Tilskud til ekstensivering med slæt

Find vejledning, ansøgningsskema m.m. til tilskuddet Ekstensivering med slæt.

Ekstensivering med slæt er en etårig bio-ordning, der skal fremme ekstensiv drift af omdriftsarealer på lavbundsjorder. Det er et tilbud til dig, som endnu ikke er klar til at opgive driften på dine jorder permanent, eller som ikke kan indgå i et vådområde- eller lavbundsprojekt, men som gerne vil gøre en indsats på dine lavbundsarealer. 

Tast selv

Status og frister

Lukket for nye ansøgninger
  • 1. Februar 2024 til 26. April 2024

    Ansøgningsperiode

  • 27. April 2024 til 21. Maj 2024

    Du kan ansøge forsinket indtil 21. maj 2024. Din støtte bliver nedsat med 1 pct. pr. arbejdsdag, du indsender forsinket i forhold til ansøgningsfristen.

Anslået sagsbehandlingstid7 måneder - Udbetaling begynder normalt i starten af december.

Om tilskuddet

Du kan søge ordningen, hvis du har rådighed over landbrugsarealer, og de er berettiget til grundbetaling.

Du kan søge tilskud til marker, der ligger inden for kortlaget over kulstofrige jorder og randarealer i ådale. Mindst 50 pct. af marken skal ligge inden for kortlaget. Marken skal være berettiget til at modtage grundbetaling. Derudover skal dine marker ved ansøgningsårets begyndelse være omdriftsareal eller have modtaget støtte til ekstensivering med slæt det foregående år. 

Du kan finde kortlaget i Landbrugsstyrelsens Internet markkort (IMK) eller i MiljøGIS (vælg ”Miljø- og økologitilsagn” i venstremenuen og vælg derefter kortlaget ”Ekstensivering med slæt").

Du finder MiljøGIS her

Tilskuddets størrelse er i udgangspunktet på ca. 3.526 kr. (473,29 EUR) per hektar.

Alle ansøgninger, der opfylder ordningens krav, bliver imødekommet. Den sats, vi udbetaler, kan blive lavere – eller højere – end planlagt. I tilfælde af underansøgning til ordningen kan tilskuddet blive forhøjet med op til 35 procent. I tilfælde af overansøgning vil vi overføre midler fra andre underansøgte bio-ordninger og eventuelt fra grundbetalingsordningen. I særlige tilfælde kan satsen blive reduceret, hvis det er nødvendigt for at imødekomme alle ansøgninger på ordningen. 

I 2024 udbetales der på denne baggrund 4.764,58 kr./ha.

Læs mere i nyheden: 

Se tilskudssatserne for grundbetaling og bio-ordninger i ansøgningsåret 2024

For at få tilskud til ekstensivering med slæt skal du overholde en række kriterier og forpligtigelser. Det drejer sig blandt andet om:

Kriterier for at du kan søge ordningen

  • Dit areal skal godkendes til grundbetaling i ansøgningsåret.
  • Arealet skal være i omdrift i 2024 eller have været omfattet af ekstensivering med slæt 2023. Mindst 50 pct. af din mark skal ligge indenfor kortlaget over kulstofrige jorder og ådale i Internet Markkort.
  • Det samlede areal, du søger om tilskud til, skal være mindst 0,30 ha.
  • Du kan ikke søge tilskud til arealer, der i forvejen er omfattet af et gødningsforbud, herunder bl.a. § 3-arealer.

Forpligtigelser du skal overholde

  • Du må ikke tilføre gødning til marken.
  • Hvis du er medlem af Register for Gødningsregnskab, skal du indberette marken med en afgrøde med en kvælstofnorm på 0 i skemaet Gødningskvote og Efterafgrøder for planperioden 2023/2024
  • Der skal senest 1. januar 2024 være etableret et plantedække bestående af græs og anden grøntfoder, og plantedækket skal opretholdes hele ansøgningsåret. Dog må plantedækket destrueres efter den 15. september, hvis formålet er, at der påbegyndes anlægsarbejde i forbindelse med et vand- og klimaprojekt eller klima-lavbundsprojekt.
  • Du skal tage mindst et slæt på marken i perioden 1. juni – 15. september. Plantematerialet skal fjernes fra marken senest den 15. september.
  • Hvis du tilvælger mulighed for græsning i forbindelse med din ansøgning, er græsning tilladt i hele ansøgningsåret – i slætperioden fra den 1. juni – 15. september dog først, når der er taget slæt. Hvis du har tilvalgt mulighed for græsning, skal du sende os fotodokumentation af, at slættet er taget.
  • Hvis du ikke har tilvalgt mulighed for græsning i forbindelse med din ansøgning, er der forbud mod græsning i hele ansøgningsåret.

Vejledning om tilskud til ekstensivering med slæt 2024

Formålet med ordningen er at fremme en ekstensiv drift af omdriftsarealer på kulstofrige jorder og i ådale, for derved at reducere udledningen af drivhusgasser og kvælstof fra arealerne. Ordningen skal udover den kortsigtede kvælstof- og klimaeffekt bidrage til en gradvis udpining af næringsstofindholdet i jorden gennem slæt (bortfjernelse af biomassen) og forbud mod gødskning.

Ordningen skal således bidrage til at begrænse fosfortab og metanudslip, hvis arealet senere indgår i en aktiv udtagning.

Finansieret af Den Europæiske Union

Sådan søger du

Du søger om tilskud ved at udfylde og indsende fællesskema i ansøgningsåret. Det er en etårig ordning, som du har mulighed for at søge årligt flere år i træk. Du skal søge tilskud i fællesskemaet på siden ”Bioordninger” under fanen ”Ekstensivering med slæt”. 

