Etableringsstøtte til unge landbrugere 2023

Find vejledning, ansøgningsskema m.m. til tilskuddet Etableringsstøtte til unge landbrugere 2023.

Etableringsstøtte til unge landbrugere og gartnere har til formål at styrke de unges mulighed for etablering og fastholdelse og dermed generationsskifte i disse brancher. Tilskuddet skal polstre økonomien med en forhøjet egenkapital på tværs af driftsgrenene i erhvervet. Etableringsstøtte til unge landbrugere er en del af den danske CAP-plan og er finansieret af EU.

Faktaark om ordningen

Status og frister

Lukket for nye ansøgninger
Åben for udbetaling
  • 1. Februar 2023 til 28. April 2023

    Ansøgningsperiode

Anslået sagsbehandlingstidTilsagn: 60 pct. er sagsbehandlet inden for 90 dage Anslået sagsbehandling

Om tilskuddet

Er du ung landbruger eller gartner, og har overtaget eller står overfor at overtage en primær jordbrugsbedrift, i form af enten et landbrug eller et gartneri, kan du søge tilskud til din etablering. 

Alder

Du kan søge om tilskud til etablering, hvis du er under 41 år på ansøgningstidspunktet. Dvs. du må ikke være fyldt 41 år på den dato, hvor du indsender din ansøgning om tilsagn.

Uddannelseskrav

Når du anmoder om tilsagn, skal du have en relevant uddannelse svarende til minimum den fireårige landmandsuddannelse eller den tilsvarende gartneriuddannelse. Andre uddannelser med et højere eller tilsvarende relevant fagligt niveau er også støtteberettiget.

Eksempler på godkendte uddannelser.

Driftslederkrav

Når du anmoder om udbetaling, er det et krav, at du er driftsleder, og at din ejerandel af virksomheden er på minimum 25 pct. Samtidig skal din stemmeandel registreret i CVR-registret være på minimum 50 pct.

Arbejdskraftsbehov

Din virksomhed skal have et årligt arbejdskraftbehov på mindst 1.665 timer for at kunne søge tilskud som heltidsbedrift eller mindst 830 timer som deltidsbedrift.

Arbejdskraftbehovet opgøres efter normtimesatser, som fremgår af bilag 1 i bekendtgørelsen (se afsnit: Hvad siger loven?). Arbejdskraftbehovet beregnes i udgangspunktet automatisk ud fra de oplysninger, vi har om dig, når du søger om tilsagn om tilskud. 

Hvis du ikke opfylder arbejdskraftsbehovet på tilsagnstidspunktet, skal du som minimum have en plan for, hvordan du opfylder arbejdskraftsbehovet, når du efterfølgende søger om udbetaling. Planen kan eksempelvis være en beregning for sælgers bedrift. På udbetalingstidspunktet skal du opfylde kravet og vedblive med det i tre år, efter du har modtaget din udbetaling fra os.

Ved en primær jordbrugsbedrift forstås en virksomhed med produktion af primære jordbrugsprodukter, der fremgår af bilag 1 til Traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde. Produkterne må ikke være forarbejdet eller forædlet, undtagen, hvis aktiviteterne vedrører forberedelse til første salg. 

Vi giver tilskud til enten:

  • Heltidsbedrifter
  • Deltidsbedrifter

Det gælder at:

  • Heltidsbedrifter skal have et årligt arbejdskraftbehov på mindst 1.665 timer. 
  • Deltidsbedrifter skal have et årligt arbejdskraftbehov på mindst 830 og op til 1.665 timer. 
  • Arbejdskraftbehovet opgøres efter normtimesatser, som fremgår af bilag 1 i bekendtgørelsen (se afsnit: Hvad siger loven?).

Arbejdskraftbehovet beregnes automatisk ud fra de oplysninger, vi har om dig, når du søger om tilsagn om tilskud.  

Hvis du ikke opfylder arbejdskraftsbehovet på tilsagnstidspunktet, skal du som minimum have en plan for, hvordan du opfylder arbejdskraftsbehovet, når du efterfølgende søger om udbetaling. Planen kan eksempelvis være en beregning for sælgers bedrift.

På udbetalingstidspunktet skal du opfylde kravet og vedblive med det i tre år, efter du har modtaget din udbetaling fra os.

Ved en primær jordbrugsbedrift forstås en virksomhed med produktion af primære jordbrugsprodukter, der fremgår af bilag 1 til Traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde. Produkterne må ikke være forarbejdet eller forædlet, undtagen, hvis aktiviteterne vedrører forberedelse til første salg. 

