Præcisionslandbrug

Du kan i visse tilfælde anvende præcisionslandbrug som alternativ til pligtige efterafgrøder, husdyrefterafgrøder og målrettede efterafgrøder.

Landbrugere anvender i stigende grad digitale teknologier til at monitorere, indsamle og analysere data om forhold i marken. Disse data kan bruges til at fortælle mere præcist, hvor meget gødning afgrøder nøjagtig har brug for og dermed optimere tildelingen af gødning i marken, hvilket giver gevinst for både erhverv og miljø. Data kan også bruges som dokumentation, når landbruget skal reducere udvaskningen af kvælstof til vandmiljøet, hvormed præcisionslandbrug er et effektivt virkemiddel i reguleringen.

Præcisionslandbrug som alternativ til efterafgrøder

Du kan anvende præcisionslandbrug som alternativ til pligtige efterafgrøder, husdyrefterafgrøder, frivillige målrettede efterafgrøder og obligatoriske målrettede efterafgrøder, hvis du opfylder visse tiltag. Præcisionslandbrug skal være udført på dine marker i indeværende planperiode for, at du kan lade det indgå i din opfyldelse af kravet i efterfølgende planperiode. Det er en forudsætning, at du som hovedafgrøde har dyrket korn eller raps i renbestand på markerne, og at du har anvendt udstyr med sektionskontrol, kantspredning og positionsbestemt variabel tildeling af kunstgødning.

For at du kan bruge præcisionslandbrug som alternativ til efterafgrøder, skal du have udført følgende tiltag:

  • Tiltag 1: Fastsættelse af kvælstofbehovet for hver mark
  • Tiltag 2: Udførelse af positionsbestemt gradueret gødningstildeling med udstyr, der har sektionsstyring og kantspredningsudstyr
  • Tiltag 3: Bestemmelse af indholdet af kvælstof i husdyrgødning og anden organisk gødning

Omregningsfaktoren for præcisionslandbrug som alternativ til efterafgrøder er 11:1. Det betyder, at du skal have anvendt præcisionslandbrug på 11 ha af dine marker med korn eller raps for at erstatte 1 ha efterafgrøder.

Dokumentation af tiltag 1 kan ske ved brug af MarkOnline, Næsgaard Mark eller et andet markstyringsprogram. Hvis du ikke har adgang til et markstyringsprogram, skal du benytte skemaet til fastsættelse af kvælstofbehov. 

Skema til fastsættelse af kvælstofbehov

Spørgsmål og svar om præcisionslandbrug

Fra 2022 kan præcisionslandbrug bruges som alternativ til efterafgrøder i ordningerne frivillige målrettede efterafgrøder, obligatoriske målrettede efterafgrøder, pligtige efterafgrøder og husdyrefterafgrøder. Vær opmærksom på, at du alt efter ordning enten skal anmelde præcisionslandbrug i fællesskemaet (FS) eller skemaet ”Gødningskvote og efterafgrøder” (GKEA) i Tast Selv.

Tast Selv

Ja, det er muligt f.eks. at lade marken tælle med præcisionslandbrug under målrettede efterafgrøder og etablere efterafgrøder, som opfylder krav om pligtige efterafgrøder.

Nej, præcisionslandbrug kan kun anvendes på marker med korn eller raps i renbestand, der dyrkes efter normale driftsmæssige principper.

Ja, hvis kvælstoffastsættelsesberegningerne i MarkOnline og Næsgaard Mark benyttes korrekt, vil det være tilstrækkeligt til at opfylde kravet til individuel fastsættelse af kvælstofbehov på markniveau.

Ja, udskrifter fra markstyringsprogrammet vil udgøre den tilstrækkelige dokumentation for tiltaget.

Inddragelse af NDRE-data i vækstsæsonen kan forbedre behovsfastsættelsen. Værktøjet er dog stadig nyt og under afprøvning, så det vil tidligst være til 2023, at modellen kan indgå som mulighed for at opfylde kravet om fastsættelse af kvælstofbehov på markniveau. 

Nej, det er et krav, at der skal gradueres kunstgødning. Så hvis ikke der foreligger logfiler af graduering af kunstgødning opfyldes kravet ikke.

