Varieret planteproduktion

Find vejledning, ansøgningsskema m.m. til tilskuddet Varieret planteproduktion.

Varieret planteproduktion er en etårig bio-ordning, du kan søge, hvis du har en varieret afgrødesammensætning og dyrker visse omdriftsafgrøder. Det vil sige primært afgrøder, der kan bruges til fødevarer til mennesker og proteinafgrøder.

I 2024 er der ændret i forpligtelserne, der handler om, hvor mange afgrødekategorier du skal have på baggrund af størrelsen af dit omdriftsareal. Det betyder, at fra 2024 skal dit omdriftsareal være større, inden du er forpligtet til at dyrke en ekstra afgrødekategori. I 2024 er ”Chrysanthemum Garland, frø” tilføjet listen over godkendte afgrøder, som du kan få tilskud til under ordningen.

Tast selv

Status og frister

Åbner snart for ansøgninger
  • 3. Februar 2025 til 23. April 2025

    Ansøgningsfrist

  • 24. April 2025 til 19. Maj 2025

    Du kan ansøge forsinket indtil 19. maj 2025. Din støtte bliver nedsat med 1 pct. pr. arbejdsdag, du indsender forsinket i forhold til ansøgningsfristen.

Anslået sagsbehandlingstidUdbetalingsperioden er mellem 1. december 2025 og frem til 30. juni 2026

Om tilskuddet

Du kan søge tilskud til varieret planteproduktion, hvis din mark er berettiget til at modtage grundbetaling og opfylder kriterier og forpligtelser i ordningen.

En del af landbrugsstøtten er øremærket bio-ordninger, der gavner klima, miljø og biodiversitet på landbrugsarealer. Bio-ordninger er etårige ordninger, du kan søge hvert år. Bio-ordningerne er frivillige ordninger, der gør det muligt for dig som landbruger at få ekstra tilskud til et areal, hvis du opfylder ordningens kriterier og forpligtelser.

Varieret planteproduktion er en bio-ordning, hvis formål er at øge variationen af afgrøder i Danmark. Det er godt for biodiversiteten i og over jorden og forbedrer jordens frugtbarhed. Øget afgrødevariation sker via forpligtelser om flere afgrødekategorier på bedriften og ved tilskud til arealer med visse omdriftsafgrøder, som i dag udgør en lille del af det samlede landbrugsareal. Denne type afgrøder kan indgå i plantebaseret human kost eller mindske importen af proteinafgrøder til husdyrfoder, og de har som fødevarer et lavere klimaftryk end animalske fødevarer og importeret protein.

Tilskuddet er cirka 615 kr. pr. ha med tilskudsberettiget afgrøde.

Alle ansøgninger, der opfylder ordningens kriterier og forpligtelser, vil blive imødekommet, men den sats, vi udbetaler, kan blive lavere – eller højere – end planlagt. Satsen for hver bio-ordning kan variere med + 25/- 10 pct. og kan i særlige tilfælde blive reduceret med mere end 10 pct., hvis det er nødvendigt for at imødekomme alle ansøgninger på ordningen. Hvis der er for mange, der søger om tilskuddet, tager vi i første omgang midler fra andre underansøgte bio-ordninger og eventuelt fra grundbetalingsordningen.

For ansøgningsåret 2024 udbetaler vi på den baggrund et tilskud på 769,49 kr./ha.

Læs mere i nyheden: 

Se tilskudssatserne for grundbetaling og bio-ordninger i ansøgningsåret 2024

Du kan kun søge tilskud, hvis din mark overholder kriterierne og forpligtelserne. De er blandt andet:

  • Du skal søge og modtage grundbetaling for arealet.
  • Du skal dyrke mindst 5 pct. af omdriftsarealet med én eller flere tilskudsberettigede afgrøder.
  • Du skal dyrke mindst to, tre eller fire afgrødekategorier på dine omdriftsarealer. Afhængig af din bedrifts samlede omdriftsareal er der forskellige krav til, hvor stor procentdel afgrødekategorierne skal udgøre af omdriftsarealet.

Du kan læse mere om kriterier og forpligtigelser i Vejledning om tilskud til varieret planteproduktion 2025

En del af landbrugsstøtten er øremærket bio-ordninger, der gavner klima, miljø og biodiversitet på landbrugsarealer. Bio-ordninger er etårige ordninger, du kan søge hvert år. Bio-ordningerne er frivillige ordninger, der gør det muligt for dig som landbruger at få ekstra tilskud til et areal, hvis du opfylder ordningens kriterier og forpligtelser.

Formålet med bio-ordningen varieret planteproduktion er at øge variationen af afgrøder i Danmark. Det er godt for biodiversiteten i og over jorden og forbedrer jordens frugtbarhed. Øget afgrødevariation sker via forpligtelser om flere afgrødekategorier på bedriften og ved tilskud til arealer med visse omdriftsafgrøder, som i dag udgør en lille del af det samlede landbrugsareal. Denne type afgrøder kan indgå i plantebaseret human kost eller mindske importen af proteinafgrøder, og de har som fødevarer et lavere klimaftryk end animalske fødevarer og importeret protein.