På fanen ”Ekstensivering med slæt” kan du finde en liste over de marker, som du kan søge tilskud til. Du vil også kunne se, om der er fradragsarealer på marken, som du ikke kan få tilskud til.

Det er oplysningerne i fællesskemaet, der ligger til grund for kontrollen af dit ansøgte areal og udbetalingen af dit tilskud. Det er dit eget ansvar at sikre dig, at dit areal er indberettet korrekt i fællesskemaet. Er dine arealer ikke indberettet korrekt, kan det få betydning for din ansøgning om tilskud.

Hvis forpligtigelserne ikke er opfyldt på et areal hele året, skal du trække hele marken, eller den del af marken, der ikke er tilskudsberettiget, ud af din ansøgning. Hvis du nedskriver arealet, vil tilskuddet blive nedskrevet svarende til tilskuddet til det nedskrevne areal. 

Med mindre du har fået varslet kontrolbesøg, har modtaget et høringsbrev eller fået udbetalt dit tilskud, kan du trække marker ud af din ansøgning, reducere markens størrelse eller ændre afgrødekode. Du kan dog ikke trække ansøgningen tilbage for arealet efter den 25. oktober 2024. Denne ordning følger her reglerne for grundbetaling.

Se, hvordan du trækker marker ud af din ansøgning eller reducerer marker i Vejledning om grundbetaling og tilskudsberettigede arealer 2024.

Vejledning om grundbetaling og tilskudsberettigede arealer 2024

  • 1. januar 2024: Dit græs skal være etableret.
  • 1. februar 2024: Du finder Fællesskema 2024 og vejledninger for 2024 i Tast selv. Du kan ansøge om udbetaling til og med 26. april 2024.
  • 21. maj 2024: Frist for at du kan lave ændringer i dit fællesskema og sende forsinket ansøgning.
  • 1. juni til 15. september 2024: Du skal tage minimum ét slæt.
  • Start juni til 25. oktober 2024: Vi tjekker med satellitbaseret kontrol, om aktivitetskravet er overholdt.
  • 15. september til 31. december 2024: Du har mulighed for græsning på arealet.
  • Oktober 2024: Vi sender et høringsbrev til dig, hvis du har røde marker.
  • 1. december 2024 til 30. juni 2025: Vi udbetaler støtte.
  • 1. januar 2025: Plantedækket må tidligst nedpløjes eller på anden måde destrueres.

Vejledning om tilskud til ekstensivering med slæt 2024

Du kan også læse en kort introduktion til ordningen i vores faktaark:

Faktaark om Ekstensivering med slæt

Vær opmærksom på, om du får tilskud under Landdistriktsprogrammet eller Landbrugsreformen 2023.

Faktaark om overgangen til CAP2023

Reglerne af betydning for tilskud til ekstensivering med slæt findes i følgende forordninger, love og bekendtgørelser: 

EU-regler

EUROPA-PARLAMENTETS og RÅDETS FORORDNING (EU) 2021/2115 af 2. december 2021 om regler for støtte til strategiske planer, der udarbejdes af medlemsstaterne under den fælles landbrugspolitik og finansieres gennem Den Europæiske Garantifond for Landbruget (EGFL) og Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne (ELFUL), og om ophævelse af forordning (EU) nr. 1305/2013 og (EU) nr. 1307/2013 (CAP-planforordning)

EUROPA-PARLAMENTETS og RÅDETS FORORDNING (EU) 2021/2116 af 2. december 2021 om finansiering, forvaltning og overvågning af den fælles landbrugspolitik og om ophævelse af forordning (EU) nr. 1306/2013 (Den horisontale forordning)

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 2022/1172 af 4. maj 2022 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2021/2116 for så vidt angår det integrerede forvaltnings- og kontrolsystem i den fælles landbrugspolitik og anvendelse og beregning af administrative sanktioner i forbindelse med konditionalitet

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2022/1173 af 31. maj 2022 om regler for anvendelsen af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2021/2116 for så vidt angår det integrerede system for forvaltning og kontrol under den fælles landbrugspolitik

Danske regler

Lov nr. 407 af 25. april 2023 om administration af den fælles landbrugspolitik m.v.

Bekendtgørelse nr. 1726 af 14. december 2023 om tilskud til ekstensivering med slæt for 2024

Bekendtgørelse nr. 1602 af 28. december 2022 om kundgørelse af Landbrugsstyrelsens kort

Bekendtgørelse nr. 1426 af 1. december 2023 om grundbetaling m.v. til landbrugere for 2024

Bekendtgørelse nr. 1520 af 8. december 2023 om konditionalitet for 2024

Bekendtgørelse nr. 1359 af 28. november 2023 om ansøgninger m.v. til visse ordninger for landbrugere i Tast selv i 2023

Bekendtgørelse nr. 1387 af 29. november 2023 om kontrol og administrative sanktioner for visse tilskudsordninger under den Europæiske Unions fælles landbrugspolitik

Kombiner tilskud på dit areal

Vores vejledende værktøj giver et overblik over, hvilke tilskud du kan kombinere på samme areal i 2025.

Se, hvilke tilskud du kan kombinere på dit areal 

Status for behandling af ansøgninger

Landbrugsstyrelsen behandler ansøgninger på arealtilskudsordninger.

Se status for sagsbehandlingen

Behandling af personoplysninger

Kontakt

Landbrugsstøtte & Geodata
Tlf: 33 95 80 00
Mail: Landbrugsstotte-Geodata@lbst.dk