I dag åbner ansøgningsrunden til vand- og klimaprojekter 2024

28-06-2024

Vand- og klimaprojekter forbedrer vandmiljøet og reducerer udledningen af drivhusgasser fra kulstofrige lavbundsjorder. For at sikre endnu flere af de vigtige projekter, har vi indført en række forenklinger i reglerne. Du kan ansøge fra nu og frem til 30. september 2024.

Fra i dag er det muligt at søge om tilskud til vand- og klimaprojekter. Ansøgningsrunden er åben til 30. september 2024. 

Vand- og klimaprojekter er vigtige for at forbedre vandmiljøet og for at reducere udledningen af drivhusgasser fra de kulstofrige lavbundsjorder.

I år åbner ordningen med alle fire indsatser:

  • Kvælstofvådområdeprojekter
  • Lavbundsprojekter
  • Fosforvådområdeprojekter
  • Projekter om restaurering af ådale (fysiske vandløbsindsatser på landbrugsjorder). 

Vi kan give tilsagn om tilskud til op til 100 pct. af de samlede, tilskudsberettigede udgifter til projektet.

Nyt i 2024

Projekterne skal som sædvanligt opfylde bestemte kriterier for at få tilsagn om tilskud. For at sikre fremdrift af ordningen, har vi justeret og ændret flere ting, og bl.a. er kriterierne blevet forenklet. 

Det er blandt andet nyt i år, at:

  • Lønsatserne for de tre lønkategorier er hævet.
  • Grænsen for indhentning af to tilbud er hævet fra 50.000 kr. til 100.000 kr.
  • Det er igen muligt at søge om tilskud til fosforvådområdeprojekter. Kravene for at modtage tilskud til et etableringsprojekt er forenklet i forhold til seneste ansøgningsrunde i 2022.
  • Som noget nyt er det muligt at søge om tilskud til projekter om restaurering af ådale.
  • Kvælstofvådområdeprojekter skal være placeret i et delopland, hvor der i den tilhørende kystvandgruppe er et kvælstofindsatsbehov. Det giver større fleksibilitet i forhold til placering af kvælstofvådområdeprojekter, da det er kvælstofindsatsbehovet i kystvandgruppen og ikke det enkelte delopland, der er styrende for placeringen af vådområdet.
  • Ved etablering af lavbundsprojekter er det ikke længere et krav, at 60 pct. af projektområdet skal overlappe med kulstofrige lavbundsarealer med minimum 6 pct. kulstof. Effekten sikres ved, at projektet skal være omkostningseffektivt og have en positiv nettoreduktion af klimagasser.

Læs mere om vand- og klimaprojekter på tilskudsguiden på Landbrugsstyrelsens hjemmeside. 

Besøg Tilskudsguiden

Om Vand- og klimaprojekter

Lavbundsprojekter finansieres 100 pct. af EU via Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne (ELFUL). Kvælstofvådområdeprojekter, fosforvådområdeprojekter og projekter om restaurering af ådale finansieres delvist (80 pct.) af EU via ELFUL og delvist af nationale midler fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri (20 pct.).

I 2024 er der i alt afsat 270 mio. kr. til de fire indsatser; kvælstof- og fosforvådområdeprojekter, lavbundsprojekter og projekter om restaurering af ådale. Ordningen er en del af den danske CAP-plan 2023-2027. Den har til formål at understøtte EU-fælles målsætninger om en økonomisk bæredygtig landbrugssektor, fremme den grønne dagsorden indenfor miljø, klima og natur samt styrke udviklingen i landdistrikterne.

Tilskuddet er finansieret med EU-midler under den danske CAP-plan.

Logo_Finansieret af EU

Kontakt

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på telefon 33 95 80 00 eller sende en e-mail til euogprojekt@lbst.dk.

Er du journalist, er du velkommen til at kontakte Landbrugsstyrelsens presseteam på telefon 41 89 25 07.