Grundbetalingsreglerne fra 2024 videreføres, men nu fremgår det mere tydeligt, hvad der er kriterier for at modtage grundbetaling, og hvad der er forpligtelser.
Vi har desuden valgt at integrere reglerne fra bekendtgørelserne om stivelseskartofler og ø-støtte. Det betyder, at der i 2025 ikke vil udkomme selvstændige bekendtgørelser om henholdsvis ø-støtte og stivelseskartofler.
I 2025 har vi ikke længere en særskilt bekendtgørelse om kontrol og administrative sanktioner. De relevante kontrol- og sanktionsregler kommer derfor til at fremgå af bekendtgørelsen om grundbetaling.
Vi forventer, at bekendtgørelsen træder i kraft 1. januar 2025.
Her er de vigtigste ændringer i bekendtgørelsen om grundbetaling
- Det er nu en del af grundbetalingsordningen, at der gives tilskud til områder, der er registreret som markkrat. Markkrat og småbiotoper må dog ikke udgøre mere end 20 pct. af den mark, de er en del af.
- Permanent opbevaring af produkter, der ikke har relation til landbrug, kan ikke have status af småbiotop eller markkrat.
- Bestemmelsen om, at plantedækket på braklagte arealer ikke må slås i yngleperioden af hensyn til markens vildt- og fuglebestand, er blevet justeret. Det er tilføjet, at du kan lave en selektiv bekæmpelse af eng-brandbæger, vår-brandbæger, ager-rævehale, agertidsel, kæmpebjørneklo og flyvehavre.
- Bestemmelsen om markbræmmer fra 2024 er udgået. Markbræmmer er i 2025 ikke længere et ikke-produktivt element, men udgør fremadrettet brakarealer, der skal leve op til reglerne herom.
Har du kommentarer til bekendtgørelsen?
Du kan læse bekendtgørelsen om grundbetaling på høringsportalen
Høringsportalen
Hvis du har kommentarer til bekendtgørelsen om grundbetaling, kan du sende dit høringssvar til mailadressen Landbrugsstotte-Geodata@lbst.dk med journalnummeret på bekendtgørelsen i emnefeltet: 24-0246-000002.
Fristen for at sende et høringssvar er 15. november 2025.