Du kan nu komme med bemærkninger til udkast til vejledning om permanent ekstensivering, som er i offentlig høring. Udkast til vejledning ligger på Høringsportalen, hvor du kan læse, hvordan du sender dine bemærkninger. Hvis du vil sende bemærkninger til udkast til vejledning, er fristen 26. august 2024.
Udkast til vejledning om permanent ekstensivering på Høringsportalen
I juli var udkast til bekendtgørelsen i offentlig høring, og på baggrund af høringssvarene har vi opdateret de regler, som vi forventer, der kommer til at gælde for ordningen. De opdaterede regler er beskrevet i vejledningen. De vigtigste ændringer er:
Du kan ikke få tilsagn til areal i byzone samt krav til plantedække
Du kan ikke få tilskud til permanent ekstensivering til arealer i byzoner og sommerhusområder, da disse arealer ikke er varigt udlagt til miljø-, klima- eller biodiversitetsformål.
Vi fastsætter også et krav om, at overgræsning undgås med henblik på, at plantedækket på tilsagnsarealet opretholdes.
Det skal du vide, hvis du vil lave tiltag, der fremmer biodiversiteten
I vejledningen præciserer vi også, hvilke tiltag du kan lave for at forbedre biodiversiteten på dine tilsagnsarealer, og hvilke krav, der gælder for de forskellige tiltag. Du skal blandt andet være opmærksom på, at du kun kan udså frø fra hjemmehørende plantearter på dit areal for at øge biodiversiteten. Du kan kun tilså dine arealer i løbet af tilsagnsperioden, hvis arealet i forvejen har en lav naturværdi jf. HNV-kortet.
Derudover præciserer vi, at forbuddet mod tilskudsfodring på arealerne også omfatter tilskudsfodring af vildt.
EU-Kommissionen har godkendt permanent ekstensivering
EU-Kommissionen har nu godkendt ordningen permanent ekstensivering under det EU-medfinansierede landdistriktsprogram. Derfor er det nu sikkert, at ordningen åbner. Vi forventer, at du kan søge permanent ekstensivering i perioden 2. september - 31. oktober 2024.
Mere information om permanent ekstensivering
Ordningen permanent ekstensivering giver tilskud til udtagning af landbrugsjord for at forbedre klimaet, mindske kvælstofudledningen samt fremme biodiversiteten. Ordningen er en del af det danske landdistriktsprogram og er medfinansieret af Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne.