Modernisering af slagtesvinestalde 2020

Find vejledning, ansøgningsskema m.m. til tilskuddet Modernisering af slagtesvinestalde 2020.

Modernisering af slagtesvinestalde 2020 har til formål at reducere miljøpåvirkningen fra slagtesvinestalde, ved at reducere ammoniak- og metanudledningen fra stalden. Der gives tilskud til nybyg af stald til slagtesvin og tilbygning af stald til slagtesvin til eksisterende staldanlæg. 

Status og frister

Lukket for nye ansøgninger
Åben for udbetaling
  • 5. Maj 2020 til 6. August 2020

    Ansøgningsperiode

Anslået sagsbehandlingstidSagsbehandling af tilsagn er afsluttet

Om tilskuddet

Tilsagn om tilskud kan gives til jordbrugere, der ejer eller forpagter en primær jordbrugsbedrift.

Projektet skal gennemføres på din egen eller den forpagtede bedrift, og det er dig som tilsagnshaver, der skal eje investeringen og er ansvarlig for at gennemføre projektet.

Der skal være et årligt arbejdskraftbehov på mindst 830 timer på den jordbrugsbedrift, hvor investeringen foretages. Arbejdskraftbehovet opgøres efter normtimesatser, som fremgår af bilag 3 i bekendtgørelsen.

Ved en primær jordbrugsbedrift forstås en bedrift med produktion af primære jordbrugsprodukter, der fremgår af bilag I til Traktaten om Den Europæiske Unions Funktionsmåde, der ikke har været genstand for forarbejdning eller forædling. Aktiviteter på bedriften vedrørende forberedelse til første salg er omfattet af definitionen.

Vi kan give tilsagn om tilskud inden for et af disse to indsatsområder:

  • Nybygning af stald til slagtesvin
  • Tilbygning af stald til slagtesvin til eksisterende staldanlæg til svin

Der er afsat 51 mio. kr. til indsatsområde 1 og 34 mio. kr. til indsatsområde 2.
Der er i oktober 2020 afsat yderligere midler til ordningen således, at der nu er afsat 150 mio. kr. til indsatsområde 1 og 100 mio. kr. til indsatsområde 2.

Projekter vedrørende ombygning eller totalrenovering af eksisterende staldanlæg kan ikke få tilskud i denne ordning.

Du kan kun indsende en ansøgning om tilsagn om tilskud pr. CVR-nummer. 

Du skal vælge, hvilken af to typer stalde, du vil bygge – enten en traditionel stald med ydervægge af beton eller mursten eller en lettere stald som f.eks. en rundbuestald. Der er fastsat standardomkostninger for begge typer af stalde. I bekendtgørelsens bilag 1 kan du se, hvilke obligatoriske elementer stalden skal indeholde samt standardomkostningerne for hhv. råhus, inventar og optioner (valgfrie elementer). 

Projektets størrelse angiver du i m2 netto produktionsareal. Se vejledningen for opmåling af m2 netto produktionsareal, og hvad der indgår i dette areal.  

Ordningens formål er at reducere ammoniak- og metanudledningen fra stalden. Derfor skal dit projekt også indeholde ammoniak- og metanreducerende miljøteknologi, og det er obligatorisk at vælge mindst en af de nummererede teknologiløsninger i teknologilisten i bilag 2 til bekendtgørelsen.

Miljøteknologierne er opdelt efter, hvilken gulvtype du vælger. Miljøteknologiernes minimumskrav og standardomkostninger samt teknologiløsningernes standardmiljøeffekter finder du også i teknologilisten. 

Det samlede, offentlige tilskud under denne ordning kan udgøre 25 pct. af de samlede, tilskudsberettigede udgifter til projektet.

Denne ordning er en del af det danske landdistriktsprogram og finansieres af EU (100 pct.) via Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne (ELFUL).

For at kunne opnå tilsagn om tilskud må det ansøgte projekts tilskudsgrundlag i alt højst udgøre 35 mio. kr. for den CVR-registrerede primære jordbrugsbedrift. Det er ikke muligt at indsende ansøgningen, hvis tilskudsgrundlaget overstiger dette beløb. Du vil i så fald blive bedt om at nedsætte beløbet, så det maksimalt udgør 35 mio. kr. i ansøgningen. 