Det er ikke et krav, at den graduerede tildeling sker ved sidste tildeling. Præcisionslandbrug kan derfor godt anvendes, hvis den graduerede tildeling sker ved anden tildeling og de øvrige krav til præcisionslandbruget er opfyldt. Det vil dog oftest særligt være den sidste tildeling, hvor der opnås den bedste effekt og bedste grundlag for gradueringen. Det vil derfor være anbefalingen, at denne tildeling gradueres. Det er også særligt sidste tildeling, hvor der er udført mange forsøg og er gode modelberegninger til brug for gradueringen.

Ja, præcisionslandbrug kan stadig anvendes som alternativ til efterafgrøder, hvis der er faglige grunde til ikke at graduere (eksempelvis ved ingen variation i marken). Du skal stadig kunne dokumentere anvendelsen af præcisionslandbrug på samme vis i form af logfiler, og vi vil desuden
kræve dokumentation for de ensartede biomassekort, der viser, at der ikke er fagligt belæg for graduering. Der vil dog ofte i forager eller vedpletter i marken, være grundlag for en lavere tildeling.

Der er ikke fastsat krav til, hvornår der skal gradueres. Det vil vi gerne lade være op til det gode landmandskab. Arbejdet skal dog gøres ved at undersøge biomassekort el.lign., hvorfor der næsten altid vil kunne findes belæg for graduering. Gradueres der ikke på grund af ensartet biomassekort, vil vi kræve dokumentation for dette.

Ja, det vil være kravopfyldende at graduere på denne måde i forbindelse med såningen. Tilføres marken yderligere gødning senere i sæsonen, vil denne skulle tildeles efter biomassefotos el.lign.

Sektionskontrollen skal effektivt kunne sikre, at der ikke sker lokale over/dobbeltdoseringer i kiler, forager og ved kørsel om forhindringer indenfor markgrænsen

Nej, det er et specifikt krav, at logfilerne skal indsendes i shape-formatet, da dette er et GIS-format, som dermed også indeholder geografiske data, hvormed filerne er georefereret, og der kan sikres en tilstrækkelig administrerbar dokumentation.

En komplet shapefil består af forskellige filer af typerne:

  • shp,
  • shx,
  • dbf,
  • prj, eller oplysning om anvendt projektion.

Det er disse, der er brug for at genere og kunne indsende i tilfælde af
kontrol.

Kravet om brug af akkrediteret laboratorie trådte i kraft 1. august 2022. Udbringer du f.eks. gylle til vinterafgrøder i efteråret 2024, som skal indgå i præcisionslandbrug i planperioden 2024/25, skal analysen være foretaget på et akkrediteret laboratorium.

Ja, kravet om akkreditering trådte i kraft 1. august 2022. Tildeler du gylle til vintersæd i efteråret 2024 og vil benytte marken til præcisionslandbrug i planperioden 2024/25, skal disse analyser derfor være foretaget på et akkrediteret laboratorium.

Akkrediteringskravet sikrer, at gylleanalyserne foretages under givne standarder, hvilket giver sikkerhed for resultatet og bedre forvaltning af reglerne. 

Nej, i gødningsregnskabet skal der indberettes mængden af kvælstof i husdyrgødning, der er beregnet i henhold til vejledning om gødsknings og harmoniregler. Det vil sige, at analyser ikke kan anvendes i gødningsregnskabet, men alene skal optimere kvælstoftildelingen på markniveau. 

Hvis tildelingen af gylle ikke udgør den sidste gødningstildeling, kan du godt udtage analyseprøven umiddelbart forud for, at du udbringer gyllen. Når analyseresultaterne modtages, skal du herefter opdatere din gødningsplan i forhold til kvælstofindhold og markeffekt, og korrigere i den
senere tildeling af kunstgødning.

Ja, hvis du bruger afgasset biomasse fra biogasfællesanlæg, kan du anvende analyser foretaget af biogasanlægget af den leverede biomasse.

Kontakt

Miljø & Erhvervsregulering
Tlf: 33 95 80 00
Mail: miljo-erhvervsregulering@lbst.dk