Varieret planteproduktion

Find vejledning, ansøgningsskema m.m. til tilskuddet Varieret planteproduktion.

Varieret planteproduktion er en etårig bio-ordning, du kan søge, hvis du har en varieret afgrødesammensætning og dyrker visse omdriftsafgrøder. Det vil sige primært afgrøder, der kan bruges til fødevarer til mennesker og proteinafgrøder.

I 2024 er der ændret i forpligtelserne, der handler om, hvor mange afgrødekategorier du skal have på baggrund af størrelsen af dit omdriftsareal. Det betyder, at fra 2024 skal dit omdriftsareal være større, inden du er forpligtet til at dyrke en ekstra afgrødekategori. I 2024 er ”Chrysanthemum Garland, frø” tilføjet listen over godkendte afgrøder, som du kan få tilskud til under ordningen.

I videoen kan du se en kort introduktion til de fem bio-ordninger, og hvordan du som landbruger kan få ekstra tilskud til et areal, hvis du gennemfører et grønt tiltag:

Video om de fem bio-ordninger

Tast selv

Status og frister

Lukket for nye ansøgninger
  • 1. Februar 2024 til 26. April 2024

    Ansøgningsfrist

  • 27. April 2024 til 21. Maj 2024

    Du kan ansøge forsinket indtil 21. maj 2024. Din støtte bliver nedsat med 1 pct. pr. arbejdsdag, du indsender forsinket i forhold til ansøgningsfristen.

Anslået sagsbehandlingstidUdbetalingsperioden er mellem 1. december 2024 og frem til 30. juni 2025

Om tilskuddet

Du kan søge tilskud til varieret planteproduktion, hvis din mark er berettiget til at modtage grundbetaling og opfylder kriterier og forpligtelser i ordningen.

En del af landbrugsstøtten er øremærket bio-ordninger, der gavner klima, miljø og biodiversitet på landbrugsarealer. Bio-ordninger er etårige ordninger, du kan søge hvert år. Bio-ordningerne er frivillige ordninger, der gør det muligt for dig som landbruger at få ekstra tilskud til et areal, hvis du opfylder ordningens kriterier og forpligtelser.

Varieret planteproduktion er en bio-ordning, hvis formål er at øge variationen af afgrøder i Danmark. Det er godt for biodiversiteten i og over jorden og forbedrer jordens frugtbarhed. Øget afgrødevariation sker via forpligtelser om flere afgrødekategorier på bedriften og ved tilskud til arealer med visse omdriftsafgrøder, som i dag udgør en lille del af det samlede landbrugsareal. Denne type afgrøder kan indgå i plantebaseret human kost eller mindske importen af proteinafgrøder til husdyrfoder, og de har som fødevarer et lavere klimaftryk end animalske fødevarer og importeret protein.

Læs mere i Vejledning om varieret planteproduktion 2024  samt under "Hvilke forpligtelser og kriterier er der for tilskuddet?" nedenfor.

Tilskuddet er cirka 615 kr. pr. ha med tilskudsberettiget afgrøde.

Alle ansøgninger, der opfylder ordningens kriterier og forpligtelser, vil blive imødekommet, men den sats, vi udbetaler, kan blive lavere – eller højere – end planlagt. Satsen for hver bio-ordning kan variere med + 25/- 10 pct. og kan i særlige tilfælde blive reduceret med mere end 10 pct., hvis det er nødvendigt for at imødekomme alle ansøgninger på ordningen. Hvis der er for mange, der søger om tilskuddet, tager vi i første omgang midler fra andre underansøgte bio-ordninger og eventuelt fra grundbetalingsordningen.

I 2023 er tilskuddet på 677,18 kr. pr. ha.

Du kan kun søge tilskud, hvis din mark overholder kriterierne og forpligtelserne. De er blandt andet:

  • Du skal søge og modtage grundbetaling for arealet.
  • Du skal dyrke mindst 5 pct. af omdriftsarealet med én eller flere tilskudsberettigede afgrøder.
  • Du skal dyrke mindst to, tre eller fire afgrødekategorier på dine omdriftsarealer. Afhængig af din bedrifts samlede omdriftsareal er der forskellige krav til, hvor stor procentdel afgrødekategorierne skal udgøre af omdriftsarealet.

Du kan læse mere om kriterier og forpligtigelser i Vejledning om tilskud til varieret planteproduktion 2024

En del af landbrugsstøtten er øremærket bio-ordninger, der gavner klima, miljø og biodiversitet på landbrugsarealer. Bio-ordninger er etårige ordninger, du kan søge hvert år. Bio-ordningerne er frivillige ordninger, der gør det muligt for dig som landbruger at få ekstra tilskud til et areal, hvis du opfylder ordningens kriterier og forpligtelser.

Formålet med bio-ordningen varieret planteproduktion er at øge variationen af afgrøder i Danmark. Det er godt for biodiversiteten i og over jorden og forbedrer jordens frugtbarhed. Øget afgrødevariation sker via forpligtelser om flere afgrødekategorier på bedriften og ved tilskud til arealer med visse omdriftsafgrøder, som i dag udgør en lille del af det samlede landbrugsareal. Denne type afgrøder kan indgå i plantebaseret human kost eller mindske importen af proteinafgrøder, og de har som fødevarer et lavere klimaftryk end animalske fødevarer og importeret protein.

