Landbrugsstyrelsen sætter igen i år fokus på at undgå fejl i kontrollen af efterafgrøder Det gør vi, fordi der fortsat er en del overtrædelser, som betyder, at kravet om målrettede efterafgrøder ikke opfyldes. Efterafgrøder og alternativer medvirker til at mindske kvælstofudvaskning og forbedre vandmiljøet i de kystnære farvande. De indgår i Danmarks forpligtelse til at opfylde blandt andet vandrammedirektivet og nitratdirektivet.
Undgå typiske fejl
Her får du tre råd til at undgå de mest typiske overtrædelser, som vi finder på vores kontroller:
Råd 1: Tjek, at efterafgrødernes dækningsgrad er tilstrækkelig
Hvis du kan se, at efterafgrøden ikke når at blive til noget, skal du rette din indberetning. Har du søgt tilskud til frivillige målrettede efterafgrøder, skal du trække arealet ud af fællesskemaet. For pligtige og husdyrefterafgrøder eller obligatoriske målrettede efterafgrøder skal du nedskrive arealet i Gødningskvote og Efterafgrøder-skemaet.
Du kan nå at nedskrive arealer frem til, at der er anmeldt kontrol på bedriften. Hvis du ikke nedskriver marker eller dele af marker, hvor dine efterafgrøder ikke dækker tilstrækkeligt, kan du risikere, at efterafgrøderne underkendes i en kontrol. På pligtige og husdyrefterafgrøder risikerer du at få en bøde, og under målrettet kvælstofregulering risikerer du et træk i tilskuddet og i din kvælstofkvote.
Hvis du ikke har nået at så efterafgrøder til fristen den 20. august, kan du så efterafgrøderne frem til den 7. september og angive det senere etableringstidspunkt i Gødningskvote og Efterafgrøder-skemaet. Du får et træk i gødningskvoten for at opveje den mindre effekt af efterafgrøden, til gengæld er kravet til dækningsgraden mindre, når du sår senere.
Råd 2: Du skal sikre, at din indberetning af målrettede efterafgrøder er korrekt
Tjek, at du har udlagt målrettede efterafgrøder og alternativer på de arealer, hvor de er indberettet i fællesskemaet. Frem til og med den 10. september kan du ændre placeringen inden for det ID15-område, hvor du har fået tilsagn.
Du kan desuden flytte dine efterafgrøder og alternativer til andre ID15-områder inden for samme kystvandopland, hvor du eller andre ansøgere har fået tilsagn til marker. I fanen ”Målrettet kvælstofregulering”, kolonne A18 i fællesskemaet, kan du se hvilke marker du kan flytte dine efterafgrøder til.
Du har ligeledes frem til og med den 10. september mulighed for at ændre det indberettede alternativ på marken, så det stemmer med det, der er etableret på arealet.
Råd 3: Din efterafgrøde skal efterfølges af en forårssået afgrøde
Du skal huske, at dine efterafgrøder skal efterfølges af forårssåede afgrøder, blomsterbrak eller bestøverbrak. Kravet gælder for alle arealer med efterafgrøder, dvs. pligtige, husdyr- og målrettede efterafgrøder. Alternativet efterafgrødeblandinger med kvælstoffikserende arter skal altid efterfølges af forårssåede afgrøder.
Hvis du benytter alternativerne brak eller brak langs vandløb og søer, skal arealerne enten fortsætte som brak, eller der skal etableres forårssåede afgrøder.
Som noget nyt er du undtaget fra krav om forårssåede afgrøder, hvis arealerne indgår i en tilskudsordning eller projekt med permanent udtagning pr. 1. januar 2025. Undtagelsen omfatter tilskudsordninger og projekter, som har til formål permanent at ekstensivere eller vådgøre landbrugsjorder. Efterafgrøder på arealer, der efterfølgende udtages permanent, må ikke nedpløjes, nedvisnes eller på anden måde destrueres, inden arealerne ekstensiveres permanent med tinglyst deklaration.
Husk dokumentation, hvis du bruger præcisionslandbrug
Præcisionslandbrug er blevet et populært alternativ til efterafgrøder, men erfaringer fra sidste års kontrol viser, at mange ikke havde de nødvendige logfiler tilgængelige, og de kunne derfor ikke fremvise dem i forbindelse med kontrollen. Det betød desværre, at tilmeldte marker blev underkendt, da kravet om logfiler ikke kan fraviges.
Vi gennemfører en mere målrettet kontrol i 2024
Da vi i løbet af de sidste par år har kunnet konstatere, at der er flere landbrugere, som begår fejl i forbindelse med etableringen af efterafgrøder og alternativer, har vi som myndighed en pligt til at justere på vores kontrol for at sikre den grønne effekt ved etablering af efterafgrøder og alternativer. I 2024 har vi derfor justeret den risikobaserede kontroludtagning, hvor satellitdata af markerne anvendes til at udvælge landbrugere til kontrol. Ændringen af vores risikoanalyse gør vores kontrol mere målrettet mod de landbrugere, hvor satellitdata f.eks. indikerer, at der kan være tvivl om, hvorvidt der er sket en korrekt etablering af de målrettede efterafgrøder. Det betyder, at landbrugere, hvor vi vurderer, at der er stor risiko for fejl, vil blive kontrolleret hyppigere. Det betyder også, at antallet af kontroller af landbrugere, hvor data indikerer, at efterafgrøderne er etableret, bliver mindsket.
Sådan kontrollerer vi
I perioden 10. september til 19. oktober 2024 foretager vi kontrolbesøg, hvor vi tjekker, om du har udlagt de efterafgrøder og alternativer, som du har indberettet. Vi kontrollerer desuden efterafgrøder i majs helt frem til destruktionsfristen 1. marts 2025.
Dækningsgraden kontrollerer vi med udgangspunkt i den såkaldte trappemodel. Da kontrolperioden typisk strækker sig over flere uger, vil kravet til dækningsgraden i starten af kontrolperioden ikke være det samme som i slutningen af kontrolperioden. Der skal dog til enhver tid være en jævn fremspiring af efterafgrøder eller alternativer.
Vi kontrollerer, om dine efterafgrøder efterfølges af en forårssået afgrøde eller brak i 2025, bl.a. ved at bruge din indberetning i fællesskemaet i 2025 samt satellitdata i sommeren 2025 til at afgøre, hvad der efterfølger efterafgrøden.
Mere information
Du kan læse mere på vores hjemmeside om at undgå fejl i kontrollen af efterafgrøder. Se desuden vores vejledninger og tidligere nyhed om at huske dokumentation, hvis du anvender alternativet præcisionslandbrug.