Læs mere i vejledningen om de betingelser, der gælder for at få tilskud.

Formålet med tilskud til nybygning eller tilbygning af en stald til slagtesvin, under ordningen om modernisering af slagtesvinestalde 2020, er at reducere ammoniak- og metanudledningen fra stalden. 

Hver teknologiløsning i teknologilisten i bilag 2 til bekendtgørelsen består af miljøteknologi, som reducerer udledningen af ammoniak og har en forventet metanreduktion fra stalden. 
Da dit projekt indeholder mindst en af teknologiløsningerne fra teknologilisten i bilag 2 til bekendtgørelsen vil projektet understøtte formålet med ordningen.

Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne - LDP 2020

Sådan søger du

Hvis du som tilsagnshaver ønsker at ændre væsentligt i projektet i løbet af projektperioden, skal du skriftligt ansøge om det via Tast selv, inden ændringen sker. Det betyder også, at vi ikke kan godkende ændringer med tilbagevirkende kraft. 

Du kan søge om disse ændringer:

  • Forlængelse af projektperioden
  • Ændring af projektindholdet

Du skal oprette en kopi af dit ansøgningsskema i Tast selv og rette i dette. 

Tast selv - Landbrugsstyrelsens digitale selvbetjening

Du skal være opmærksom på følgende:

  • Tilsagnsbeløbet kan ikke forhøjes i forbindelse med en ændring af projektet.
  • Du kan i alt ansøge om ændring af projektindholdet to gange pr. projekt.
  • Ansøgning om ændring af projektindholdet skal være modtaget i Landbrugsstyrelsen senest to måneder før projektperiodens slutdato.
  • Projektets slutdato kan ikke forlænges ud over den 31. december 2024.
  • Ansøgning om projektændring kan ikke godkendes, såfremt ændringen betyder, at projektet i sin ændrede form ikke ville være blevet prioriteret til tilsagn.

Tilsagn om tilskud er givet til projekter som har minimum følgende prioriteringsscore og totale ammoniakreduktion:

Minimumsprioriteringsscore og ammoniakreduktion
 Indsatsområde Minimum prioriteringsscore Minimum effekt, kg NH3-N
Indsatsområde 1: Nybyg 3,6547 127.901,85
Indsatsområde 2: Tilbyg 3,6348 19.453,5

Tilsagn om tilskud er givet til din bedrift identificeret ved CVR-nummer. Tilsagnet skal derfor overdrages, hvis det skal afhændes til en anden bedrift (CVR-nummer), som følge af f.eks. salg, skattefri virksomhedsomdannelse eller generationsskifte. Det gælder både i projektperioden og opretholdelsesperioden. Det er ikke muligt at overdrage en ansøgning om tilsagn, hvor Landbrugsstyrelsen endnu ikke har truffet afgørelse om tilsagn.

Ved overdragelse sker der et skifte fra én tilsagnshaver til en anden. Den oprindelige tilsagnshaver, som vi kalder den overdragende tilsagnshaver, skal opfylde alle bekendtgørelsens betingelser for at være tilsagnshaver, helt indtil tidspunktet hvor overdragelsen gennemføres. På det tidspunkt er det den nye tilsagnshaver, som vi kalder den erhvervende tilsagnshaver, der skal opfylde alle betingelser til at være tilsagnshaver.

Vi skal godkende overdragelsen af tilsagn om tilskud før du den gennemføres, og overdragelse kan dermed ikke godkendes med tilbagevirkende kraft.

Det er vigtigt, at du sætter dig ind i reglerne for overdragelse, hvis dit tilsagn skal afhændes til en anden bedrift. Hvis reglerne ikke overholdes kan det nemlig betyde, at tilsagnet om tilskud bortfalder og din virksomhed dermed ikke kan få udbetalt tilskud eller skal tilbagebetale allerede udbetalt tilskud.

