Etableringsstøtte til unge landbrugere 2024

Find vejledning, ansøgningsskema m.m. til tilskuddet Etableringsstøtte til unge landbrugere 2024.

Etableringsstøtten har til formål at styrke unge landbrugere og gartneres mulighed for en succesfuld etablering og fastholdelse, blandt andet ved at styrke deres egenkapital. Tilskuddet kan dermed bruges til at polstre økonomien med en forhøjet egenkapital på tværs af driftsgrenene i erhvervet.

Etableringsstøtte til unge landbrugere er en del af den danske CAP-plan og er finansieret af EU. 

Resultater fra ansøgningsrunden 2024

Status og frister

Lukket for nye ansøgninger
  • 1. Februar 2024 til 13. Juni 2024

    Ansøgningsperiode

Anslået sagsbehandlingstidTilsagn: 60 pct. er sagsbehandlet inden for 90 dage Anslået sagsbehandling

Om tilskuddet

Er du ung landbruger eller gartner, og har du overtaget eller står overfor at overtage en primær jordbrugsvirksomhed, i form af enten et landbrug eller et gartneri, kan du via din virksomhed søge tilskud til  etablering. 

Vi giver tilskud til én af følgende:

  • Heltidsvirksomheder.
  • Deltidsvirksomheder.

Det gælder at:

  • Heltidsvirksomheder skal have et årligt arbejdskraftbehov på mindst 1.665 timer. 
  • Deltidsvirksomheder skal have et årligt arbejdskraftbehov på mindst 830 og op til 1.665 timer. 

Arbejdskraftbehovet opgøres efter normtimesatser, som fremgår af bilag 1 i bekendtgørelsen (se afsnit: Lovstof). Arbejdskraftbehovet beregnes automatisk ud fra de oplysninger, vi har om din virksomhed, når du på vegne af virksomheden søger om tilsagn om tilskud.  

På udbetalingstidspunktet skal du opfylde kravet og vedblive med det i tre år, efter du har modtaget din udbetaling fra os.

Ved en primær jordbrugsvirksomhed forstås en virksomhed med produktion af primære jordbrugsprodukter, der fremgår af bilag 1 til Traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde. Produkterne må ikke være forarbejdet eller forædlet, undtagen, hvis aktiviteterne vedrører forberedelse til første salg. 

Det samlede offentlige tilskud beregnes for henholdsvis hel- og deltidsvirksomheder:

  • Heltidsvirksomheder vil få et tilsagn på 100.000 euro
  • Deltidsvirksomheder vil få et tilsagn på 50.000 euro

Der er afsat ca. 193 mio. kr. årligt i perioden 2023-2027, og samlet ca. 964 mio. kr. i alt for hele perioden.

Du kan kun  få udbetalt ét tilskud i perioden 2023-2027.

Har du via din virksomhed eller anden virksomhed tilhørende dig i perioden 2015-2022 søgt om tilskud til arealordningen, Unge nyetablerede landbrugere, kan du stadig søge om tilskud til den nye ordning Etableringsstøtte til unge landbrugere og gartnere. Det gælder dog kun, hvis du lever op til betingelserne for at få tilsagn på etableringsordningen og hvis du ikke allerede har modtaget udbetaling igennem fem år på arealordningen. Når vi udbetaler etableringsstøtten, modregner vi det tilskud, du tidligere har fået i henhold til den daværende arealstøtteordning.

Har du allerede et aktivt  tilsagn eller fået udbetalt dit tilskud på  ordningen Etableringsstøtte til unge landbrugere, kan du ikke søge igen.

Landbrugsstyrelsens tilskud til etableringsstøtte af unge landbrugere og gartnere finansieres 100 pct. af EU via Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne (ELFUL).

Alder

Du kan søge om tilskud til etablering, hvis du er under 41 år på ansøgningstidspunktet. Dvs. du må ikke være fyldt 41 år på den dato, hvor du søger om tilsagn.

Uddannelses eller praktisk erfaring

Når du søger om tilsagn skal du enten have en relevant uddannelse svarende til minimum en landbrugs- eller gartnerfaglig uddannelse af varighed på mindst 4 år og 3 måneder eller have dokumenteret praktisk erfaring på baggrund af en realkompetencevurdering fra en uddannelsesinstitution  
Uddannelser med et højere og tilsvarende relevant fagligt niveau er også støtteberettiget.

Ikke-udtømmende liste over godkendte uddannelser.

Krav om fast ejendom, driftsaktiver eller ejerandele i dit selskab

For at kunne opnå tilsagn skal din virksomhed med ansøgning om tilsagn indsende et af følgende dokumenter:

  • En endelig købsaftale eller et endeligt skøde på fast ejendom, der dokumenterer din overtagelse af fast ejendom eller din virksomheds overtagelse af fast ejendom.
  • En endelig aftale om din virksomheds køb af besætning, driftsinventar og driftsmateriel m.v. 
  • En endelig aftale om køb og overdragelse af ejerandele i dit selskab til dig.