Finansieret af Den Europæiske Union

Sådan søger du

Du søger om tilskud ved at udfylde og indsende fællesskema i ansøgningsåret. Det er en etårig ordning, som du har mulighed for at søge årligt flere år i træk.

Søg tilskuddet via Tast selv

Du kan til og med ændringsfristen ændre afgrødekoder, så arealet under denne ordning bliver større eller mindre. Du kan dog ikke tilføje arealer efter ændringsfristen. Du kan heller ikke skifte afgrødekoden på dine arealer efter ændringsfristen. Det gælder alle afgrødekoder.

Det er vigtigt for vores kontrol af afgrøderotationen på dine marker, at du indberetter afgrøderne på marken korrekt ved ansøgningens indgivelse.

Vejledning om grundbetaling og tilskudsberettigede arealer 2025

Når du søger bio-ordningen varieret planteproduktion i fællesskemaet, søger du samtidig om udbetaling for arealerne.

På siden Grundbetaling og tilskudsberettigede arealer 2023 kan du finde afgrødefordelingen i 2023 og afgrødefordelingen i 2023 for økologiske arealer. Desuden kan du læse mere om udvalgte tal for ansøgning på fællesskemaet i 2023, blandt andet bio-ordningerne.

Afgrødefordelingen i 2023 på siden om Grundbetaling og tilskudsberettigede arealer 2024

  • 3. februar 2025: Du finder Fællesskema 2025 og vejledninger for 2025 i Tast selv.
  • 23. april 2025: Frist for at søge udbetaling.
  • 29. april 2025: Sidste frist for at du kan sende ændringer til markblokke og tilhørende korttemaer.
  • 19. maj 2025: Frist for at du kan lave ændringer i dit fællesskema og sende forsinket ansøgning.
  • April til 15. november 2025: Vi tjekker aktivitetskravet med satellitbaseret kontrol.
  • 15. november 2025: Vi sender et høringsbrev til dig, hvis du har røde marker.

Vejledning om tilskud til varieret planteproduktion 2025

Der er kommet et nyt faktaark for 2025: 

Faktaark - Varieret planteproduktion 2025

Vær opmærksom på, om du får tilskud under Landdistriktsprogrammet eller Landbrugsreformen 2023:

Faktaark om overgangen til CAP2023

Reglerne af betydning for tilskud til varieret planteproduktion findes i følgende forordninger, love og bekendtgørelser: 

EU-regler

Europa-Parlamentets og Rådets Forordning (EU) 2021/2115 af 2. december 2021 om regler for støtte til strategiske planer, der udarbejdes af medlemsstaterne under den fælles landbrugspolitik og finansieres gennem Den Europæiske Garantifond for Landbruget (EGFL) og Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne (ELFUL), og om ophævelse af forordning (EU) nr. 1305/2013 og (EU) nr. 1307/2013 (CAP-planforordning)

Europa-Parlamentets og Rådets Forordning (EU) 2021/2116 af 2. december 2021 om finansiering, forvaltning og overvågning af den fælles landbrugspolitik og om ophævelse af forordning (EU) nr. 1306/2013 (Den horisontale forordning)

Kommissionens Delegerede Forordning (EU) 2022/1172 af 4. maj 2022 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2021/2116 for så vidt angår det integrerede forvaltnings- og kontrolsystem i den fælles landbrugspolitik og anvendelse og beregning af administrative sanktioner i forbindelse med konditionalitet

Kommissionens Gennemførelsesforordning (EU) 2022/1173 af 31. maj 2022 om regler for anvendelsen af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2021/2116 for så vidt angår det integrerede system for forvaltning og kontrol under den fælles landbrugspolitik

Danske regler

Lov nr. 1590 af 28. december 2022 om administration af den fælles landbrugspolitik m.v.

Bekendtgørelse nr. 1297 af 29. november 2024 om tilskud til bio-ordninger for 2025

Bekendtgørelse nr. 1357 af 27. november 2024 om konditionalitet og social konditionalitet for 2025

Bekendtgørelse nr. 1257 af 27. november 2024 om ansøgninger m.v. for landbrugere i Tast selv

Bekendtgørelse nr. 1295 af 29. november 2024 om grundbetaling m.v. til landbrugere for 2025

Bekendtgørelse nr. 1602 af 28. december 2022 om kundgørelse af Landbrugsstyrelsens kort med senere ændringer

Kombiner tilskud på dit areal

Vores vejledende værktøj giver et overblik over, hvilke tilskud du kan kombinere på samme areal i 2025.

Se, hvilke tilskud du kan kombinere på dit areal 

Status for behandling af ansøgninger

Landbrugsstyrelsen behandler ansøgninger på arealtilskudsordninger.

Se status for sagsbehandlingen

Behandling af personoplysninger

Kontakt

Landbrugsstøtte & Geodata
Tlf: 33 95 80 00
Mail: Landbrugsstotte-Geodata@lbst.dk