Det samlede, offentlige tilskud beregnes ud fra virksomhedens arbejdskraftsbehov:

  • Heltidsbedrifter vil få et tilsagn på ca. 745.000 kr. (100.000 euro).
  • Deltidsbedrifter vil få et tilsagn på ca. 372.500 kr. (50.000 euro). 
  • Der er afsat ca. 193 mio. kr. årligt i perioden 2023-2027, og samlet ca. 964 mio. kr. i alt for hele perioden. 
  • Du kan kun søge og få udbetalt ét tilskud i perioden 2023-2027.

Har du i perioden 2015-2022 søgt om tilskud til arealordningen, Unge nyetablerede landbrugere, kan du stadig søge om tilskud til den nye ordning Etableringsstøtte til unge landbrugere og gartnere. Det gælder dog kun, hvis du lever op til betingelserne for at få tilsagn på etableringsordningen og ikke allerede har modtaget udbetaling igennem fem år på arealordningen. Når vi udbetaler etableringsstøtten, modregner vi det tilskud, du har fået under den nuværende arealordning.

Landbrugsstyrelsens tilskud til etableringsstøtte af unge landbrugere og gartnere finansieres 100 pct. af EU via Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne (ELFUL).

Såfremt der er søgt om flere penge, end der er afsat til ordningen, skal Landbrugsstyrelsen prioritere hvilke etableringer, der kan få tilskud. Ansøgninger på tværs af hel- og deltidsbedrifter bliver håndteret samlet. 

Prioriteringen skal sikre ordningens overordnede formål om flest mulige generationsskifter. Nyere datoer for indgåelse af købsaftaler og/eller endelige tinglysninger har forrang fremfor ældre datoer. 

Købsaftaler dækker over handler, der gennemføres endeligt i fremtiden. Tinglysninger, der er gennemført, dækker over den endelige skødedato. Det er kun muligt at opnå tilskud ift. allerede gennemførte etableringer, hvis tinglysningsdatoen er under fire år gammel på den dato, hvor ansøgningen om tilsagn indsendes.  

Prioriteringsmodellen består af to prioriteringskriterier: 

  • Prioriteringskriterie 1 rangerer alle indkomne ansøgninger om tilsagn ift. enten datoen for underskrevet købsaftale eller endelige tinglysningsdato. Det vil altså sige, at nyere datoer går forud for ældre datoer.
  • Lodtrækning
    I tilfælde af, at der herefter fortsat er lighed mellem to, eller flere, ansøgninger, og den bevillingsmæssige ramme er fuldt anvendt, bliver der trukket elektronisk lod blandt disse ansøgninger

Etableringsstøtte til unge landbrugere og gartnere har til formål at styrke de unges mulighed for at etablere og fastholde en virksomhed og understøtter dermed generationsskifte i disse brancher. Tilskuddet skal polstre økonomien med en forhøjet egenkapital på tværs af driftsgrenene i erhvervet.

Finansieret af Den Europæiske Union

Sådan søger du

Når ansøgningsrunden åbner, kan du søge om om tilskud via Tast selv.

Tast selv - Landbrugsstyrelsens digitale selvbetjening

Læs vejledningen og anden information om Etableringsstøtte til unge landbrugere her på siderne, inden du søger.

Du kan med fordel dog allerede finde følgende frem, der skal vedhæftes din ansøgning om tilsagn:

  • Relevante eksamensbeviser fra dine fagligt relevante uddannelser
  • Den forretningsplan, du har udfyldt til din bank og kreditforening
  • En underskrevet købsaftale (hvis handlen endnu ikke er endelig)  
  • Plan og beregning for din opfyldelse af arbejdskraftsbehovet, hvis dataene fra Fællesskemaet og CHR-registret ikke afspejler den virkelighed din kommende etablering vil have.

Du kan ikke, som tilsagnshaver, ændre i din etablering efter udløbet af ansøgningsrunden.

Du kan derfor ikke søge om disse ændringstyper:

  • Forlængelse af projektperioden
  • Ændring af projektindholdet
  • Overdragelse af tilsagnet

Du kan ikke foretage projektændringer, da dit tilsagn er personligt knyttet til dig via din alder, din uddannelse og din virksomhed. 

Du kan dog trække dit tilsagn tilbage, hvis du ikke ønsker at gennemføre den etablering, du har fået tilsagn til. Trækker du dit tilsagn tilbage, kan du søge igen på et andet tidspunkt

Når du vil anmode om udbetaling, skal du søge via skemaet ”Udbetalingsanmodning” i Tast selv.

Tast selv - Landbrugsstyrelsens digitale selvbetjening

Spørgsmål og svar om tilskuddet

Her kan du se ofte stillede spørgsmål og svar samt andre afklaringer inddelt efter emne.  Dato for tilføjelse af spørgsmålet, se under hvert svar. 