Du kan læse om reglerne for overdragelse i henholdsvis projektperioden og opretholdelsesperioden, i vejledningen til ordningen. I vejledningen kan du også læse, hvem du kan overdrage tilsagn om tilskud til og hvordan du ansøger om overdragelse.

Ved ansøgning om overdragelse skal du indsende et udfyldt overdragelsesskema.

Overdragelsesskema til ansøgning om overdragelse

Når du vil søge om udbetaling, skal du søge via skemaet ”Udbetalingsanmodning” i Tast selv.

Tast selv - Landbrugsstyrelsens digitale selvbetjening

Vejledning om udfyldelse af udbetalingsanmodning

Hvis du vil ændre i dit projekt, skal du søge om ændringer, før du anmoder om udbetaling. 

Du skal være særligt opmærksom på, at du skal opbevare dokumentationsmateriale i 5½ år regnet fra datoen i brevet om slutudbetaling. 

Den 22. april 2020 afholdte Landbrugsstyrelsen online informationsmøde om Modernisering af slagtesvinestalde 2020, hvor vi fortalte om muligheder i ordningen, ansøgningsprocessen og vilkår for tilskuddet.

Præsentation fra webinar om Modernisering af slagtesvinestalde 2020

Lovgrundlaget for tilskudsordningen modernisering af slagtesvinestalde finder du på retsinformation.dk og på EUR-lex (som er en hjemmeside med EU-regler):

Danske regler (bekendtgørelser)

Bekendtgørelse nr. 356 af 30. marts 2023 om tilskud til modernisering af slagtesvinestalde

Bekendtgørelse nr. 1213 af 2. oktober 2023 om ændring af bekendtgørelse om tilskud til modernisering af slagtesvinestalde

Bekendtgørelse nr. 297 af 20. marts 2024 om ændring af bekendtgørelse om tilskud til modernisering af slagtesvinestalde

Vær opmærksom på, at vi med ændringsbekendtgørelse, Bekendtgørelse nr. 297 af 20. marts 2024 om ændring af bekendtgørelse om tilskud til modernisering af slagtesvinestalde, har præciseret reglerne for overdragelse og obligatorisk digital kommunikation.

EU-regler (forordning)

Europa - Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1305/2013 om støtte til udvikling af landdistrikterne fra Den Europæiske Landbrugsreform for Udvikling af Landdistrikterne (ELFUL) nr. 1305/2013

Spørgsmål og svar om tilskuddet

Landbrugsstyrelsen har hidtil tillagt begrebet ”fysisk forbundet” fortolkningen, at fysisk forbundet kræver f.eks. en delt gavl eller en mellemgang. Vi har besluttet at ændre denne fortolkning, således at der er fysisk forbindelse mellem den nyetableret tilbygning og den eksisterende stald, hvis bygningerne er forbundet gennem f.eks. foderstrenge eller underjordiske rør til eksisterende gylletank, så den nyetablerede tilbygning kan anvende faciliteter fra eksisterende staldanlæg.

Tilføjet 23. april 2024

Når du søger om en projektændring

Vi genberegner din prioriteringsscore, når du søger om ændring af projektet efter du har fået tilsagn. Det gør vi, fordi du kun kan få tilladelse til projektændring, såfremt dit projekt også efter ændringen ville være blevet prioriteret til tilsagn. Hvis din projektændring betyder, at dit projekt ikke ville være blevet prioriteret til tilsagn, kan vi ikke godkende din ændring.

Hvis dit projekt er mindre end du har fået tilsagn til

Når du har gennemført dit projekt og stalden er bygget færdig, ser vi ved afsyning på, hvor mange kvadratmeter netto produktionsareal der er i stalden. Det antal skal svare til det antal kvadratmeter i tilsagnet. Hvis vi konstaterer, at du har bygget færre kvadratmeter netto produktionsareal, beregner vi prioriteringsscoren for det gennemførte projekt. Den genberegnede prioriteringsscore indgår i den samlede vurdering af, om der skal ske nedsættelse af tilsagnet.

Tilføjet 5. august 2020.

