Slagtepræmie for kvier, tyre og stude

Find vejledning, ansøgningsskema m.m. til tilskuddet Slagtepræmie for kvier, tyre og stude 2024.

Slagtepræmieordningen er en koblet tilskudsordning med præmie for kvier, tyre og stude.

Ordningen er i perioden 2023-27 en videreførelse af den nuværende slagtepræmieordning. Ordningen blev ændret i 2022 således, at vægtgrænsen blev nedsat fra 160 kg til 130 kg, og at alderen for støtteberettigede kvier blev forhøjet fra 16 til 30 måneder. Der er ikke planlagt yderligere ændringer.

Tast selv

Status og frister

Lukket for nye ansøgninger
  • 1. Februar 2024 til 26. April 2024

    Ansøgningsfrist

Anslået sagsbehandlingstid Udbetalingsperioden er mellem 1. marts og 30. juni 2025

Om tilskuddet

Du kan søge slagtepræmie ved slagtning af kvier, tyre og stude. Du skal ikke selv søge om støtte for de enkelte dyr, men tilmelde dig ordningen i fælleskemaet ved at sætte et kryds.

Du kan få tilskud for dine slagtede kvier, tyre og stude. Vær opmærksom på, at du skal levere mindst fem dyr til et autoriseret dansk slagteri eller til et slagteri i et andet EU-land i kalenderåret. Desuden kan du kun få tilskud for kvier, tyre og stude, som er under 30 måneder gamle og vejer mindst 130 kg. 

I "Vejledning om slagtepræmie" kan du læse mere om kriterier og forpligtelser. 

Den samlede pulje til ordningen udgør 245 mio. kr. årligt.

Præmien pr. dyr varierer fra år til år afhængigt af eurokursen og det samlede antal ansøgte dyr. Den endelige præmie pr. dyr fastsættes i februar måned efter ansøgningsåret.

I 2023 var præmien mindst ca. 811 kr. pr. dyr og maksimum 997 kr. pr. dyr.

Du skal leve op til disse kriterier for at modtage slagtepræmie: 

  • Du skal sende en ansøgning for at modtage tilskud. Ansøgning sker i fællesskemaet via Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeris Tast selv. 
  • Ansøgningen gælder fra 1. januar det år, du ansøger, og til du enten skriftligt meddeler, at du trækker din ansøgning tilbage, eller til du et år ikke leverer tilskudsberettigede dyr til slagtning. Du behøver altså ikke at ansøge hvert år. Bemærk dog, at i 2024 skal alle indgive ansøgning, også hvis du har modtaget slagtepræmie i 2023.
  • Du skal levere mindst fem dyr til et autoriseret dansk slagteri eller til et slagteri i et andet EU-land i kalenderåret.
  • Du kan få tilskud for kvier, tyre og stude under 30 måneder, der enten slagtes på et godkendt dansk slagteri eller sendes til slagtning i et andet EU-land.
  • Ved slagtning i Danmark skal den slagtede vægt være mindst 130 kg.
  • Ved slagtning i et andet EU-land skal dyret, udover at leve op til øvrige kriterier og forpligtelser for tilskud, være mindst otte måneder gammelt.
  • Dyret skal have opholdt sig på din bedrift i mindst to sammenhængende måneder af de sidste tre måneder før slagtning i Danmark eller i et andet EU-land. Der gælder dog særlige regler i tilfælde af producentskifte, jf. afsnit 10. 

Du skal leve op til disse forpligtelser for at modtage slagtepræmie:

  • Dyret skal være korrekt mærket med øremærker og korrekt registreret i Det Centrale Husdyrbrugsregister (CHR). 
  • Ved kontrolbesøg er du forpligtet til at fremvise bilag indenfor ansøgningsåret som dokumentation for dyrets indgang og afgang på bedriften eller slagtning.
  • Du skal indberette dine slagtede dyr senest den 20. januar året efter ansøgningsåret. Såfremt dyret slagtes i en anden EU-medlemsstat, skal Landbrugsstyrelsen have modtaget ansøgningen senest 3 måneder efter slagtning, dog senest 20. januar året efter ansøgningsåret. 

Du skal i øvrigt overholde de generelle kriterier for tilskud, der gælder for alle tilskudsordninger: 

  • Du skal være aktiv landbruger.
  • Dit samlede tilskud skal for hvert år udgøre mindst 300 EUR (ca. 2.300 kr.), medmindre du får udbetalt tilskud for mindst 2,00 ha efter grundbetalingsordningen i ansøgningsåret, hvorved der ikke gælder nogen beløbsgrænse. 
  • Hvis du råder over landbrugsjord, skal du hvert år anmelde dine landbrugsarealer i fællesskemaet. Det gælder også, selv om du ikke søger om tilskud til arealerne.