Du skal være opmærksom på også at læse både vejledningen og bekendtgørelsen, da nedenstående kun er et udpluk af forskellige spørgsmål Landbrugsstyrelsen har modtaget.

Du kan vælge at søge tilskuddet i lige præcis den ansøgningsrunde, der passer ind i din planlægning - du skal dog være opmærksom på kriterierne for tilskud og udbetaling, og at vi prioriterer på baggrund af dato for tinglysningen eller købsaftalen.  Vi kontrollerer ikke og stiller ikke krav om, hvordan du anvender dit tilskud i etableringen. Derfor er der ingen forhindringer i forhold til at investere i maskiner/besætning, inden du søger dit nye tilskud. 

Tilføjet: 15.02.2023

Ja, hvis din projektperiode udløber, uden at din etablering er gennemført, så bliver sagen automatisk annulleret. Efterfølgende kan du søge tilsagn om tilskud igen, hvis du stadigvæk opfylder kravene. Du skal være opmærksom på, at du kun kan få udbetalt tilskuddet en gang. 

Tilføjet: 15.02.2023

Ja, du kan sagtens forsøge at søge om tilskuddet i en senere ansøgningsrunde. Din ansøgning vil blive behandlet på lige fod med alle andre ansøgere. 

Tilføjet: 15.02.2023

Den gamle ordning til unge landbrugerede åbnede for sidste gang i 2022, så det er ikke muligt at blive på den gamle ordning. 

Tilføjet: 15.02.2023

Nej, du skal have et CVR-nr. for at søge tilskud, men tilskuddet bliver knyttet personligt til dig som ansøger. Det er ikke et problem, hvis du tidligere har haft et andet CVR-nr., som du har fået tilskud til Unge nyetablerede landbrugere (Søjle I) på. Vores system kan finde dig og dit tidligere tilskud, og kan modregne dette fra det nye tilskud. 

Tilføjet: 15.02.2023

For at opnå tilsagn er det et krav, at du ikke er fyldt 41 år den dag, du indsender din ansøgning om tilsagn. Det vil sige, at hvis du fylder 41 år i løbet af ansøgningsrunden, skal du indsende din ansøgning inden din fødselsdag, hvis du ønsker at søge om tilskuddet.

Tilføjet 16.12.2022

Nej, det er kun én person, der kan søge tilskuddet én gang. Du skal som ansøger leve om til alle tilsagnskriterierne. Tilsagn om tilskud er dermed knyttet til dig, som enkeltperson og kan ikke overdrages eller deles med andre. 

Tilføjet: 15.02.2023

Det er ikke et krav, at du skal acceptere vores beregning af arbejdskraftsbehovet, hvis du ønsker en deltidsbedrift med et arbejdskraftsbehov, der ellers ville udgøre en heltidsbedrift på minimum 1.665 timer.  Du tilretter oplysningen i ansøgningsskemaet.

Tilføjet 16.12.2022

Ja, det kan du godt. 

Det er ikke et krav, at du skal acceptere vores beregning af arbejdskraftsbehovet, hvis du ønsker en heltidsbedrift med et arbejdskraftsbehov, der i udgangspunktet ellers er mindre end 1.655 timer. Du skal dog vedlægge yderligere dokumentation i form af eksempelvis en udarbejdet markplan, aftaler om indkøb af ekstra dyr mm. til ansøgningen, der kan sandsynliggøre, at du er berettiget til at opnå tilskud til en heltidsbedrift.

Du tilretter oplysningen i ansøgningsskemaet og sørger for fyldestgørende at oplyse, hvordan du planlægger at opnå arbejdskraftsbehovet på udbetalingstidspunktet. Vi vurderer så, om oplysningerne er tilstrækkelige til at give tilsagn.

Tilføjet 16.12.2022 - Opdateret 30.01.2023

Tilskuddet er skattepligtigt.  Der er ikke krav til, hvad du bruger tilskuddet til. Du kan altså frit vælge, hvordan det giver mening for dig at anvende tilskuddet i din etablering. For skattemæssige afklaringer skal du dog altid kontakte skattemyndighederne, da det ikke er Landbrugsstyrelsens ressort-område.

Tilføjet: 15.02.2023

Nej, der er ifølge den politiske aftale fra 2021 ikke forhøjet hektarstøtte til unge landbrugere fremadrettet. 

Tilføjet: 15.02.2023

Hvis du har fået udbetalt det gamle tilskud i de fulde fem år, så kan du ikke søge tilskud under den nye ordning, uanset hvilket beløb du har fået udbetalt i løbet af de fem år. Hvis du kun har fået udbetalt det gamle tilskud i 4 år eller mindre, så kan du søge det nye tilskud. I beregningen af dit tilskudsgrundlag, modregner vi  din tidligere udbetaling.

