Du kan se bekendtgørelsen på Retsinformation

Link til bekendtgørelsen på Retsinformation.

Kontakt

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 33 95 80 00 eller sende en e-mail til Miljo-Erhvervsregulering@lbst.dk

Er du journalist, er du velkommen til at kontakte Landbrugsstyrelsens pressetelefon på tlf. 41 89 25 07.