Fælles for de tre muligheder gælder, at overtagelsen/overdragelsen ikke må være sket mere end 4 år før ansøgningstidspunktet og skal ske senest i projektperioden.

Arbejdskraftsbehov

Din primære jordbrugsvirksomhed skal have et årligt arbejdskraftbehov på mindst 1.665 timer for at kunne opnå tilskud som heltidsvirksomhed eller mindst 830 timer som deltidsvirksomhed.

Ved en primær jordbrugsvirksomhed forstås en virksomhed med produktion af primære jordbrugsprodukter, der fremgår af bilag 1 til Traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde. Produkterne må ikke være forarbejdet eller forædlet, undtagen, hvis aktiviteterne vedrører forberedelse til første salg.

Etableringsstøtte til unge landbrugere og gartnere har til formål at styrke de unge landbrugere og unge gartneres mulighed for en succesfuld etablering og fastholdelse, blandt andet ved at styrke  den unge landbrugers eller gartners egenkapital. Støtten kan dermed bruges til at polstre økonomien med en forhøjet egenkapital på tværs af driftsgrenene i erhvervet.

Finansieret af Den Europæiske Union

Sådan søger du

Når ansøgningsrunden åbner, kan du søge om om tilskud via Tast selv.

Tast selv – Landbrugsstyrelsens digitale selvbetjening

Læs informationerne om Etableringsstøtte til unge landbrugere her på siderne, inden du søger.

Du kan med fordel allerede finde følgende dokumenter frem, der er relevant for din virksomhed som ansøger, da de relevante dokumenter skal vedhæftes ansøgning om tilsagn om tilskud:

  • Relevante eksamensbeviser fra dine faglige relevante uddannelser.
  • Udenlandske uddannelsesbeviser skal verificeres inden indsendelse af ansøgningen om tilskud.
  • Et realkompetencevurderingsbevis udarbejdede af enten af en landbrugsskole eller garneriskole (hvis du ikke har den fornødne uddannelse).
  • Et endeligt skøde, der dokumenterer overtagelse af fast ejendom, som er erhvervet med henblik på etablering af en landbrugsbedrift eller et gartneri, der ikke er tinglyst mere end 4 år før ansøgningstidspunktet. Hvis du ikke har et endeligt skøde, så en købsaftale på køb af ejendom, besætning, driftsinventar, og/eller driftsmatriel m.v., som er erhvervet af ansøger med henblik på etablering af en landbrugsbedrift eller et gartneri. Alternativt en endelig købsaftale af din virksomhed.
  • Hvis din virksomhed er nystartet, skal der tillige vedhæftes en beregning af arbejdskraftsbehovet, baseret på det landbrugsareal og/eller den besætning, som din virksomhed har erhvervet i forbindelse med etableringen.

Du kan ikke ændre i sin etablering efter udløbet af ansøgningsrunden. Da din virksomheds tilsagn er personligt knyttet til dig via din alder og din uddannelse. 

Du kan på vegne af din virksomhed derfor ikke søge om disse ændringstyper:

  • Forlængelse af projektperioden
  • Ændring af projektindholdet
  • Overdragelse af tilsagnet

Du kan dog trække  tilsagnet om tilskud tilbage, hvis du ikke ønsker at gennemføre den etablering, din virksomhed har fået tilsagn til. Det kan du gøre ved at genindsende  ansøgningen og udfylde fanen ”Frafald af ansøgning”. Trækker du  tilsagnet tilbage, kan din virksomhed eller anden virksomhed tilhørende dig søge igen på et andet tidspunkt.

Vi forventer at du kan søge om udbetaling af tilskud fra efteråret 2024.

Du anmoder om udbetaling af tilskud  via skemaet ”Udbetalingsanmodning” i Tast selv.

Tast selv – Landbrugsstyrelsens digitale selvbetjening

Arbejdskraftbehovet opgøres efter normtimesatser, som fremgår af bilag 1 i bekendtgørelsen (se afsnit: Lovstof). Arbejdskraftbehovet beregnes i udgangspunktet automatisk ud fra de oplysninger, vi har om dig, når du søger om tilsagn om tilskud. 

Hvis din virksomhed er nystartet, og vi derfor ikke har grundlag for en automatiseret beregning af arbejdskraftsbehovet, skal arbejdskraftsbehovet beregnes ud fra det landbrugsareal og/eller den besætning, som din virksomhed har erhvervet i forbindelse med etableringen gennem f.eks. købsaftalen. Aftalen om erhvervelse heraf kan godt være betinget af tilsagn om tilskud fra os.

Manuel beregning af arbejdskraftbehovet

Hvis du manuelt vil beregne virksomhedens arbejdskraftbehov for dine dyr og afgrøder kan du i bekendtgørelsens bilag 1 finde normtimesatserne for en række kategorier for hhv. afgrøder og dyr.