Tilføjet: 15.02.2023

Landbrugsstyrelsen udbyder ikke en overgangsordning i form af fortsættelse af den nuværende arealordning, da en overgangsordning ikke er en del af den politiske aftale om landbruget af 4. oktober 2021. Her blev det besluttet, at der fremover kun ydes etableringsstøtte til unge landbrugere og gartnere. Det betyder, at nogle af de nuværende ansøgere, ikke opfylder de kommende tilsagnskriterier og dermed ikke kan opnå støtte under den kommende ordning. Hvis du ikke har opnået tilskud for de fulde fem år under den nuværende arealordning senest i 2022, så vil du ikke få udbetalt de resterende år under arealordningen fra perioden 2015-2022, da ordning er lukket for nye ansøgninger.

Tilføjet 16.12.2022

Du kan i princippet søge om at få udbetalt dit tilskud lige efter, du har modtaget dit tilsagn. Vi opdaterer desuden Tilskudsguiden med information om hvornår vi åbner for, at du kan indsende din udbetalingsanmodning. Du skal huske, at du skal leve op til de forskellige krav, der er til dig på udbetalingstidspunktet, og dermed have gennemført din etablering. 

Tilføjet: 15.02.2023

Du kan altid orientere dig om de generelle sagsbehandlingstider på vores tilskudsguide, hvor vi løbende skriver, hvornår du kan forvente at få din sag er afgjort. 

Tilføjet: 15.02.2023

Hvis du ønsker at basere din ansøgning på begge ejendomme, så skal du angive den samlede handelspris for ejendommene i ansøgningsskemaet (Faneblad: Virksomhed, rubrik A). 

Tilføjet: 15.02.2023

Beregningsresultatet fremkommer ved, at der indhentes data fra sidste godkendte Fællesskemas arealer og/eller de seneste indberetninger til Det Centrale Husdyrregister (CHR), som vil blive ganget sammen med de gældende normtimesatser fra den endelige bekendtgørelse (se bilag 1). Derudfra vil det afgøres, om virksomhederne enten er deltidsbrug (minimum 830 timer) eller heltidsbrug (minimum 1.665 timer).Hvis der er tale om virksomheder med under 830 timer, vil de ikke være støtteberettiget.

Arbejdskraftsbehovet bliver enten beregnet på sælgers virksomhed eller købers, såfremt der foreligger data, der muliggøre dette.

Det vil dog, såfremt der er særlige omstændigheder, være muligt at indsende en ansøgning til en sagsbehandlers vurdering, hvor ansøger skal redegøre og dokumentere for, at arbejdskraftsbehovet opfyldes selvom den automatiske beregning i ansøgningsskemaet ikke bekræfter dette. Eksempelvis hvis flere små virksomheder med forskellige sælgere købes og lægges sammen, eller der planlægges med meget arbejdsintensive grøntsager, som sælger ikke havde tidligere. 

Eksempel på beregning af normtimesatserne

Dette er et fiktivt eksempel for en konventionel producent, hvor vi antager, at der er 10 ha med vårbyg og 10 ha med hvede:

  • Vårbyg: 100 timer + (10 ha x 6,3 timer/ha) = 100 timer + 63 timer = 163 timer
  • Hvede: 100 timer + (10 ha x 7,3 timer/ha) = 100 timer + 73 timer = 173 timer
  • Ammekøer: 80 timer + (10 ammekøer x 2,9 timer/dyr) = 80 timer + 29 timer = 109 timer
  • Kalve*: 20 timer + (5 kalve x 2,9 timer/kalv) = 20 timer + 14,5 timer = 34,5 timer
  • I alt: 479,5 timer

*opdræt og slagtekalve har samme basisforbrug og normtimesats, så det er ikke så vigtigt i dette eksempel at vide, hvilken type kalve der er tale om.  

Tilføjet 16.12.2022 - opdateret 30.01.2023

Normtimesatserne fremgår af bilag 1 i bekendtgørelsen (se fane: Om tilskuddet og afsnit: Hvad siger loven?). Der er fastsat et basisforbrug  pr. afgrøde og husdyr fastsat i timer. Derudover er der fastsat arbejdstimer pr. enhed, f.eks. 20 timer pr. årsdyr eller 8 timer pr. 100 producerede grise. 