Tilbyg er defineret i bekendtgørelsen ved at den nye stald/staldafsnit er fysisk forbundet med eksisterende svinestald, således at der på den eksisterende lokalitet er etableret bl.a. foderlade/foderrum og udleveringsfacilitet. For Nybyg er det ikke beskrevet, om nybyggeriet kan være fysisk forbundet med eksisterende landbrugsbyggeri. 

Det væsentligste, når vi skal skelne mellem Nybyg og Tilbyg, er, at der ved Nybyg skal etableres et fuldstændigt, selvstændigt anlæg med ny foderlade/foderrum, udleveringsfacilitet etc. Dette er afspejlet i den dyrere standardomkostning for nybyggeri. Standardomkostningen er lavere ved tilbygning, da den ikke skal indeholde disse elementer og kan dele dem med et eksisterende anlæg, hvorfor der er krav om, at Tilbyg skal være fysisk forbundet med det eksisterende anlæg. 

Dette betyder dog ikke, at Nybyg ikke må være fysisk forbundet med en eksisterende svinestald. Der må gerne være en fysisk forbindelse ved Nybyg ved fx en gang mellem den nybyggede stald og den eksisterende stald eller fx gavl til gavl, så længe Nybyg projektet indeholder alle obligatoriske elementer og minimumskrav som beskrevet i bilag 1 og 2 til bekendtgørelsen.

Kontrolløren vil blandt andet forholde sig til, om dit staldbyggeri og de installerede miljøteknologier lever op til de krav, der fremgår af bekendtgørelsen.  

Fx. er der ved teknologiløsning 1.3 Kemisk luftrenser defineret en kapacitet på 707 m2 netto produktionsareal. Det vil sige, at der skal være 1 kemisk luftrenser per 707 m2 netto produktionsareal for at opnå den miljøeffekt, der stilles krav til. I den forbindelse skal det dog nævnes, at antallet af kemiske luftrensere i ansøgningsskemaet rundes hhv. op eller ned efter normale afrundingsregler, som beskrevet på side 15 i vejledningen.

Det kan eksempelvis være forudsat i tilsagnet, at med det netto produktionsareal, der er givet tilsagn til, vil der være behov for tre luftrensere for at kunne opnå den ønskede effekt af luftrenserne. (Den fastsatte standardmiljøeffekt er angivet i bekendtgørelsens bilag 2). Hvis tilsagnshaver så bygger et netto produktionsareal, der er større end, hvad der er forudsat i tilsagnet, kan det medføre, at de tre luftrensere ikke længere kan dække det nye behov. Således kan der være risiko for, at der ikke opnås den luftrensningseffekt, der var forudsat i tilsagnet. 

Det er derfor vigtigt at antallet af luftrensere afstemmes ift. kapaciteten af hele den nybyggede stald, så projektet bidrager til at opnå ordningens formål om at reducere miljø- og klimapåvirkningen per produceret enhed. 

Konkret betyder det for tilsagnshaver, at vedkommende skal opfylde sine forpligtelser til at installere det antal miljøteknologi, der er nødvendigt for at være dækkende for det antal m2 netto produktionsareal, der er i den nybyggede stald, jf. § 10, stk. 1, nr. 3. Med dækkende henvises til den kapacitet, der skal være ift. netto produktionsarealet, jf. bilag 2 i bekendtgørelsen. 

Hvis de yderligere m2 netto produktionsareal adskilles med fx en mur, fra det areal der er søgt om tilskud til, vil der dog ikke skulle installeres yderligere luftrensere i stalden ift. det netto produktionsareal, der er givet tilsagn om tilskud til.

Hvis Landbrugsstyrelsen konstaterer, at et projekt har manglende opfyldelse af sine forpligtelser, kan vi træffe afgørelse om hel eller delvis nedsættelse og tilbagebetaling af tilskuddet. Vi kan ikke på forhånd sige, hvor stor en sanktion det ville medføre, idet hver sanktion fastsættes på baggrund af skønsmæssig vurdering af, hvor alvorlig, omfattende og varig den/de pågældende mangler samlet set er. Fx. hvor stor betydning det har for projektets gennemførelse/formål, og kan manglen afhjælpes med rimelige midler osv.

