2025 er det første år, hvor du kan få en besked i Fællesskemaet om, at du ikke overholder konditionalitetskravet GLM 7. GLM 7 stiller krav til, at du ikke må have den samme afgrøde på marken i mere end tre år i træk.
Flere ansøgere kan stå i den situation, at de ikke kan overholde kravet på grund af fejlindberetninger i 2024 eller tidligere år.
Det er vigtigt, at du anvender de rigtige afgrødekoder. Det er den afgrøde, som var på marken, der er afgørende for, om der er en overtrædelse af GLM 7.
Sådan gør du, når du sender dit 2025 Fællesskema
Du skal sende din ansøgning for 2025, før du kan få rettet i en afgrødekode fra 2024 eller før.
Når du vil sende Fællesskema for 2025, vil du opleve, at du får en meddelelse frem på skærmen. I den vil der stå, at den afgrødekode, du indberetter, fører til en overtrædelse af GLM 7.
Hvis du mener, at overtrædelsen skyldes, at du tidligere har indberettet forket, og at du derfor ikke har haft den samme afgrøde tre år i træk, skal du gå videre med ansøgningen. Du skal skrive i bemærkningsfeltet, hvilken afgrøde der var fejlindberettet tidligere. Herefter vil du få en høring.
Du skal ikke indsende nogen dokumentation, når du sender din 2025 ansøgning.
Hvis du får et høringsbrev
Har du indsendt dit Fællesskema og accepteret den mulige overtrædelse af GLM 7, tjekker vi i styrelsen, om vi kan bekræfte den afgrøde, som du har angivet i din bemærkning. Det kan eksempelvis være gennem satellitfotos fra tidligere år.
Hvis vi ikke kan det, modtager du et høringsbrev fra os.
Hvis du modtager et høringsbrev, skal du sandsynliggøre, at det var en anden afgrøde, der var på marken, end du tidligere har indberettet i Fællesskemaet. Det kan være dokumentation i form af fotos, satellitfotos, ortofotos, markplaner kombineret med fakturaer for indkøb af såsæd mv.
Hvis vi vurderer, at din dokumentation er tilstrækkelig, ændrer styrelsen din afgrødekode til den rigtige afgrødekode. Du skal ikke gøre yderligere.
Hvis du ikke kan sandsynliggøre, at der har været en anden afgrøde end den indberettede, vil det imidlertid blive anset som en overtrædelse af kravet.
Du kan læse mere om afgrøderotation og konditionalitetskrav i Vejledning om konditionalitet 2025
Vejledning om konditionalitet
Særligt hvis du ændrer afgrødekode fra enten spisekartofler eller majs, til tidlige kartofler med efterafgrøder, eller majs med græsudlæg
Vi tilretter som udgangspunkt afgrødekoderne og godkender, hvis vi kan se i gødningskvote- og efterafgrødeskemaet, at du har indberettet pligtige efterafgrøder på samme mark, som du har haft dine spisekartofler eller majs.
Det samme gør sig gældende, hvis du i 2024 i gødningskvote- og efterafgrødeskemaet har indberettet arealerne til pligtige efterafgrøder. Vær opmærksom på, at der i 2024 ikke må være overlap mellem efterafgrøder anvendt til målrettet kvælstofregulering og efterafgrøder til opfyldelse af GLM 7.