I nyheden her kan du læse om de ændringer til CAP-planen, som trådte i kraft den 1. januar. De får betydning for en række tilskudsordninger og GLM-krav.
De vigtigste ændringer er:
- Det opdatererede kort over tørveområder på landbrugsarealer fører til ændringer i administrationen og anvendelsesområdet for GLM 2 (beskyttelse af kulstofrige jorder) og GLM 6 (beskyttelse af jorden i følsomme perioder).
- Kravet om 4 pct. ikke-produktive arealer på omdriftsarealer under GLM 8 fra CAP-forordningen udgår.
- Der indføres til gengæld et GLM 10 krav om en ”mindsteandel af bedriften afsat til ikke-produktive elementer og arealer”. Det betyder i praksis, at 4 pct. af omdriftsarealet skal lægges brak.
- Social konditionalitet implementeres i Danmark med virkning fra 1. januar 2025.
- Diverse ændringer i flere tilskudsordninger, såsom Pleje af græs- og naturarealer, Biodiversitetsskov (N2000), Engangskompensation til fastholdelse af vand- og klimaprojekter, Vand- og klimaprojekter, Privat skovrejsning, Rydning og forberedelse til afgræsning (N2000), Etablering af anlæg til grøn bioraffinering, Miljø -og klimateknologi, Etableringsstøtte til unge landbrugere.
- Markedsordninger og biavl: Opdateret afsnit om metoden for kontrol på tilskud til producentorganisationer for frugt og grønt samt justeringer i beskrivelsen af kontrolsystemet for biavlere.
Ændringerne vil fremgå af de endelige bekendtgørelser og vejledninger for 2025.
CAP-plan 2023-27
Hvad er CAP-planen?
EU’s medlemslande skal udforme en national implementeringsplan for EU’s fælles landbrugspolitik - kaldet CAP-planen.