Tilføjet: 15.02.2023

Du skal minimum have et årligt arbejdskraftbehov på 830 timer. Dette svarer til en deltidsbedrift. Arbejdskraftbehovet opgøres efter normtimesatser, som fremgår af bilag 1 i bekendtgørelsen. Arbejdskraftbehovet beregnes automatisk ud fra de oplysninger, vi har om dig, når du søger om tilsagn om tilskud. Der er altså ikke et særskilt krav om hvor mange hektar, du skal have.

Tilføjet: 15.02.2023

Nej, græs- og kløverfrø er en kategori under konventionel og økologisk specialafgrøder, dvs. at du kan blot opnå basisforbruget én gang (100/130 timer), og dertil kommer antal hektar.

Tilføjet: 15.02.2023

Vi ser ikke på, hvem der udfører arbejdet i din virksomhed. Det kan være dig selv, ansatte, elever mv. Det har heller ikke betydning, om du har et andet job ved siden af din virksomhed.  Vi vurderer udelukkende dit arbejdskraftsbehov efter hvilke og hvor mange afgrøder og husdyr, du har i den virksomhed, som du søger om tilskud til.  

Tilføjet: 15.02.2023

Ja, heste kan i nogle specifikke situationer medregnes som en del af arbejdskraftsbehovet. Heste i form af racerene avlsdyr (KN-kode: 0101 21 00) og heste til slagtning (KN-kode: 0101 29 10) anses for at være landbrugsprodukter. Så virksomheder, der baserer sig på avl af heste indenfor disse kategorier, kan være tilskudsberettiget, og tidsforbruget kan indgå i arbejdskraftsberegningen. Da heste ikke fremgår af bilaget til bekendtgørelsen, vil vi dog skulle foretage en konkret vurdering af arbejdskraftsbehovet ved hold af heste i form af avlsdyr. Denne vurdering vil ske i sagsbehandlingen, efter der er indsendt en evt. ansøgning fra jeres side.  Du skal indsende dokumentation for antallet af heste, samt for at hestene er enten racerene avlsdyr eller heste til slagtning, for at det kan tages med i arbejdskraftsbehovet. Vi har senest i 2021 behandlet arbejdskraftsbehov på heste, og her regnede vi med ca. 27 timer årligt pr. avlshest. Disse tal er dog ikke endelige for 2023, og kan derfor udelukkende tages som en rettesnor for det kommende niveau. Evt. basistimer er heller ikke fastlagt endnu. Svaret betyder også, at opstaldning og rideskoler og lignende ikke er tilskudsberettiget eller kan bruges til at beregne arbejdskraftsbehovet.

Tilføjet: 15.02.2023

Ja, juletræer anses som et landbrugsprodukt, og kan derfor medregnes som en del af arbejdskraftsbehovet. Normtimesatser til beregning af arbejdskraftsbehovet for juletræer er oplistet på bilag 1 til bekendtgørelsen.  Du skal huske at dokumentere dine juletræer i form af eks. en markplan, hvor de fremgår. Dette gør sig især gældende, hvis du endnu ikke har overtaget virksomheden. For dig, der har overtaget en virksomhed med juletræer, kan vi aflæse det via dit Fællesskema, da markerne der har afgrødekode 583.

Tilføjet: 15.02.2023

Ja, brak er inkluderet i normtimesatserne. Her er basisforbruget 10 timer, og derudover kan du tillægge 1 time pr. ha. 

Tilføjet: 15.02.2023

Efter ansøgningsrundens udløb kan du ikke længere rette i din ansøgning. Du er bundet af den ansøgning, der senest blev indendt i ansøgningsrunden, og den kan du ikke længere rette i. Du kan annullere din ansøgning, men ikke ændre på den bedriftstype, du har fået tilsagn om tilskud til. 

Tilføjet: 15.02.2023

Ja, det kan du godt.

Hvis du udelukkende har en købsaftale eller en tinglysning af et virksomhedspant til en bank, realkredit eller lignende på enten en besætning eller eventuelt en maskinpark, men ikke nogen jord, så kan du også være tilskuds- berettiget, så længe tilsagnskriterierne også opfyldes.

Det gælder også, at du skal eje en virksomhed, som driver en primær landbrugsbedrift eller et gartneri.

For at søge om udbetaling skal den etablering være gennemført. Dette betyder, at der skal være foretaget endelig tinglysning af købsaftalen, og der i CVR-registret skal være registreret en stemmeandel til dig på minimum 50 %. 

Dine aftaler om køb af maskiner og besætninger kan anses for at være endeligt tinglyst, og etableringen dermed gennemført, hvis du eksempelvis dokumenterer via udskrifter af tinglysninger fra Personbogen, hvem der har virksomhedspant i din besætning eller dine maskiner.