Oversigt over, hvordan afgrøder fra Fællesskemaet er inddelt i forskellige kategorier. 

Oversigt over, hvordan dyr fra CHR er inddelt i de forskellige kategorier. 

Det er ikke alle afgrødekoder fra Fællesskemaet og besætningstyper fra CHR, der er beregnet normtimesatser for, og som fremgår af oversigten. Hvis du har afgrøder og dyr, der ikke indgår i beregningen kan du i ansøgningsskemaet vedhæfte dokumentation for, at du har afgrøderne og dyrene. Så vil Landbrugsstyrelsen foretage en vurdering af arbejdskraftbehovet herfor og lade det indgå i dit samlede arbejdskraftbehov.

Forstå, hvordan du manuelt beregner dit arbejdskraftbehov:

Din bedrift består eksempelvis af følgende:

  • Vårhvede (2) - 100 hektar
  • Vårspelt (8) - 100 hektar
  • Vårrug (55) - 100 hektar
  • Malkekvæg - 100 årsdyr

Du ønsker at kende arbejdskraftsbehovet. I oversigterne kan du se, hvilke kategorier afgrøderne og dyrene hører under. Det ses i oversigterne, at Vårhvede (2) og Vårspelt (8) hører under kategorien "Hvede". Vårrug (55) hører under kategorien "Rug og triticale". Malkekvæg hører under kategorien ”Malkekøer”.

Hver afgrødekategori har et antal basistimer som altid medregnes uanset antallet af hektar med afgrødekategorien, og herudover et antal timer pr. hektar med afgrødekategorien. Basistimer og timer pr. hektar fremgår af bekendtgørelsen. Eksempelvis kan det af bekendtgørelsen ses at afgrødekategorien ”Hvede” har 100 basistimer og 7,3 timer pr. hektar. 

Selvom du har flere afgrøder inden for samme afgrødekategori, så tæller basistimerne for afgrødekategorien kun én gang. Så for 100 hektar vårhvede og 100 hektar vårspelt, så er den samlede arbejdskraftbehov 100 basistimer+(7,3 timer pr. hektar * 200 hektar) = 1.560 timer.

Vårrug hører under kategorien ”Rug og tricitale”, som har 100 basistimer og 7,0 timer pr. hektar. Dermed giver 100 hektar vårrug et arbejdskraftbehov for bedriften på 800 timer.

I bekendtgørelsen fremgår ligeledes basistimer og timer/dyr for en række dyrekategorier. Malkekøer har 205 basistimer og 20 timer pr. årsdyr. For bedriftens 100 malkekøer/årsdyr fås et arbejdskraftbehov på 205 basistimer+(20 timer * 100 årsdyr) = 2.205 timer. I alt beregnes bedriften til at have et arbejdskraftbehov på 4.565 arbejdstimer for afgrøderne og dyrene i eksemplet. 

Den 17. januar 2024 januar afholdte Landbrugsstyrelsen informationsmøde om Etableringsstøtte til unge landbrugere 2024.

Bemærk, at der er foretaget justeringer af bekendtgørelse og vejledning siden informationsmødet.

Powerpoint præsentationen fra informationsmødet om Etableringsstøtte til unge landbrugere 2024

Webinaret om Etableringsstøtte til unge landbrugere 2024

Spørgsmål og svar om tilskuddet

Her kan du se ofte stillede spørgsmål og svar samt andre afklaringer. Senest tilføjede spørgsmål og svar står øverst på siden. 

Du skal være opmærksom på også at læse både vejledningen og bekendtgørelsen, da nedenstående kun er et udpluk af forskellige spørgsmål, Landbrugsstyrelsen har modtaget

Din virksomhed kan vælge at søge tilskuddet i lige præcis den ansøgningsrunde, der passer ind i din planlægning - du skal dog være opmærksom på kriterierne for tilskud og udbetaling, og at vi prioriterer på baggrund af dato for tinglysningen eller købsaftalen. 

Tilføjet: 11.12.2023

Ja, hvis din virksomheds projektperiode udløber, uden at dens etablering er gennemført, så bliver sagen automatisk annulleret. Efterfølgende kan din virksomhed søge tilsagn om tilskud igen, hvis du og din virksomhed stadigvæk opfylder kravene. Du skal være opmærksom på, at din virksomhed kun kan få udbetalt tilskuddet en gang. 

Tilføjet: 11.12.2023

Ja, din virksomhed kan sagtens forsøge at søge om tilskuddet i en senere ansøgningsrunde, hvis du og din virksomhed opfylder kriterierne og forpligtigelserne. Din virksomheds ansøgning vil blive behandlet på lige fod med alle andre ansøgere. 

