Planter udgør op mod 80 procent af de fødevarer, vi spiser i hele verden. Op mod 40 procent af produktionen går dog tabt på grund af skadedyr og plantesygdomme. Det er især, når bestemte skadedyr og plantesygdomme krydser landegrænser til nye områder, at fødevarer går tabt. Og selvom problemet er globalt, kan den enkelte husstand også bidrage til løsningen.
- Klimaforandringer og konflikter presser den globale fødevareforsyning og derfor giver det god mening, at et så vigtigt tema som plantesundhed nu får mere opmærksomhed. Indtil nu er Danmark sluppet relativt billigt for udbrud af nye alvorlige skadedyr og plantesygdomme i forhold til Sydeuropa og resten af verdenen, og den situation kan også private borgere være med til at sikre, siger Kristine Riskær enhedschef i Landbrugsstyrelsen.
Både i haven, køkkenet og på rejsen til udlandet kan man være med til at gøre en forskel ved at være opmærksom og anmelde det, hvis man finder bestemte insekter og plantesygdomme. Det er samtidigt en god idé at undgå at tage planter med hjem fra rejsen.
Japansk fyrrebuk kan lægge fyrreskove øde
I haven er det især 10 skadedyr eller plantesygdomme, som man med fordel kan holde øje med. Blandt andet den japanske fyrrebuk, som kan lægge hele områder af fyrreskov øde, hvis den får lov.
- Faktisk har man som privat borger pligt til at anmelde det til os, hvis man ser en af de her alvorlige skadegørere. Så det kan jeg kun opfordre til, at man gør, siger Kristine Riskær.
Derfor har Landbrugsstyrelsen lavet en plakat med havens mest ubudne gæster set fra et plantesundhedsperspektiv. Den kan hentes via Landbrugsstyrelsens temaside om plantesundhed. På temasiden kan man også anmelde fund af plantesygdomme og skadedyr, der optræder på listen over uønskede sygdomme og skadedyr i Danmark.
Ubudne gæster i køkkenet
Det er ikke kun i haven, de ubudne gæster kan optræde. På de danske køkkenborde kan man også gøre en indsats for at sikre plantesundheden. Opdager man for eksempel en perbersnudebille i sin peberfrugt, bør man straks anmelde det til Landbrugsstyrelsen.
- Vi kontrollerer grøntsager, frugt, frø, korn, kartofler og planter for alvorlige sygdomme og skadedyr, når de bliver importeret, og i hele vores kontrolarbejde er indberetninger fra private og virksomheder et vigtigt element, siger Kristine Riskær.
Det er første gang, at 12. maj bliver markeret som International Plantesundhedsdag.
Yderligere oplysninger:
Hvis du er journalist, kan du kontakte Landbrugsstyrelsens pressevagt på tlf. 41 89 25 07 eller presse@lbst.dk