Hvis du ikke har registreret nogle virksomhedspant i din virksomhedsværdier til andre, skal du på anden måde tinglyse købsaftalen inden du anmoder om udbetaling.

Da tinglysninger ikke er vores ressortområde henviser vi dig til at indhente flere oplysninger ved at kontakte Tinglysningsretten via deres hjemmeside.

Tinglysningsrettens hjemmeside

Tilføjet: 15.02.2023

Hvis du udelukkende har en købsaftale eller en tinglysning af et virksomhedspant til en bank, realkredit eller lignende på enten en besætning eller eventuelt en maskinpark, men ikke nogen jord, så kan du også være tilskudsberettiget, så længe tilsagnskriterierne også opfyldes.

Dine aftaler om køb af maskiner og besætninger kan anses for at være endeligt tinglyst, og etableringen dermed gennemført, hvis du eksempelvis dokumentere via udskrifter af tinglysninger fra Personbogen, hvem der har virksomhedspant i din besætning eller dine maskiner.

Hvis du ikke har registreret nogle virksomhedspant i din virksomhedsværdier til andre, skal du på anden måde tinglyse købsaftalen inden du anmoder om udbetaling.

Da tinglysninger ikke er vores ressortområde henviser vi dig til at indhente flere oplysninger ved at kontakte Tinglysningsretten via deres hjemmeside.

Tinglysningsrettens hjemmeside

Tilføjet: 15.02.2023

Ja, du kan søge tilskuddet selvom du lejer eller forpagter din bedrift. Du skal dog i denne situation have en købsaftale eller tinglysning på enten en besætning eller eventuelt en maskinpark. Maskiner og besætninger skal på udbetalingstidspunktet være tinglyste med virksomhedspant under Tinglysningsrettens Personbog, som dokumentation for at du er den reelle ejer.

Ja, der kan indgå både ejede og forpagtede aktiver i din ansøgning. Dit arbejdskraftsbehov beregnes ud fra den bedrift du ejer, herunder afgrøder og husdyrproduktion samt de arealer du forpagter. Vær dog opmærksom på, at besætning og maskiner som minimum skal være tinglyst med virksomhedspant under Tinglysningsrettens Personbog, som dokumentation for at du er den reelle ejer på udbetalingstidspunktet.

Du skal minimum have bestået den fireårige landmandsuddannelse/gartneruddannelse eller tilsvarende uddannelse senest den dag, du indsender din ansøgning om tilsagn.  Når vi ser på din ansøgning, foretager en konkret vurdering af, hvorvidt du opfylder kravet om rette uddannelse:

Du skal minimum have en fireårig landmandsuddannelse eller en tilsvarende gartneruddannelse Alle overbygningsuddannelser såsom produktionsleder og agrarøkonom på landbrugsområdet er også tilskudsberettiget. Det samme gør sig gældende på gartneriområdet med ”Gartnerier og Planteskolers lederuddannelse (GPL)”. Tidligere uddannelser som ikke længere udbydes, såsom faglært landmand med en uddannelseslængde på 3,5 år er også tilskudsberettiget. Hvis du ikke har en af de ovenstående uddannelse, men en anden faglig relevant uddannelse, så kan du også indsende en ansøgning. Vi vurderer derefter om din uddannelse er fagligt tilsvarende til enten den fire årige landmandsuddannelse eller tilsvarende gartneriuddannelse.

Tilføjet 16.12.2022  - Opdateret 30.01.2023

Vi vurderer alle uddannelser individuelt, når vi støder på uddannelsen i løbet af sagsbehandlingen. Derfor kan vi ikke på forhånd godkende uddannelser som adgangsgivende til at få tilskud. I takt med at vi har vurderet uddannelser, kan du se de godkendte uddannelser i en liste på Tilskudsguiden. 

Tilføjet: 15.02.2023

Det er desværre ikke nok, at du kun har praksiserfaring.  For at få tilskud, kræver vi en gennemført faglig relevant uddannelse, der svarer til godkendte basisuddannelser, som for eksempelvis den fireårige landmandsuddannelse.

Hvis du ikke har det fornødne uddannelsesniveau, så kan du kontakte de relevante uddannelsesinstitutioner – eksempelvis landbrugsskoler eller gartneriskoler for at få dine praktiske erfaringer vurderet (realkompetencevurdering). Med denne vurdering kan du evt. opnå merit på en uddannelse. Vi kræver dog fortsat en gennemført uddannelse som for eksempelvis den fireårige landmandsuddannelse for at give et tilsagn. 

Du kan få foretaget en realkompetencevurdering (RKV) hos den relevante uddannelsesinstitution uden at være optaget på den pågældende uddannelse. For mere information om realkompetencevurdering, skal du kontakte den pågældende uddannelsesinstitution eller Undervisningsministeriet, som er ressortmyndighed på området.