Hvis du fx ikke har etableret mindst 90 % af det antal m2 netto produktionsareal, som står i tilsagnet, vil vi på baggrund af et skøn, vurdere om tilskuddet skal nedsættes. Alt efter årsagen til differencen mellem det endelige antal m2 netto produktionsareal, og det der er givet tilsagn til, afgør vi, hvad en rimelig sanktion vil være. Det kan forekomme, at et tilskud bliver nedsat med mindst 5 %, fordi der ikke er etableret mindst 90 % af det antal m2 netto produktionsareal, som står i tilsagnet. Dog er der tilfælde, hvor vi på forhånd har fastsat, hvordan tilskuddet nedsættes ved manglende opfyldelse af nogle forpligtelser, og hvordan tilbagebetalingen fastsættes. Disse satser følger af § 19-21 i bekendtgørelsen.  

Det er desuden vigtigt at huske, at der skal ansøges om en ændring af projektet, hvis man ønsker at ændre i projektet ift. det, der er givet tilsagn om tilskud til. I den forbindelse er det vigtigt at være opmærksom på, at alle ændringer skal være godkendt af Landbrugsstyrelsen, inden tilsagnshaver sætter dem i gang. Det gælder både, hvis landmanden vil bygge flere eller færre m2, end der er givet tilsagn til. Dog kan tilsagnsbeløbet ikke forhøjes i forbindelse med en ændring af projektet.

Når du har opnået tilsagn om tilskud, er det på baggrund af dit projekts omkostningseffektivitet. Omkostningseffektiviteten er med til at sikre at dit projekt lever op til ordningens formål nemlig at reducere ammoniakudledningen fra slagtesvinestalde. 

Hvis du ønsker at bygge et større nettoproduktionsareal, end du har fået tilsagn om tilskud til, er det derfor vigtigt, at stalden stadig lever op til ordningens formål. Derfor vil de samme krav til effekt være gældende for det yderligere nettoproduktionsareal. 
Hvis du fx har fået tilsagn til at bygge en stald med et netto produktionsareal på 3.160 m2 og teknologiløsning nr. 2.5, vil der være krav om, at du skal installere 3 kemiske luftrensere. Dette er på baggrund af kapaciteten på 903 m2 netto produktionsareal pr. kemisk luftrenser.  

Da miljøteknologien i ordningen har fastsatte standardmiljøeffekter, og på den baggrund fastsatte kapaciteter, er det dog vigtigt at sørge for, at miljøteknologiens kapacitet er dimensioneret til det antal m2 netto produktionsareal der bygges. Hvis der derfor bygges yderligere m2 netto produktionsareal, ud over det der er søgt tilskud til, vil antallet af kemiske luftrensere skulle tilpasses det reelle, øgede netto produktionsareal i stalden. 

Vær opmærksom på, at antallet af kemiske luftrensere i ansøgningsskemaet bliver afrundet ift. kapaciteten efter normale afrundingsregler, (læs nærmere på side 15 i vejledningen).

Dvs. hvis der i eksemplet tilføjes 140 m2 netto produktionsareal, vil der skulle installeres en luftrenser yderligere, da det giver 3.300 m2/ 903 m2 = 3,65 luftrensere, hvilket rundes op til 4 luftrensere. Dette skyldes, at tilsagnshaver, (jf. § 10, nr. 3 i bekendtgørelsen), er forpligtet til, at antallet af miljøteknologier er dækkende for det antal m2 netto produktionsareal, der er i den nybyggede stald, jf. kapaciteten i bilag 2. Dermed er grundlaget det reelle antal m2 netto produktionsareal i den nybyggede stald, i eksemplet de 3.300 m2 og ikke kun de 3.160 m2 netto produktionsareal, der er søgt om tilskud til. Det areal, der bygges udover det ansøgte m2 netto produktionsareal, vil være for egen regning, og den ekstra luftrenser vil også være for egen regning.