Tilføjet: 12.11.2023

Tilskuddet er skattepligtigt, men evt. spørgsmål bedes sendes til skattemyndighederne, da det er deres fagområde.

Tilføjet: 11.12.2023

Der er ikke krav til, hvad du bruger tilskuddet til. Din virksomhed kan altså frit vælge, hvordan det giver mening for den at anvende tilskuddet i sin etablering.

Tilføjet: 11.12.2023

Hvis din virksomhed eller anden virksomhed tilhørende dig har fået udbetalt tilskud i fem år i henhold til den i perioden 2015-2022 gældende ordning, så kan du ikke søge tilskud efter nærværende ordning, uanset hvilket beløb du har fået udbetalt i løbet af de fem år.

Hvis du kun har fået udbetalt tilskud efter den tidligere gældende ordning i fire år eller mindre, så kan den søge tilskud til etablering. I beregningen af din virksomheds tilskudsgrundlag, modregner vi de tidligere samlede udbetaling.

Tilføjet 11.12.2023

Hvis du eller din virksomhed har en gennemført en endelig tinglysning, så er det denne dato vi bruger til prioritering. Hvis du har en underskrevet købsaftale, så bruger vi datoen for indgåelse af denne aftale. De nyeste datoer går forud for ældre datoer, uanset om der er tale om en købsaftale eller en endelig tinglysning.

Tilføjet: 11.12.2023

Forretningsplanen består af flere informationer, som du skal indtaste i ansøgningsskemaet.

Du skal ikke vedhæfte nogen særskilt forretningsplan. 

Oplysningerne er dem, du angiver via din risikoafdækning, din virksomheds afsætningskanaler via eksempelvis medlemskab af et andelsselskab. Desuden bedes du oplyse nøglebudgettallene for din virksomhed.

Din uddannelsesbeviser eller realkompetencevurdering indgår også som oplysninger, der ligger til grund for vores vurdering af din virksomheds samlede forretningsplansoplysninger.

Er din virksomhed allerede etableret, skal du anføre, hvad der gjaldt på tidspunkt for din virksomheds etablering. 

Tilføjet 11.12.2023

Nej, vi stiller ikke krav til, hvordan du skal styre din virksomhed.

Tilføjet 11.12.2022

For at din virksomhed kan opnå tilsagn, er det et krav, at du ikke er fyldt 41 år den dag, du indsender din ansøgning om tilsagn. Det vil sige, at hvis du fylder 41 år i løbet af ansøgningsrunden, skal du indsende din ansøgning inden din fødselsdag, hvis du ønsker at søge om tilskuddet.

Nej, du skal have en virksomhed med et CVR-nummer for at søge tilskud, men tilskuddet bliver både tilknyttet til din virksomhed og til dig personligt. Det er ikke et problem, hvis en anden virksomhed tilhørende dig har modtaget tilskud til Unge nyetablerede landbrugere (Søjle I). Vores system kan finde dig og din eventuelle anden virksomheds tidligere tilskud, og kan modregne dette i det tilskud du søger under ordningen Etableringsstøtte til unge landbrugere. 

Tilføjet: 11.12.2023

Nej, det er kun én person i virksomhedens ejerkreds, der kan opfylde alle kriterier og forpligtigelser, og det at opfylde reglerne kan ikke ske i forening med andre. Dvs. I kan ikke eksempelvis lave en konstellation, hvor den ene opfylder uddannelseskravet og en anden f.eks. opfylder alderskravet. Du skal som ung landbruger personligt opfylde alle betingelserne for at være ung landbruger. Tilsagn om tilskud er dermed knyttet til dig som enkeltperson og kan ikke overdrages eller deles med andre. 

Tilføjet: 11.12.2023

Hvis du ønsker at basere din virksomheds ansøgning på flere ejendomme, maskiner og besætninger m.v., så skal du angive den samlede handelspris for de købte værdier i ansøgningsskemaet (Faneblad i ansøgningsskemaet: Virksomhed, rubrik A). 

Tilføjet 11.12.2023

Du kan altid orientere dig om de generelle sagsbehandlingstider på vores tilskudsguide, hvor vi løbende skriver, hvornår din virksomhed kan forvente at få sin sag er afgjort. 

Tilføjet 11.12.2023

Din virksomhed kan i princippet søge om at få udbetalt sit tilskud lige efter, den har modtaget sit tilsagn. Vi opdaterer desuden Tilskudsguiden med information om, hvornår vi åbner for, at du kan indsende din virksomheds udbetalingsanmodning. Du skal huske, at din virksomhed skal leve op til de forskellige krav, der er til den på udbetalingstidspunktet, og dermed have gennemført sin etablering. 

Tilføjet 11.12.2023. 