Tilføjet 16.12.2022

Hvis du har opnået din relevante faglige uddannelse i udlandet, så skal du få den vurderet af Uddannelsesministeriet. 

Uddannelsesministeriets side
 
Uddannelsesministeriets endelige vurdering skal vedhæftes ansøgningsskemaet, sammen med en kopi af selve eksamensbeviset.
 
Det er dig som ansøger, der skal sikre denne vurdering fra Uddannelsesministeriet.
 
Du kan med fordel  se om Uddannelsesministeriet for nyligt har vurderet din uddannelse via følgende hjemmeside:

Database over vurderinger af udenlandske uddannelser

Tilføjet: 24.02.2023

Du skal minimum have en ejerandel på 25 pct. af bedriften. Ejerandelen skal være registreret i den relevante tingbog dvs. Tingbogen for ejendomme og Personbogen for eksempelvis besætninger og maskiner.

Indgår du i en selskabskonstruktion som er A/S og ApS, jf. Bekendtgørelsens § 10, stk. 2 nr. 1, som ikke tinglyser overflytningen af anparter eller aktier ved ejerskifte, skal du elektronisk indrapporterer en ejerandel på minimum 25 pct. i Erhvervsstyrelses Ejerbog. Du skal være opmærksom på, at det skal være elektronisk, og dermed er det er ikke tilstrækkeligt, at ejerbogen kun ligger fysisk på din virksomheds kontor.

Har du en ejerandel mellem 25 pct. og 50 pct., så skal du på udbetalingstidspunktet dokumentere, at du opfylder bedriftslederkravet gennem din beslutningsret ved at indsende supplerende dokumenter, såsom:

  • selskabskontrakt
  • stiftelsesdokument
  • vedtægter
  • mødereferat fra generalforsamling eller beslutningsdygtigt forum
  • regnskaber
  • strategi- og udviklingsplaner herunder planer for at øge ejerskabsprocenten
  • dokumentation for at du er tegningsberettiget eller tilsvarende dokumentation
  • dokumentation for det reelle ejerskab i det selskab, der søger om EU-tilskud, blandt andet med henblik på at kontrollere bagvedliggende ejerforhold og sammenfald i ejerkredsen

Tilføjet 16.12.2022

Så skal vi som udgangspunkt ikke have supplerende dokumentation, men vi kontrollerer fortsat, at du har fået tinglyst denne andel i den relevante tingbog – dvs. Tingbogen for ejendomme og Personbogen for eks. besætninger og maskiner. Indgår du i en selskabskonstruktion, som kan være et A/S og ApS, jf. Bekendtgørelsens § 10, stk. 2 nr. 1, og som ikke tinglyser overflytningen af anparter eller aktier ved ejerskifte, skal du elektronisk indrapporterer en ejerandel på minimum 50 pct. i Erhvervsstyrelses Ejerbog. Du skal være opmærksom på, at dette skal være elektronisk, og dermed er det er ikke tilstrækkeligt, at ejerbogen kun ligger fysisk på virksomhedens kontor. Desuden kan vi også i disse tilfælde indhente supplerende informationer for at kontrollere for de bagvedliggende ejerforhold. Selv om du har over 50 pct. af ejerandelene, er dette ingen garanti for, at du er bedriftsleder, jf. selskabslovens § 5, nr. 25, om det reelle ejerskab.

Tilføjet 16.12.2022

Vi har ikke formelle krav til indholdet af den forretningsplan, som du vedhæfter din ansøgning. Det kan med fordel være den forretningsplan, som du har leveret til din bank mv.  Du skal ikke vedhæfte årsrapporter fra tidligere år. Du skal overordnet vurdere relevansen af de dokumenter, som du vedhæfter din ansøgning, da din sag tager længere tid at sagsbehandle, såfremt du har vedhæftet meget materiale. 

Tilføjet: 15.02.2023

Forretningsplanen består af flere informationer i ansøgningsskemaet, samt i din vedhæftede forretningsplan.  Oplysningerne er blandt din plan for risikoafdækning, din virksomheds afsætningskanaler via eksempelvis medlemskab af et andelsselskab. Desuden bedes du oplyse nøglebudgettallene for din kommende virksomhed. Er du allerede etableret, skal du anføre, hvad der gjaldt på tidspunkt for din etablering. 

Du kan med fordel vedhæfte den forretningsplan, du sikkert har udfyldt til din bank og realkredit for at opnå deres finansiering. Såfremt din etablering skete for flere år siden, så kan du også bruge den forretningsplan, som var gældende ifm. din etablering.