Hvis de yderligere m2 netto produktionsareal adskilles med fx en mur, fra det areal der er søgt om tilskud til, vil der ikke skulle installeres yderligere luftrensere ud over de 3 stk. til de 3.160 m2 netto produktionsareal.

Derudover er det vigtigt at huske, at der skal ansøges om en ændring af projektet, hvis man ønsker at ændre i selve projektet ift. det, der er givet tilsagn om tilskud til. I den forbindelse er det vigtigt at være opmærksom på, at alle ændringer skal være godkendt af Landbrugsstyrelsen, inden tilsagnshaver sætter dem i gang. Det gælder både, hvis tilsagnshaver vil bygge flere eller færre m2, i projektet end der er givet tilsagn til. Dog kan tilsagnsbeløbet ikke forhøjes i forbindelse med en ændring af projektet. 

Du må gerne bygge en traditionel stald, selvom du har ansøgt om, og fået tilsagn om tilskud til, at bygge en lettere stald. Dog skal du søge om udbetaling af tilskud til en lettere stald, da det er det, du har fået tilsagn om tilskud til. De obligatoriske elementer for et lettere staldbyggeri kan også være opfyldt ved et traditionelt staldbyggeri, og du vil dermed kunne få udbetalt tilskuddet til en lettere stald.

Det er derimod ikke tilladt at søge om tilsagn om tilskud til en traditionel stald men i stedet bygge en lettere stald.

Der er foretaget en ændring i bekendtgørelsen således, at en traditionel stald defineres som tungt byggeri, med ydervægge af beton eller mursten. 

Der er samtidig åbnet op for, at lettere staldtyper, der opfylder bekendtgørelsens obligatoriske elementer, kan opnå tilskud. Det betyder, at eksempelvis panelstalde og letvægtsstalde kan søges på lige fod med rundbuestalde.

Ordningen henvender sig til landbrugere, der gerne vil bygge en stald til slagtesvin. Det er blevet præciseret i bekendtgørelsen, at grisene skal veje mindst 25 kg ved indsættelse i slagtesvinestalden. FRATS stalde er således ikke en del af ordningen.

Ombygning er ikke tilskudsberettiget. Der kan udelukkende opnås tilskud til en nyopført staldbygning, enten som tilbygning eller som selvstændigt staldbyggeri.

Projektet kan kun overdrages til et andet CVR-nummer, hvis det sker i forbindelse med salg, bortforpagtning, arv eller generationsskifte af hele jordbrugsbedriften, eller ved generationsskifte af den del af jordbrugsbedriften, hvorpå stalden skal bygges. 

Overdragelsen skal anmodes hos Landbrugsstyrelsen, ved at indsende en blanket der findes på lbst.dk. Først når Landbrugsstyrelsen har afgjort sagen og godkendt overdragelsen, er den gældende. Det er vigtigt, at den nye erhverver af projektet overholder projektets kriterier og forpligtigelser, da en manglende opretholdelse af disse vil medføre et tilbagebetalingskrav. 

Ja, en rundbuestald skal bestå af en buet konstruktion, så det kan også være af træ. Dette er præciseret i både bekendtgørelsen og vejledningen.

Nej. Punktudsugning er altid med gulvudsugning. Udsugningsåbningerne er placeret under lejearealet, så det er medvirkende til, at luften under spaltegulvet strømmer mod punktudsugningen.

Nej. Andelen af eventuelt fast gulv i stien opgøres ud fra stiens areal, opmålt på samme måde som stiens netto produktionsareal, som beskrevet i det følgende:

Alt gulvareal, som er frit tilgængeligt for grisen i stien, indgår i arealet. Du opmåler fra indersiden af inventaret, der omkranser stien, til indersiden af inventaret på modsatte side. Arealet er dermed længde gange bredde af stien. 

Det opmålte stiareal fratrækkes areal optaget af krybbe, foderautomater og andet udstyr, hvor grisen ikke uhindret kan betræde gulvarealet. Arealet af disse opmåles fra yderside til yderside. 

Ja. Gyllebeholderen må gerne placeres på en anden adresse, men adressen skal høre under samme CVR-nummer, der er ansøgt i.