Beregningsresultatet fremkommer ved, at der indhentes data fra sidste godkendte Fællesskemas arealer og/eller de seneste indberetninger til Det Centrale Husdyrregister (CHR), som vil blive ganget sammen med de gældende normtimesatser fra bekendtgørelsen (se bilag 1). Derudfra vil det afgøres, om virksomhederne enten er deltids (minimum 830 timer) eller heltids (minimum 1.665 timer). Hvis der er tale om virksomheder med under 830 timer, vil de ikke være tilskudsberettiget.

Det vil dog, såfremt der er særlige omstændigheder, være muligt at indsende en ansøgning til en sagsbehandlers vurdering, hvor ansøger redegører for og dokumenterer, at arbejdskraftsbehovet opfyldes, selvom den automatiske beregning i ansøgningsskemaet ikke bekræfter dette. Eksempelvis hvis flere små virksomheder med forskellige sælgere købes og lægges sammen, eller der planlægges med meget arbejdsintensive grøntsager, som sælger ikke havde tidligere. 

Eksempel på beregning af normtimesatserne

Dette er et fiktivt eksempel for en konventionel producent, hvor vi antager, at der er 10 hektar med vårbyg og 10 hektar med hvede:

  • Vårbyg: 100 timer + (10 ha x 6,3 timer/ha) = 100 timer + 63 timer = 163 timer
  • Hvede: 100 timer + (10 ha x 7,3 timer/ha) = 100 timer + 73 timer = 173 timer
  • Ammekøer: 80 timer + (10 ammekøer x 2,9 timer/dyr) = 80 timer + 29 timer = 109 timer
  • Kalve*: 20 timer + (5 kalve x 2,9 timer/kalv) = 20 timer + 14,5 timer = 34,5 timer
  • I alt: 479,5 timer

*opdræt og slagtekalve har samme basisforbrug og normtimesats, så det er ikke så vigtigt i dette eksempel at vide, hvilken type kalve der er tale om.

Læs mere på fanen ”Om tilskuddet”, hvor der er et afsnit om manuel beregning af arbejdskraftbehov.

Tilføjet: 22.02.2023

Normtimesatserne fremgår af bilag 1 i bekendtgørelsen (se fane: Om tilskuddet og afsnit: Hvad siger loven?). Der er fastsat et basisforbrug pr. afgrøde og husdyr fastsat i timer. Derudover er der fastsat arbejdstimer pr. enhed, f.eks. 20 timer pr. årsdyr eller 8 timer pr. 100 producerede grise. 

Se også på fanen ”Om tilskuddet”, hvor der er et afsnit om manuel beregning af arbejdskraftbehov.

Tilføjet: 22.02.2023

Din virksomhed skal minimum have et årligt arbejdskraftbehov på 830 timer. Dette svarer til en deltidsvirksomhed. Arbejdskraftbehovet opgøres efter normtimesatser, som fremgår af bilag 1 i bekendtgørelsen (se fane: Om tilskuddet og afsnit: Hvad siger loven?).  Arbejdskraftbehovet beregnes automatisk i de tilfælde, hvor vi kender din virksomheds oplysninger, når du søger om tilsagn om tilskud. Der er altså ikke et særskilt krav om hvor mange hektar, din virksomhed skal råde over.

Se også på fanen "Om tilskuddet" i afsnittet "Beregning af arbejdskraftbehov", hvordan du manuelt kan beregne arbejdskraftsbehovet.

Tilføjet: 22.02.2024

Basistimer beregnes kun indenfor de grupper, der er angivet i bekendtgørelsens bilag 1.

Så har du eks. tre forskellige typer græsfrø, så beregnes den kun med én basistime samlet for græs- og kløverfrø. Årsagen er, at det er en kategori under konventionel og økologiske specialafgrøder, dvs. at din virksomhed kan blot opnå basisforbruget én gang (100/130 timer), og dertil kommer antal hektar.

Tilføjet: 11.12.2023

Vi ser ikke på, hvem der udfører arbejdet i din virksomhed. Det kan være dig selv, ansatte, elever mv. Det har heller ikke betydning, om du har et andet job ved siden af din virksomhed. Vi vurderer udelukkende din virksomheds arbejdskraftsbehov efter hvilke og hvor mange afgrøder og husdyr, din virksomhed har.  

Tilføjet: 11.12.2023

Det er ikke et krav, at du på vegne af din virksomhed skal acceptere vores beregning af arbejdskraftsbehovet, hvis du ønsker tilsagn til en deltidsvirksomhed med et arbejdskraftsbehov, der ellers ville udgøre en heltidsvirksomhed på minimum 1.665 timer. 

Du tilretter oplysningen i ansøgningsskemaet.

Tilføjet: 11.12.2023

Ja, det kan du på vegne af din virksomhed godt. 

