Lavbundsprojekter i fuld sving: Rekordhøj ansøgning på ordning for Vand- og Klimaprojekter

02-02-2024

Der er udsigt til et ordentligt ryk på udtagningen af lavbundsjorder til gavn for vores klima. Det følger af rekordhøj ansøgning om tilskud til lavbundsprojekter under Landbrugsstyrelsens ordning for Vand- og Klimaprojekter.

Nu er den finansiering på plads, der skal sikre støtte til alle de ansøgninger om lavbundsprojekter, der lever op til kriterierne. Det sker ved at fremrykke midler, der er stillet til rådighed i ordningen i 2026 og 2027. Og det giver rigtig god mening at bruge pengene nu, for jo før projekterne kommer i gang, jo større forskel kan de gøre for at reducere udledningen af drivhusgasser.

God opbakning i erhvervet

”Den rekordhøje søgning viser, at der er momentum i indsatsen. Derfor er vi selvfølgelig også rigtig glade for, at finansieringen nu er på plads, så sagsbehandlingen kan gå i gang, og midlerne hurtigst muligt kan gøre en forskel for både klimaet og miljøet. Samtidig vil vi gerne takke for den store interesse i at deltage i vand- og klimaprojekter,” siger vicedirektør i Landbrugsstyrelsen, Anna de Klauman.

Vand- og Klimaprojekter er godt for miljø og klima

Vand- og Klimaprojekter har flere positive effekter. Kvælstofvådområder bidrager til at forbedre vandmiljøet ved at reducere udledningen af kvælstof til de danske fjorde og kystvande.

Lavbundsprojekter er med til at reducere udledningen af drivhusgasser til atmosfæren ved ekstensivering af drift af landbrugsarealer på kulstofrige lavbundsjorder. Desuden kan projekterne forbedre vandmiljøet ved at reducere udledningen af kvælstof til fjorde og kystvande, såfremt projektet er beliggende i et delopland med kvælstofindsatsbehov. 

Udover effekten på drivhusgas- og næringsstofudledningerne kan udtagning og vådgøring af landbrugsarealer have en positiv effekt i forhold til biodiversitet og visse naturtyper. Ordningen vil bidrage til forbedring af gunstig bevaringsstatus for habitatnaturtyper og arter i det omfang, lavbundsprojekterne gennemføres i tilknytning til de nationalt udpegede Natura 2000-områder eller lokaliseres, så de giver en buffervirkning for sårbar natur.

Om ansøgningsrunden til ordningen Vand- og Klimaprojekter 2023

Der er ansøgt om tilskud til lavbundsprojekter på ca. 411,7 mio. kr. under ordningen for Vand- og Klimaprojekter. I ordningen udgør ansøgningspuljen for 2023 kun 50 mio. kr. Derfor fremrykker vi i alt 361,7 mio. kr. fra ansøgningspuljerne for 2026 og 2027.

Der er ansøgt om tilskud til 41 nye forundersøgelsesprojekter på ca. 8.300 hektar og 14 etableringsprojekter på ca. 2.500 hektar. Hermed er mange nye arealer under forundersøgelse, og vi kommer med etableringsprojekterne et stort skridt tættere på at realisere ambitionerne for at vådgøre lavbundsarealerne. 

Tilskuddet er finansieret med EU-midler under den danske CAP-plan. 

Logo_Medfinansieret EU

Kontakt

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på telefon 33 95 80 00 eller sende en e-mail til euogprojekt@lbst.dk

Er du journalist, er du velkommen til at kontakte Landbrugsstyrelsens pressetelefon på telefon 41 89 25 07.

Fakta

  • Ansøgningsrunden for Vand- og Klimaprojekter lukkede 24. november 2023. Ordningen åbnede i 2023 under CAP og er en forlængelse af ordningerne for vådområde- og lavbundsprojekter under Landdistriktsprogrammet. I ordningen er der, efter input fra taskforcen for udtagning af kulstofrige lavbundsjorder og de kollektive virkemidler, foretaget en række lempelser i projektkrav samt forbedringer af rammerne for projektejeres arbejde.
     
  • I ordningen indgår også kvælstofvådområdeprojekter. Udover lavbundsprojekterne blev der også i den seneste ansøgningsrunde søgt om tilskud til 33 forundersøgelsesprojekter på ca. 3.300 hektar og 13 etableringsprojekter på ca. 670 hektar. 
     
  • I november viste en statusopgørelse, at der er lavbundsprojekter svarende til ca. 38.600 hektar i proces. Dertil kan forventeligt lægges yderligere ca. 8.300 hektar i nye forundersøgelsesprojekter og 3.300 hektar fra ansøgninger til hhv. Landbrugsstyrelsens og Miljøstyrelsens seneste ansøgningsrunder samt ca. 4.000 hektar ansøgte kvælstofvådområdeprojekter, der også bidrager til udtagningsindsatsen i det omfang, de placeres på kulstofrig lavbundsjord. Samlet set kan det derfor nu forventes, at der er sat udtagning og forundersøgelser op til ca. 50.000 hektar kulstofrige lavbundsjorder inkl. randarealer i proces.