Derudover er der ikke krav om, at den gylleopbevaring, du etablerer, skal svare til den ansøgte størrelse af projektet. Du kan derfor etablere den gylleopbevaringskapacitet, du reelt har behov for.

Ja. Hvis luftrensning eller gylleforsuring indgår i ansøgningen om miljøgodkendelse som teknologi til at opfylde BAT-krav, vil den fremgå af miljøgodkendelsen som et vilkår. Disse vil være tilskudsberettigede. Hvis du skal etablere fx luftrensning eller gylleforsuring i medfør af anden lovgivning (når det er et krav efter anden lovgivning), vil de ikke være tilskudsberettigede. Hvis der ved ansøgning om udbetaling foreligger et krav efter anden lovgivning, vil der ikke kunne udbetales tilskud til miljøteknologien.

Optionen gylleopbevaring har ingen tilknyttet standardmiljøeffekt og vil derfor udelukkende indgå i beregningen af omkostningseffektiviteten med dens standardomkostning. Derfor vil man få en anden prioriteringsscore ved tilføjelse af optioner til et projekt sammenlignet med et projekt uden optioner. 

Det er Landbrugsstyrelsens vurdering, at prioriteringsmodellen sikrer, at teknologivalget vil have mere betydning end størrelsen på bedriften. 

Ved selve afsyningen er der ingen bagatelgrænse, da der her opmåles ud fra det etablerede. Den enkelte sti skal overholde de gældende minimums arealkrav for slagtesvin.

Ved den efterfølgende sagsbehandling er det en konkret vurdering i den enkelte sag. Vi nedsætter tilskudsbeløbet med mindst 5 pct., når man har etableret mindre en 90 pct. af arealet i tilsagnet. Dvs. at en afvigelse på op til 10 pct. ikke medfører nedsættelse.

Nej. Sygestierne skal være udformet jf. de generelle regler på området, jf. Bekendtgørelse nr. 17 af 7. januar 2016 om beskyttelse af svin. Sygestierne vil have en anden udformning end selve slagtesvinestierne, der enten har drænet gulv + spalter eller et af de to intervaller af en andel af fast gulv. 

Ja. Ved tilbygning af en slagtesvinestald vil der i den eksisterende svinestald allerede være etableret foderrum/foderlade, udleveringsfacilitet, forrum med badefaciliteter mv. I forbindelse med den nye tilbygning skal der etableres mindst en ekstra fodersilo til den øgede kapacitet, som defineret ved det obligatoriske element ’Silokapacitet til foder’. Denne nye silo kan etableres i det eksisterende anlæg, således at foderhåndteringen foregår samme sted.

Alle obligatoriske elementer for den valgte staldtype i det valgte indsatsområde skal være inkluderet i projektet, og de skal være nye. Man kan derfor ikke genbruge eksisterende elementer.

Der er to eksempler på beregning af omkostningseffektiviteten, og dermed prioriteringsscoren, i afsnit 4.2.2 Sådan beregner vi din prioriteringsscore i vejledningen. 

Størrelsen på projektet angiver du i m2 netto produktionsareal. Der er intet maksimum på, hvor stort et projekt, man kan søge tilskud til. Tilskudsgrundlaget kan dog højst beregnes på grundlag af et samlet beløb på 35 mio. kr.

Nej. Der er ikke krav om, at den valgte teknologiløsning er med som et vilkår i miljøgodkendelsen. 

Nej, det er ikke en mulighed kun at vælge fast gulv i stien som valg af miljøteknologi i projektet. Der skal først vælges gulvtype, og derefter skal der vælges mellem de teknologiløsninger fra listen under den pågældende gulvtype. Der kan vælges mellem tre gulvtyper, og for hver af disse er der en liste med mulige teknologiløsninger, som det fremgår af bilag 2 til bekendtgørelsen. I ansøgningsskemaet skal den pågældende liste hentes frem efter, der er valgt en af de tre gulvtyper. 

Den generelle kontrolinstruks, kontrolinstruksen og afsyningsinstruks ligger tilgængelige på vores hjemmeside lbst.dk.