Det er ikke et krav, at du på vegne af din virksomhed skal acceptere vores beregning af arbejdskraftsbehovet, hvis du ønsker tilsagn til en heltidsvirksomhed med et arbejdskraftsbehov, der i udgangspunktet ellers er mindre end 1.655 timer. Du skal dog vedlægge yderligere dokumentation i form af eksempelvis en udarbejdet markplan, aftaler om indkøb af ekstra dyr mm. til ansøgningen, der kan sandsynliggøre, at din virksomhed er berettiget til at opnå tilskud til en heltidsvirksomhed.

Du tilretter oplysningen i ansøgningsskemaet og sørger for fyldestgørende at oplyse, hvordan din virksomhed opfylder arbejdskraftsbehovet. Vi vurderer så, om oplysningerne er tilstrækkelige til at give tilsagn.

Tilføjet 11.12.2023 

Ja, heste kan i nogle specifikke situationer medregnes som en del af arbejdskraftsbehovet. Heste i form af racerene avlsdyr (KN-kode: 0101 21 00) og heste til slagtning (KN-kode: 0101 29 10) anses for at være landbrugsprodukter. Så virksomheder, der baserer sig på avl af heste indenfor disse kategorier, kan være tilskudsberettiget, og tidsforbruget kan indgå i arbejdskraftsberegningen. Da heste ikke fremgår af bilaget til bekendtgørelsen, vil vi dog skulle foretage en konkret vurdering af arbejdskraftsbehovet ved hold af heste i form af avlsdyr. Denne vurdering vil ske i sagsbehandlingen, efter der er indsendt en evt. ansøgning fra jeres side.  Du skal indsende dokumentation for antallet af heste, samt for at hestene er enten racerene avlsdyr eller heste til slagtning, for at det kan tages med i arbejdskraftsbehovet. Vi har senest i 2021 behandlet arbejdskraftsbehov på heste, og her regnede vi med ca. 27 timer årligt pr. avlshest. Disse tal er dog ikke endelige for 2024, og kan derfor udelukkende tages som en rettesnor for det kommende niveau. Evt. basistimer er heller ikke fastlagt endnu. Svaret betyder også, at opstaldning og rideskoler og lignende ikke er tilskudsberettiget eller kan bruges til at beregne arbejdskraftsbehovet.

Tilføjet 11.12.2023 

Ja, juletræer anses som et landbrugsprodukt, og kan derfor medregnes ved opgørelse af arbejdskraftsbehovet. Normtimesatser til beregning af arbejdskraftsbehovet for juletræer er oplistet på bilag 1 til bekendtgørelsen.

Du skal huske at dokumentere din virksomheds juletræer i form af f.eks. en markplan, hvoraf de skal fremgå. For dig, der har overtaget en virksomhed med juletræer, kan vi aflæse det via virksomhedens Fællesskema, hvor markerne har afgrødekode 583.

Tilføjet 11.12.2023 

Ja, brak er inkluderet i normtimesatserne. Her er basisforbruget 10 timer, og derudover kan du tillægge 1 time pr. ha. 

Tilføjet: 15.02.2023

I ansøgningsrunden:

kan din virksomhed rette i sin ansøgning indtil ansøgningsrunden lukker. Her kan der både rettes fra del- til heltid og hel- til deltid.

Når ansøgningsrunden er lukket og indtil din virksomhed har fået tilsagn:

kan der alene rettes fra hel- til deltid i forbindelse med en høring efter forudgående aftale med os. Din virksomhed skal altså kontakte os, så vi kan sende en høring.

Når der er givet tilsagn:

er det ikke muligt at ændre satsen fra heltid til deltid eller omvendt. Hvis din virksomhed ikke kan opfylde det arbejdskraftsbehov, som din virksomhed har fået tilsagn til, kan din virksomhed frafalde sin ansøgning. Det er herefter muligt at søge igen næste år, hvis ansøgningskriterierne kan opfyldes. 

Tilføjet: 07.03.2024

Hvis din virksomhed haret officielt websted eller en officiel profil på en social medieplatform, så skal den skilte disse steder, uanset størrelsen af tilskud i ansøgningen.

Hvis din virksomhed ikke har et officielt websted eller en officiel profil på en social medieplatform, så skal din virksomhed ikke skilte.

Der skal skiltes fra det tidspunkt, hvor vi modtager din virksomheds ansøgning om tilsagn om tilskud.

Du må tage skiltet ned igen den dag, din virksomhed modtager sin udbetaling, dvs. den dato du ser pengene er på din virksomheds konto.

Nej, der skal ikke placeres fysiske skilte.

Hvis din virksomhed som tilsagnshaver har et officielt websted eller en officiel profil på en social medieplatform, er den forpligtet til at skilte ved at:

  • Fremhæve støtten fra Den Europæiske Union,
  • Informere om projektet,
  • Vise EU-logoet
  • Vise Landbrugsstyrelsens logo 

At ”fremhæve støtten fra Den Europæiske Union” indebærer, at du helt konkret skal skrive, at din virksomhed modtager ”støtte fra EU”.

