Landbrugsstyrelsen har efter indstilling fra Kammeradvokaten anmeldt ansøgerne i 12 sager til politikredsene i henholdsvis Syd- og Sønderjylland, Sydøstjylland, Fyn samt Sydsjælland og Lolland-Falster
Sagsbehandlingen styrkes i sager med mistanke om svig
Sagsbehandlingen i sager med mistanke om svig kan trække ud, fordi sagerne ofte er komplicerede. Derfor har Landbrugsstyrelsen iværksat flere tiltag, der skal styrke og effektivisere håndteringen af disse sager.
Landbrugsstyrelsen har samlet sagerne i en ny enhed i Landbrugsstyrelsen, Svig & Omgåelse, der skal oparbejde specialviden på området. Enheden blev etableret i august 2022.
Landbrugsstyrelsen tilstræber desuden at afslutte sin sagsbehandling af sager med mistanke om svig inden for et år. Formålet er bl.a. at give politiet tilstrækkelig tid til at efterforske sagerne, inden de bliver strafferetligt forældede. Forældelsesfristen varierer alt efter den konkrete sag, men er typisk på fem år i disse sager.
Landbrugsstyrelsen foretog i foråret 2022 en yderligere gennemgang af sager med mistanke om svig med henblik på kvalitetssikring af sagsbehandlingen, og det blev i den forbindelse konstateret, at den interne sagsbehandlingsfrist på et år var overskredet eller tæt på at være det i 15 sager. Efter gennemgangen blev sagsbehandlingen sat i gang, og Kammeradvokaten blev inddraget med henblik på at få sagerne vurderet hurtigst muligt. I de resterende sager er vurderingen af spørgsmålet om evt. politianmeldelse endnu ikke afsluttet.
”Det er en vigtig opgave for Landbrugsstyrelsen at sikre, at landbrugsstøtten udbetales til de retmæssige modtagere. Derfor arbejder vi for at styrke sagsbehandlingen af sager, hvor der er mistanke om svig, så politiet får så gode rammer som muligt for deres efterforskning i sagerne”, udtaler vicedirektør i Landbrugsstyrelsen, Lars Solskov Lind.