Finansieret af Den Europæiske Union

Sådan søger du

Du søger om tilskud ved at udfylde og indsende fællesskema i ansøgningsåret. Det er en etårig ordning, som du har mulighed for at søge årligt flere år i træk.

Søg tilskuddet via Tast selv

Du kan til og med ændringsfristen ændre afgrødekoder, så arealet under denne ordning bliver større eller mindre. Du kan dog ikke tilføje arealer efter ændringsfristen. Du kan heller ikke skifte afgrødekoden på dine arealer efter ændringsfristen. Det gælder alle afgrødekoder.

Det er vigtigt for vores kontrol af afgrøderotationen på dine marker, at du indberetter afgrøderne på marken korrekt ved ansøgningens indgivelse.

Vejledning om grundbetaling og tilskudsberettigede arealer 2024

Når du søger bio-ordningen varieret planteproduktion i fællesskemaet, søger du samtidig om udbetaling for arealerne.

På siden Grundbetaling og tilskudsberettigede arealer 2023 kan du finde afgrødefordelingen i 2023 og afgrødefordelingen i 2023 for økologiske arealer. Desuden kan du læse mere om udvalgte tal for ansøgning på fællesskemaet i 2023, blandt andet bio-ordningerne.

Afgrødefordelingen i 2023 på siden om Grundbetaling og tilskudsberettigede arealer 2024

  • 1. februar 2024: Du finder Fællesskema 2024 og vejledninger for 2024 i Tast selv. Du kan ansøge til og med 26. april 2024.
  • 10. maj 2024: Sidste frist for at du kan sende ændringer til markblokke og tilhørende korttemaer.
  • 21. maj 2024: Frist for at du kan lave ændringer i dit fællesskema og sende forsinket ansøgning.
  • April til 25. oktober 2024: Vi tjekker aktivitetskravet med satellitbaseret kontrol.
  • 11. oktober 2024: Vi sender et høringsbrev til dig, hvis du har røde marker.

Vejledning om tilskud til varieret planteproduktion 2024

Faktaark - Varieret planteproduktion 2024

Vær opmærksom på, om du får tilskud under Landdistriktsprogrammet eller Landbrugsreformen 2023:

Faktaark om overgangen til CAP2023

Reglerne af betydning for tilskud til varieret planteproduktion findes i følgende forordninger, love og bekendtgørelser: 

EU-regler

Europa-Parlamentets og Rådets Forordning (EU) 2021/2115 af 2. december 2021 om regler for støtte til strategiske planer, der udarbejdes af medlemsstaterne under den fælles landbrugspolitik og finansieres gennem Den Europæiske Garantifond for Landbruget (EGFL) og Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne (ELFUL), og om ophævelse af forordning (EU) nr. 1305/2013 og (EU) nr. 1307/2013 (CAP-planforordning)

Europa-Parlamentets og Rådets Forordning (EU) 2021/2116 af 2. december 2021 om finansiering, forvaltning og overvågning af den fælles landbrugspolitik og om ophævelse af forordning (EU) nr. 1306/2013 (Den horisontale forordning)

Kommissionens Delegerede Forordning (EU) 2022/1172 af 4. maj 2022 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2021/2116 for så vidt angår det integrerede forvaltnings- og kontrolsystem i den fælles landbrugspolitik og anvendelse og beregning af administrative sanktioner i forbindelse med konditionalitet

Kommissionens Gennemførelsesforordning (EU) 2022/1173 af 31. maj 2022 om regler for anvendelsen af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2021/2116 for så vidt angår det integrerede system for forvaltning og kontrol under den fælles landbrugspolitik

Danske regler

Lov nr. 1590 af 28. december 2022 om administration af den fælles landbrugspolitik m.v.

Bekendtgørelse nr. 1713 af 13. december 2023 om tilskud til varieret planteproduktion for 2024

Bekendtgørelse nr. 1520 af 8. december 2023 om konditionalitet for 2024

Bekendtgørelse nr. 1359 af 28. november 2023 om ansøgninger m.v. for landbrugere i Tast selv

Bekendtgørelse nr. 1387 af 29. november 2023 om kontrol og administrative sanktioner for visse tilskudsordninger under Den Europæiske Unions fælles landbrugspolitik

Bekendtgørelse nr. 1426 af 1. december 2023 om grundbetaling m.v. til landbrugere for 2024

Bekendtgørelse nr. 1602 af 28. december 2022 om kundgørelse af Landbrugsstyrelsens kort med senere ændringer

Kombiner tilskud på dit areal

Vores vejledende værktøj giver et overblik over, hvilke tilskud du kan kombinere på samme areal i 2024.

Se, hvilke tilskud du kan kombinere på dit areal i 2024

Status for behandling af ansøgninger

Landbrugsstyrelsen behandler ansøgninger på arealtilskudsordninger.

Se status for sagsbehandlingen

Behandling af personoplysninger

Kontakt

Landbrugsstøtte & Geodata
Tlf: 33 95 80 00
Mail: Landbrugsstotte-Geodata@lbst.dk