Formålet med slagtepræmieordningen er bedre dyrevelfærd, undgå lange transporter af spædekalve, færre aflivninger og gennem opfedning af dyr hos danske landbrugere at fastholde arbejdspladser i Danmark.

Finansieret af Den Europæiske Union

Sådan søger du

Du søger tilskudsordningen via fællesskemaet, der åbner februar 2024. Du skal ikke søge om tilskud for de enkelte dyr, men ansøge ved at sætte et kryds i fælleskemaet.

Søg tilskuddet via Tast selv

Udførsel

Udførsel til slagtning i et andet EU-land:

Ansøgningsskema - udførsel

Producenterklæring

Producenterklæring, hvis en anden producent sender dit slagtedyr til slagtning, og du skal modtage præmien.

Producenterklæring

Erklæring om slagtepræmie

Erklæring om slagtepræmie, i forbindelse med overdragelse af en hel bedrift med slagtedyr.

Erklæring om slagtepræmie

Den erklæring skal indsendes sammen med en producentskifteerklæring, som også skal udfyldes.

Producentskifteerklæring

Læs mere om producentskifte

Producentskifterklæring

Hvis du er konsulent, så skal du huske, at du skal have oprettet en fuldmagt i Virk.dk.

Introduktion til at udfylde en fuldmagt på Virk.dk

Vejledning om slagtepræmie for kvier, tyre og stude 2025

Du kan læse vejledninger fra tidligere år under punktet "Historiske vejledninger".

 Vær opmærksom på, om du får tilskud under Landdistriktsprogrammet eller Landbrugsreformen 2023:

Faktaark om overgangen til CAP2023

Reglerne af betydning for tilskud til slagtepræmie findes i følgende forordninger, love og bekendtgørelser: 

EU-regler

Europa-Parlamentets og Rådets Forordning (EU) 2021/2115 af 2. december 2021 om regler for støtte til strategiske planer, der udarbejdes af medlemsstaterne under den fælles landbrugspolitik og finansieres gennem Den Europæiske Garantifond for Landbruget (EGFL) og Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne (ELFUL), og om ophævelse af forordning (EU) nr. 1305/2013 og (EU) nr. 1307/2013 (CAP-planforordning)

Europa-Parlamentets og Rådets Forordning (EU) 2021/2116 af 2. december 2021 om finansiering, forvaltning og overvågning af den fælles landbrugspolitik og om ophævelse af forordning (EU) nr. 1306/2013 (Den horisontale forordning)

Kommissionens Gennemførelsesforordning (EU) 2022/1173 af 31. maj 2022 om regler for anvendelsen af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2021/2116 for så vidt angår det integrerede system for forvaltning og kontrol under den fælles landbrugspolitik

Europa-Parlamentets og Rådets Forordning (EU) 2016/429 af 9. marts 2016 om overførbare dyresygdomme og om ændring og ophævelse af visse retsakter på området for dyresundhed (»dyresundhedsloven«).

Kommissionens Delegerede Forordning (EU) 2019/2035 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2016/429 for så vidt angår regler for virksomheder, der holder landdyr, og rugerier samt sporbarhed for visse opdrættede landdyr og rugeæg.

Danske regler

Lov nr. 407 af 25. april 2023 om administration af den fælles landbrugspolitik mv.

Bekendtgørelse nr. 1159 af 8. august 2022 om registrering i CHR og om identifikation af kvæg, svin, får, geder, heste, hjorte eller kameler.

Bekendtgørelse nr. 1520 af 15. december 2022 om autorisation og registrering af fødevarevirksomheder m.v.

Bekendtgørelse nr. 1359 af 28. november 2023 om ansøgninger m.v. for landbrugere i Tast selv 2024

Bekendtgørelse nr. 1387 af 29. november 2023 om kontrol og administrative sanktioner for visse tilskudsordninger under den Europæiske Unions fælles landbrugspolitik

Bekendtgørelse nr. 1426 af 1. december 2023 om grundbetaling m.v. til landbrugere for 2024

Bekendtgørelse nr. 1422 af 1. december 2023 om slagtepræmie.

Kombiner tilskud på dit areal

Vores vejledende værktøj giver et overblik over, hvilke tilskud du kan kombinere på samme areal i 2025.

Se, hvilke tilskud du kan kombinere på dit areal 

Status for behandling af ansøgninger

Landbrugsstyrelsen behandler ansøgninger på arealtilskudsordninger.

Se status for sagsbehandlingen

Behandling af personoplysninger

Kontakt

Landbrugsstøtte & Geodata
Tlf: 33 95 80 00
Mail: Landbrugsstotte-Geodata@lbst.dk