Landbrugsstyrelsen sender udkast til Bekendtgørelse om næringsstofreducerende tiltag og dyrkningsrelaterede tiltag i jordbruget for planperioden 2023/2024 (plantedækkebekendtgørelsen) i høring. Der kan ske justering af reglerne i forbindelse med høringen, og så vær opmærksom på, at de endelige regler først offentliggøres senere på foråret.
Du finder links til bekendtgørelsen og miljørapporten sidst i nyheden. Bekendtgørelsen træder i kraft 1. august 2023.
I denne nyhed kan du læse om de forventede ændringer i bekendtgørelsen:
- Du modtager høringsbreve via Tast selv
- To muligheder for kvotereduktion ved brug af fleksible frister
- Du kan bruge opsparede efterafgrøder i stedet for kvotereduktion ved sen etablering af efterafgrøder
- Spildfrø af tilladte efterafgrøder kan nu indgå i dækningsgraden
- Du kan ikke længere lade efterafgrøder efterfølge af slåningsbrak
- Beregning af husdyrefterafgrødekravet
- Arealer brugt til efterafgrøder eller alternativer må ikke overlappe med GLM-arealer eller bioordning for biodiversitet og bæredygtighed.
- Links til høringsportalen for plantedækkebekendtgørelsen om reglerne for pligtige og husdyrefterafgrøder samt miljørapport af ændring til reglerne. Fristen for høringssvar er 31. maj 2023.
Du vil fremover modtage høringsbreve via Tast selv
I efterafgrødekontrollen vil vi fremover sende alle partshøringsbreve til dig via Tast selv. Du vil fortsat modtage afgørelsesbreve via e-boks.
To muligheder for kvotereduktion ved brug af fleksible frister
I år giver vi mulighed for, at kvotereduktionen kan gives på dagsbasis.
Det bliver frivilligt, om du vil bruge kvotereduktion på dagsbasis eller kvotereduktion i de nuværende så-intervaller. Det er en betingelse for at få kvotereduktion på dagsbasis, at du har adgang til præcisionsudstyr og kan udføre positionsbestemt og datobestemt såning, og at du kan dokumentere brug af præcisionsudstyr.
Samtidig justerer vi kvotereduktion ved brug af fleksible frister for sen etablering af efterafgrøder. Det betyder, at vi nedjusterer kvotereduktionen i starten af perioden, hvor der kan etableres efterafgrøder, og vi opjusterer kvotereduktionen i slutningen af perioden.
Ændringerne er lavet på baggrund af opdaterede forsøgsdata fra Aarhus Universitet, og kvotereduktionen fastlægges endeligt og vil gælde fra 2023 og frem. Du kan se de nye niveauer for kvotereduktionen både på dagsbasis og for de nuværende så-intervaller inde på høringsportalen.
Den justerede kvotereduktion og mulighed for kvotereduktion på dagsbasis gælder for pligtige og husdyrefterafgrøder og i målrettet kvælstofregulering.
Du kan bruge opsparede efterafgrøder i stedet for kvotereduktion ved sen etablering af efterafgrøder
Du kan vælge, om du i stedet for en kvotereduktion vil bruge opsparede efterafgrøder svarerende til den manglende miljøeffekt ved at udskyde såning til perioden fra 21. august til og med 7. september.
Brugen af opsparede efterafgrøder kan ske på dagsbasis såvel som i de kendte så-intervaller. Ønsker du kompensation på dagsbasis, skal du på samme måde som ved kvotereduktion på dagsbasis anvende og dokumentere brug af præcisionsudstyr.
Muligheden for at bruge opsparede efterafgrøder kan kun træde i stedet for kvotereduktion for pligtige og husdyrefterafgrøder. Du kan altså ikke bruge opsparede efterafgrøder i den målrettede kvælstofregulering.
Du kan se omregningsværdier for opsparede efterafgrøder både på dagsbasis og for de nuværende så-intervaller inde på høringsportalen.
Spildfrø af tilladte efterafgrøder kan nu indgå i dækningsgraden
Som noget nyt kan spildfrø af tilladte arter af efterafgrøder nu tælle med i vurdering af dækningsgraden ved en kontrol af efterafgrøder.
Du skal fortsat være opmærksom på at få etableret dine efterafgrøder, så der sker en effektiv optagelse af kvælstof i efteråret. Kravet om etablering af efterafgrøder gælder, også selvom du på marken forventer fremspiring af spildfrø af efterafgrødearter.
Muligheden gælder for pligtige og husdyrefterafgrøder og i målrettet kvælstofregulering.
Du kan ikke længere lade efterafgrøder efterfølge af slåningsbrak
Muligheden for at holde et areal med slåningsbrak i 2023 efter en efterafgrøde etableret i 2022 var midlertidig og skulle kun gælde i 2023 af hensyn til de forventede effekter af landbrugsaftalen.
På den baggrund ophører bestemmelserne om slåningsbrak, og det er ikke længere muligt at lade efterafgrøden etableret i 2023 efterfølge af slåningsbrak.
Beregning af husdyrefterafgrødekravet
Det samlede nationale husdyrefterafgrødekrav forbliver uændret, så der fortsat fordeles ca. 34.000 ha husdyrefterafgrøder. Fordelingen af husdyrefterafgrøder mellem kystvandoplande er ændret, så kravet i højere grad tilfalder store kystvandoplande med husdyrbrug og med indsatsbehov i vandområdeplanerne. Husdyrefterafgrødekravet fordelt på husdyrefterafgrøde-oplande for planperioden 2023/2024 fremgår af bekendtgørelsens bilag 2.
Du kan se et oversigtskort her
Se udkast til husdyrefterafgrødekravet 2023/2024 inde på høringsportalen.
Arealer brugt til efterafgrøder eller alternativer må ikke overlappe med GLM-arealer eller bioordning for biodiversitet og bæredygtighed
I 2023 indføres nye GLM-regler og bio-ordninger, mens forpligtelsen til at udlægge MFO udgår.
For at sikre effekten for miljøet er det vigtigt, at der ikke er overlap mellem arealer i de forskellige regelsæt. Derfor kan arealer brugt til efterafgrøder og alternativer til efterafgrøder ikke overlappe med arealer brugt til at opfylde forpligtelser i GLM-reglerne eller arealer som indgår i bio-ordninger.
Find bekendtgørelsen og miljørapporten på høringsportalen
Du finder udkastet til Bekendtgørelse om næringsstofreducerende tiltag og dyrkningsrelaterede tiltag i jordbruget for planperioden 2023/2024 (plantedækkebekendtgørelsen) på høringsportalen.
Du finder også miljørapporten over ændringer til plantedækkebekendtgørelsen på høringsportalen
Klik her for at gå til plantedækkebekendtgørelsen og miljørapporten på høringsportalen
Fristen for at sende os bemærkninger til de to høringer er 31. maj 2023.
Kontakt
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 33 95 80 00 eller sende en e-mail til: miljo-erhvervsregulering@lbst.dk
Er du journalist, er du velkommen til at kontakte Landbrugsstyrelsens pressetelefon på telefon 41 89 25 07.