Tilføjet 16.12.2022 - Opdateret 30.01.2023

Nej, vi stiller ikke krav til, hvordan du skal styre din virksomhed.

Tilføjet: 15.02.2023

Hvis du har en gennemført en endelig tinglysning, så er det denne dato vi bruger til prioritering. Hvis du har en underskrevet købsaftale, så bruger vi datoen for indgåelse af denne aftale. De nyeste datoer går forud for ældre datoer, uanset om der er tale om en købsaftale eller en endelig tindglysning.

Tilføjet: 15.02.2023

Nej og hvis du gør, bortfalder tilsagnet, som skal tilbagebetales. Du må ikke ændre CVR-nummer fra det tidspunkt du ansøgte om tilsagn til udløbet af opretholdelsesperioden. Du kan ikke søge om overdragelse af dit tilsagn eller etableringen til et andet CVR-nr.

Tilføjet 16.12.2022

Ja, bare du overholder de minimumskriterier, som udløste henholdsvis dit tilsagn og din udbetaling. Du må dermed godt få flere arbejdstimer i din bedrift.

Tilføjet 16.12.2022

Det kan være en udfordring og måske få betydning for dit tilsagn. Du skal være opmærksom på, at du ikke får så mange færre timer, at du så falder under de antal timer, der udløste dit tilsagn og efterfølgende din udbetaling.

Vi tjekker dit arbejdskraftsbehov automatisk hvert år – og falder du under de antal timer, der udløste dit tilsagn og efterfølgende udbetaling, kan det ende med en hel eller delvis tilbagebetaling af dit udbetalte tilskud.

Tilføjet 16.12.2022 - Opdateret 30.01.2023

Hvis du ikke opretholder din virksomhed i opretholdelsesperioden, skal du tilbagebetale et beløb svarende proportionalt med den periode, du ikke har opretholdt dine forpligtigelser for at få udbetalt dit tilskud. Beløbet skal tilbagebetales på én gang.

Vi sender dog altid en høring, såfremt vi opdager, at der er problemer med at overholde tilsagns- eller udbetalingsbetingelserne, og det gør vi forud for vores afgørelse om krav om tilbagebetaling af tilskud. 

Tilføjet 16.12.2022 - Opdateret 30.01.2023

Ja, det må du gerne.  Du må gerne øge din virksomhed og dit arbejdskraftsbehov i opretholdelsesperioden. Dette vil dog ikke kunne udløse et højere tilskud, end hvad du allerede har fået udbetalt.

Tilføjet 16.12.2022

Hvis du har et officielt websted eller en officiel profil på en social medieplatform, så skal du skilte på disse steder, uanset størrelsen i kr. på dit ansøgning.

Hvis du ikke har et officielt websted eller en officiel profil på en social medieplatform, så skal du ikke skilte.

Tilføjet 27.09.2023

Der skal skiltes fra det tidspunkt, hvor vi modtager dokumentation for et planlagt køb (købsaftale) eller et afsluttet køb (tinglysning eller ejerbogsregistrering).

Du må tage skiltet ned igen den dag du modtager din slutudbetaling, dvs. den dato du ser pengene er på din virksomhedskonto.

Tilføjet 27.09.2023

Nej der skal ikke fysiske skilte op.

Tilføjet 27.09.2023

Hvis du som tilsagnshaver har et officielt websted eller en officiel profil på en social medieplatform, er du som tilsagnshaver forpligtet til at skilte ved at:

  • fremhæve støtten fra Den Europæiske Union,
  • informere om projektet,
  • vise EU-logoet, jf. bilag II i forordning 2022/129 (kan findes her: Krav om skiltning, hvis du modtager tilskud under landbrugsreformen 2023)
  • vise Landbrugsstyrelsens logo (kan findes her: Krav om skiltning, hvis du modtager tilskud under landbrugsreformen 2023)

Ift. at ”informere om projektet” omfatter dette, at der skal lægges en kort beskrivelse af projektet op, inklusive projektets mål og resultater og projektets titel. Ift. at ”fremhæve støtten fra Den Europæiske Union” skal du skrive præcist, at du modtager ”støtte fra EU”.

Kravene fremgår af forordning 2022/129, bilag III, del 1, afsnit 2, stk. 1, litra a og b.

Tilføjet 27.09.2023

Kort video om ordningen

Status for behandling af ansøgninger

Landbrugsstyrelsen behandler ansøgninger på projekttilskudsordninger. 

Se status for sagsbehandlingen

Behandling af personoplysninger

Kontakt

EU & Projekt
Tlf: 33 95 80 00
Mail: euogprojekt@lbst.dk