At ”informere om projektet” indebærer, at der skal placeres en kort beskrivelse af projektet, herunder med projektets mål og resultater samt projektets titel.

Kravene fremgår af forordning 2022/129, bilag III, del 1, afsnit 2, stk. 1, litra a og b.

Krav om skiltning, hvis du modtager tilskud under landbrugsreformen 2023

Ja, det kan din virksomhed godt.

Hvis din virksomhed alene har en købsaftale på køb af besætning, driftsinventar og driftsmateriel m.v. og er der tinglyst virksomhedspant heri, så kan din virksomhed være tilskudsberettiget, blot de øvrige kriterierne også opfyldes.
Du skal således være under 41 år på ansøgningstidspunktet, have de fornødne faglige forudsætninger samt eje en virksomhed, som driver en primær landbrugsvirksomhed eller et gartneri og som har et aktivt CVR-nummer og det fornødne arbejdskraftsbehov.

For at søge om udbetaling af tilskud skal etableringen være gennemført. Dette betyder, at der skal være foretaget endelig tinglysning af skøde, ved erhvervelse af en landbrugsejendom, tinglysning af virksomhedspant, ved erhvervelse af besætning, driftsinventar, driftsmatriel m.v., eller ejerbogsregistrering af en ejerandel på mindst 25 pct. til dig som reel ejer, hvis din virksomhed er et selskab. Herudover skal der i CVR være registreret en stemmeandel på mindst 50 pct. og en ejerandel på mindst 25 pct. til dig i din virksomhed. 

Da tinglysning ikke er vores fagområde, henviser vi dig til at søge flere oplysninger på:

Tinglysningsrettens hjemmeside

Tilføjet: 15.02.2023

Hvis din virksomhed alene har en købsaftale på køb af besætning, driftsinventar og driftsmatriel m.v. og er der tinglyst virksomhedspant heri, så kan din virksomhed være tilskudsberettiget, blot de øvrige kriterierne også opfyldes.

Da tinglysning ikke er vores fagområde, henviser vi dig til at søge flere oplysninger:

Tinglysningsrettens hjemmeside

Tilføjet: 15.02.2023

Ja, din virksomhed kan søge tilskuddet, selvom den lejer eller forpagter en ejendom. Du skal også i denne situation enten have en købsaftale eller et allerede tinglyst virksomhedspant på besætning, driftsinventar og driftsmatriel m.v., som er erhvervet med henblik på etablering af en landbrugsbedrift eller et gartneri. Det der er omfattet af købsaftalen skal på udbetalingstidspunktet være tinglyst som virksomhedspant. Hvis din virksomheder et aktieselskab, anpartsselskab eller et partnerselskab kan den opfylde etableringskravet ved at registrere din ejerandel i Erhvervsstyrelsens ejerbog.


Ja, der kan indgå både ejede og forpagtede aktiver i din virksomheds ansøgning. Arbejdskraftsbehovet beregnes ud fra afgrøder og husdyrproduktion samt de arealer din virksomhed forpagter. Vær opmærksom på, at besætning og maskiner skal være tinglyst som virksomhedspant. Hvis din virksomhed er et aktieselskab, anpartsselskab eller et partnerselskab kan den opfylde kravet ved at registrere din ejerandel i Erhvervsstyrelsens ejerbog.

Du skal minimum have bestået en landbrugs- eller gartnerfaglig uddannelse på fire år og 3 måneder eller have bestået en tilsvarende uddannelse senest den dag, du indsender din virksomheds ansøgning om tilsagn. 

Når vi ser på din virksomheds ansøgning, foretager vi en konkret vurdering af, hvorvidt du opfylder uddannelseskravet:

  • En landbrugs- eller gartnerfaglig uddannelse på fire år og 3 måneder. Alle overbygningsuddannelser, såsom produktionsleder og agrarøkonom på landbrugsområdet er også tilskudsberettiget. Det samme gør sig gældende på gartneriområdet med ”Gartnerier og Planteskolers lederuddannelse (GPL)”. Se desuden listen over godkendte uddannelser under ”Om tilskuddet” og ”Hvem kan søge”.
  • Tidligere uddannelser som ikke længere udbydes, såsom faglært landmand med en uddannelseslængde på 3 år og 6 måneder er også tilskudsberettiget.
  • Hvis du ikke har en bestået en af de ovennævnte uddannelser, men en anden faglig relevant uddannelse, så kan du også indsende en ansøgning. Vi vurderer derefter om din uddannelse er fagligt tilsvarende til enten en landbrugs- eller gartnerfaglig uddannelse på fire år og 3 måneder.

Tilføjet 16.12.2022  - Opdateret 30.01.2023

Vi vurderer alle uddannelser individuelt, når vi støder på uddannelsen i løbet af sagsbehandlingen. Derfor kan vi ikke på forhånd godkende uddannelser, som adgangsgivende til at få tilskud.

