Ny bekendtgørelse om anvendelse af gødning er sendt i høring

06-05-2022

Et udkast til bekendtgørelse om jordbrugsvirksomheders anvendelse af gødning er netop sendt i høring. Udkastet indeholder bl.a. forslag til nye og strammere fosforlofter. Fristen for at kommentere på udkastet er 30. maj 2022.

Du kan nu læse udkast til bekendtgørelse om jordbrugsvirksomheders anvendelse af gødning, som er sendt i høring. Fristen for at sende høringssvar er 30. maj 2022. Find udkastet sammen med høringsbrev og miljørapport på høringsportalen. 

Gå til udkast til gødningsanvendelsesbekendtgørelsen på høringsportalen 

Den nye gødningsanvendelsesbekendtgørelse forventes at træde i kraft 1. august 2022.

Nye fosforlofter

Bekendtgørelsen omfatter blandt andet forslag til, hvilke nye fosforlofter, der skal tilknyttes de enkelte typer af husdyrgødning. Udgangspunktet er husdyrbrugloven, hvor der står, at der skal fastsættes nye og strammere fosforlofter med virkning fra 1. august 2022. 

Efter den gældende gødningsbekendtgørelse har husdyrgødning fra svin, fjerkræ, kødædende pelsdyr og kvægundtagelsesbrug et fosforloft på 35 kg fosfor pr. hektar, mens husdyrgødning fra kvæg, der ikke er undtagelsesbrug, får, geder og andre husdyrtyper har et fosforloft på 30 kg fosfor pr. hektar. 

For planperioderne 2022/2023, 2023/2024 og 2024/2025 foreslås det, at fosforloftet for husdyrgødning fra kvægundtagelsesbrug fastsættes til 34 kg fosfor pr. hektar, mens fosforloftet for husdyrgødning fra andre husdyrtyper med et nuværende fosforloft på 35 kg fosfor pr. hektar fastsættes til 33 kg fosfor pr. hektar. Husdyrgødning fra husdyrtyper, der i dag har et fosforloft på 30 kg fosfor pr. hektar, bliver efter forslaget på dette fosforloft. 

Fra planperioden 2025/2026 og frem foreslås det, at fosforlofterne for husdyrgødning fra kvægundtagelsesbrug fastsættes til 33 kg fosfor pr. hektar, mens de for alle andre fastsættes til 29 kg fosfor pr. hektar. 

Fosforlofterne fra 2025/2026 bliver meldt tidligt ud med denne bekendtgørelse, så landbrugere får bedre mulighed for at tilpasse sig de stramninger, der kommer. Selvom fosforlofterne fastsættes for denne periode allerede nu, kan de senere ændres f.eks. for at tage hensyn til en evt. øget fraførsel af fosfor fra markerne via høst eller øvrig ny viden.