Den ordningsspecifikke instruks er ikke sædvanligvis offentlig tilgængelig.

På afsyningen skal projektet leve op til de kriterier og forpligtelser, der er beskrevet i bekendtgørelsen, samt indeholde de obligatoriske elementer til det ansøgte staldbyggeri og minimumskrav for den valgte miljøteknologi, for at være tilskudsberettiget.

Nej. Landbrugsstyrelsen kan ikke lave egentlige forhåndsgodkendelser. Landbrugsstyrelsen vil vejlede, så godt vi kan, om konkrete teknologier mv. 

Der er ikke et maksimum på, hvor stor en ændring man kan ansøge om. Man kan maksimalt ansøge om ændring to gange pr. projekt. Ændringen af projektindholdet kan dog ikke godkendes, hvis projektet i den ændrede form ikke vil være blevet prioriteret til tilsagn. Derudover kan tilsagnsbeløbet ikke forhøjes i forbindelse med en projektændring. 

Nej. Overdragelse kan alene ske ved salg, bortforpagtning, arv eller generationsskifte af hele jordbrugsbedriften, eller ved generationsskifte af den del af jordbrugsbedriften, hvorpå stalden skal bygges. 

Overdragelser skal anmodes og godkendes hos Landbrugsstyrelsen, og den nye tilsagnshaver skal opfylde kriterier og forpligtelser tillige med den oprindelige tilsagnshaver. Overdragelsen er først gældende, når Landbrugsstyrelsen har godkendt den.

På en afsyning kommer Landbrugsstyrelsen ud og tjekker, at projektet er gennemført, som angivet i tilsagnet. På en 5 % kontrol, er der en udvidet kontrol af bilag, dvs. regninger, betalinger, ejerforhold og lignende ift. en afsyningskontrol. 

Du er efter bekendtgørelsen forpligtet til at holde alle regnskabsbilag, herunder fakturaer, vedrørende projektet tilgængelig i mindst 5,5 år efter slutudbetaling af tilskuddet. Det vil derfor være en god idé at gemme en kopi af alt vedr. byggeriet, også til brug for afsyningen af projektet og til en eventuel 5 % kontrol. Det kan være mails sendt til virksomheder om tilbud, virksomhedernes tilbud, ordrebekræftelse, fakturaer/regninger og byggetegning af staldbyggeriet.

Der kan læses om dokumentation for projektet bl.a. under Det skal du vide i kapitel 5 i vejledningen.

Nej, Landbrugsstyrelsen kan ikke prioritere en sådan sag. Ifølge bekendtgørelsen fra ansøgningsrunden i 2016 gives der, lige som her i 2020, kun tilskud til investeringer vedr. samme staldbyggeri, hvis det tidligere projekt er afsluttet. Hvis der søges om tilskud til fx tilbygning til et projekt fra 2016, der endnu ikke er afsluttet/ikke har fået slutudbetaling, kan der ikke opnås tilskud efter ordningen i 2020. 

Er der derimod et igangværende byggeri efter 2016 ordningen, men der ønskes endnu et helt nyt staldbyggeri, kan der godt søges og gives tilsagn til det nye byggeri. Der bør dog være ekstra fokus for tjek af dobbeltfinansiering, hvilket dog først sker ved sagsbehandling af udbetaling af tilskuddet. 

Er du på ansøgningstidspunktet forpligtet, eller bliver forpligtet efter allerede offentliggjort lovgivning, men som endnu ikke er trådt i kraft, til at gennemføre en investering omfattet af denne ordning, kan du ikke få tilskud til at gennemføre dette krav. 

Kræver dit projekt en ny miljøgodkendelse, og betinges miljøgodkendelsen af at du gennemfører projektet som planlagt, er denne betingelse i miljøgodkendelsen ikke til hinder for at få udbetalt tilskuddet.

Kort video om ordningen

Status for behandling af ansøgninger

Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø behandler ansøgninger på projekttilskudsordninger. 

Se status for sagsbehandlingen

Behandling af personoplysninger

Kontakt

Projekttilskud
Tlf: 33 95 80 00
Mail: projekttilskud@sgav.dk