Nu bliver det lettere for landbrugere og andre interesserede at finde relevant information om udtagning af kulstofrige lavbundsjorde. En ny hjemmeside, Udtagning.dk, samler viden om indsatsen og leder besøgende videre til de rette tilskudsordninger, screeningskort og meget mere. I takt med, at udtagningsindsatsen skrider frem, udvikles siden.
Sidste år blev regeringen og et bredt flertal i Folketinget enige om en aftale om grøn omstilling af landbruget. Som del af aftalen indgår ambitionen om at udtage op mod 100.000 hektar lavbundsjorder. Udtagningen er dog en kompleks opgave, der kræver tid og involverer mange forskellige parter. Udtagning.dk skal være et værktøj til lodsejere, kommuner og andre til at finde den rette information om indsatsen og følge udviklingen i de forskellige tiltag.
- Med Udtagning.dk er det første skridt taget mod en fælles portal om udtagning af lavbundsjorde. Portalen skal drives i samarbejde mellem de ministerier, der er involverede i udtagningsindsatsen, og skal være en genvej til relevant viden for kommuner, landbrugere og andre interesserede, siger vicedirektør i Landbrugsstyrelsen, Louise Piester.
Våd jord bremser udledning af CO2
Eksperter og interessenter er enige om, at udtagning af lavbundjorder har et stort potentiale for at nedbringe udledningen af drivhusgasser. Med ”udtagning” menes, at landbrugsarealer tages ud af drift og derefter gøres våde ved at genskabe naturlige vandforhold. Det reducerer tilførslen af ilt til jorden, og uden ilt fra luften sker nedbrydningen af jordens kulstofindhold langsommere eller ophører helt. På den måde udledes der færre drivhusgasser.
Udtagningsprojekter gennemføres i samarbejde mellem lodsejere, kommuner og statslige styrelser. Det er frivilligt for lodsejere at lægge jord til udtagningsprojekter, og der gives kompensation for landmandens tabte indtjening.
Følg udviklingen
På Udtagning.dk kan man samtidig følge fremdriften i arbejdet med at udtage lavbundsjorde. Samlet set er der på nuværende tidspunkt igangsat udtagning af omkring 16.300 hektar, inklusiv randarealer. Tallet dækker over tilsagn, der er givet, og projekter, der er påbegyndt siden 2021, og inkluderer også forundersøgelser. Det tager typisk mellem tre til syv år fra ansøgning til færdigt projekt.
Fakta:
- Aftale om grøn omstilling af dansk landbrug – også kaldet Landbrugsaftalen – blev vedtaget i oktober 2021 af regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance og Kristendemokraterne.
- Det er ambitionen i aftalen, at der skal udtages 100.000 hektar lavbundsjorde, inklusiv randarealer.
- Landbrugsaftalen viser vejen til en reduktion af op til 7,4 mio. tons CO2e frem mod 2030. Derudover sikres også en reduktion i udledningen af kvælstof på 10.800 tons i 2027.
Yderligere oplysninger:
Er du journalist, er du velkommen til at kontakte Landbrugsstyrelsens pressetelefon på tlf. 41 89 25 07.