Af den ikke-udtømmende liste over godkendte uddannelser, fremgår det også, hvordan vi vurderer uddannelseskravet.

Ikke-udtømmende liste over godkendte uddannelser

Tilføjet: 24.01.2024

Hvis du har opnået din relevante faglige uddannelse i udlandet, så skal du få den vurderet af Uddannelsesministeriet. 

Uddannelsesministeriets relevante side

Uddannelsesministeriets endelige vurdering skal vedhæftes ansøgningsskemaet, sammen med en kopi af selve eksamensbeviset. Det er dig som ansøger, der skal sikre denne vurdering fra Uddannelsesministeriet.

Du kan med fordel se om Uddannelsesministeriet for nyligt har vurderet din uddannelse via følgende hjemmeside

Database over vurderinger af udenlandske uddannelser.

Tilføjet 16.12.2022

Hvis du ikke har det fornødne uddannelsesniveau, så kan du kontakte de relevante uddannelsesinstitutioner – eksempelvis landbrugsskoler eller gartneriskoler for at få dine praktiske erfaringer vurderet gennem en realkompetencevurdering.

Hvis realkompetencevurderingen har et niveau på EUV1, opfylder du kravet fornøden erhvervsrelevant erfaring og din virksomhed er dermed tilskudsberettiget, såfremt du også opfylder de andre kriterier og forpligtigelser under ordningen.

Du kan få foretaget en realkompetencevurdering (RKV) hos den relevante uddannelsesinstitution uden at være optaget på den pågældende uddannelse. For mere information om realkompetencevurdering, skal du kontakte den pågældende uddannelsesinstitution eller Undervisningsministeriet, som er fagmyndighed på området.

Tilføjet: 24.02.2023

Du skal som reel ejer minimum have en ejerandel på mindst 25 pct. af virksomheden. Ejerandelen skal være registreret i CVR.

Har du en ejerandel mellem 25 pct. og 50 pct., så skal du på udbetalingstidspunktet dokumentere, at du opfylder driftslederkravet gennem din beslutningsret ved at indsende supplerende dokumenter, såsom:

  • selskabskontrakt
  • stiftelsesdokument
  • vedtægter
  • mødereferat fra generalforsamling eller beslutningsdygtigt forum
  • regnskaber
  • strategi- og udviklingsplaner herunder planer for at øge ejerskabsprocenten
  • dokumentation for at du er tegningsberettiget eller tilsvarende dokumentation
  • dokumentation for det reelle ejerskab i det selskab, der søger om EU-tilskud, blandt andet med henblik på at kontrollere bagvedliggende ejerforhold og sammenfald i ejerkredsen

Tilføjet 16.12.2022

Hvis du har en ejerandel på mindst 50 pct., så skal vi som udgangspunkt ikke have supplerende dokumentation.

Vi kan dog også i disse tilfælde indhente supplerende oplysninger for at kontrollere de bagvedliggende ejerforhold. For selv om du har minimum 50 pct. af ejerskabet, er det ikke nødvendigvis ensbetydende med, at du er driftsleder.

Tilføjet 16.12.2022

Nej, og hvis din virksomhed gør det, så bortfalder tilsagnet, og eventuelt allerede udbetalt tilskud skal tilbagebetales helt eller delvist.

Din virksomhed må ikke ændre sit CVR-nummer fra det tidspunkt den ansøgte om tilsagn til udløbet af opretholdelsesperioden. Du kan på vegne af din virksomhed ikke søge om overdragelse af tilsagnet.

Ja, bare din virksomhed overholder de kriterier, der var en forudsætning for din virksomheds tilsagn og udbetaling af tilskud. Du må dermed godt få flere arbejdstimer i din virksomhed.

Vi tjekker din virksomheds arbejdskraftsbehov automatisk hvert år, og falder arbejdskraftsbehovet under det antal timer, der var en forudsætning for tilsagn og efterfølgende udbetaling af tilskud, skal udbetalt tilskud tilbagebetales helt eller delvist.

Hvis du ikke opretholder din virksomhed i opretholdelsesperioden, skal den tilbagebetale et beløb svarende proportionalt til den periode, den ikke har opretholdt sine forpligtigelser for at få udbetalt sit tilskud. Beløbet skal tilbagebetales på én gang.

Vi sender dog altid en partshøring, såfremt vi opdager, at der er problemer med at overholde tilsagns- eller udbetalingsbetingelserne, og det gør vi forud for vores afgørelse om krav om tilbagebetaling af tilskud. 

Ja, det må du gerne. Du må gerne øge din ejerandel i din virksomhed.

Status for behandling af ansøgninger

Landbrugsstyrelsen behandler ansøgninger på projekttilskudsordninger. 

Se status for sagsbehandlingen

Behandling af personoplysninger

Kontakt

EU & Projekt
Tlf: 33 95 80 00
Mail: euogprojekt@lbst.dk