Du kan se bekendtgørelsen, høringsnotatet og de indkomne høringssvar på høringsportalen.
Se materialet på høringsportalen her
Du kan her læse om de vigtigste ændringer:
Ny metode for fastsættelse af husdyrnormerne
Metoden for fastsættelsen af husdyrnormerne er for den kommende planperiode ændret. Fra den kommende planperiode fastsættes normer for kvælstof og fosfor i husdyrgødningen for de enkelte husdyrtyper på baggrund af en fremskrivning af trenden i de seneste år. Hidtil er normerne blevet fastsat ud fra indberettede data, der baserer sig på foregående år. Den nye metode skal sikre, at normerne er mere retvisende i forhold til den gødning, som husdyrene reelt producerer for planperioden.
Den nye metode for fastsættelse af normer medfører, at der vil være en reduktion i normen for kvælstof og fosfor for slagtesvin og smågrise på ca. 5 pct. og en forøgelse i normen for malkekvæg på ca. 1 pct. i forhold til den metode, der har været anvendt indtil nu.
Nye regler for at anvende normerne for græs
Landbrugsstyrelsen har ændret reglerne om antal af slæt eller afgræsning for at kunne få kvote til græs. Det betyder, at du fra næste planperiode nemmere kan planlægge, om du vil tage få store slæt på dine arealer eller flere små.
Når vi kontrollerer, om reglerne er overholdt, vil vi se på, om du har et tilstrækkeligt antal dyr, hvis du opfodrer med græsset, eller om du har solgt græsset til brug uden for din bedrift. Det er udnyttelsen af det dyrkede græs, der vil være afgørende for at kunne opnå kvote til arealet.
Ny digital indberetning når du overfører husdyrgødning og anden organisk gødning
Når du fra næste planperiode afsætter husdyrgødning og anden organisk gødning til en anden registreret virksomhed, skal du overføre og modtage med digital signatur for overførslen, før det kan trækkes ud af dit gødningsregnskab.
Til formålet kommer et nyt modul i Tast selv, ”gødningskvitteringen”, hvor du skal indberette og kvittere for overførsler.
Gødningskvitteringen bliver indført for at sikre, at data samt indberetninger i gødningsregnskabet er så korrekte som muligt.
Ændringen gælder for overførsler til andre virksomheder i Register for Gødningsregnskab. Overførsler til f.eks. fælles biogasanlæg skal fortsat ske via gødningsregnskabet på landbrugsindberetning.dk.
Du kan læse mere om gødningskvitteringen på vores hjemmeside, når planperioden starter. Her vil der også ligge en vejledning til gødningskvitteringen.
Når du vil afsætte husdyrgødning til fælles komposteringsanlæg
I gødskningsbekendtgørelsen, gør vi det muligt i en begrænset periode at fratrække husdyrgødning i gødningsregnskabet, når du afsætter det til fælles komposteringsanlæg.
Baggrunden er, at virksomheder overfører husdyrgødning til fælles komposteringsanlæg, fordi der har været tvivl om fortolkningen af begrebet ”forarbejdet husdyrgødning”.
På den baggrund gør vi det nu muligt at afsætte husdyrgødning til fælles komposteringsanlæg over en 3-årig overgangsperiode. Efter de tre år vil muligheden ophøre. Dog vil vi i overgangsperioden indsamle viden om brug af ordningen med henblik på at tage stilling til, om der skal fastsættes permanente regler om fratræk ved afsætning af husdyrgødning til fælles komposteringsanlæg.
Du skal være opmærksom på, at et fælles komposteringsanlæg ikke kan drives under samme CVR-nummer som en jordbrugsvirksomhed, men skal tilmeldes som en selvstændig virksomhed til Leverandørregister for gødningsleverancer.
I gødningsanvendelsesbekendtgørelsen er der regler om, hvordan fosforloftet skal fastsættes, når jordbrugsvirksomheder udveksler gødning med fælles biogasanlæg og forarbejdningsanlæg. Som konsekvens af den nye gødskningsbekendtgørelse er der udstedt en opdateret gødningsanvendelsesbekendtgørelse, der tilføjer fælles komposteringsanlæg til reglerne om udveksling af gødning med fælles biogasanlæg og forarbejdningsanlæg Der er ikke lavet andre ændringer i gødningsanvendelsesbekendtgørelsen end konsekvensændringerne vedrørende fælles komposteringsanlæg.
Find gødningsanvendelsesbekendtgørelsen her
Det bliver nemmere at fastsætte udnyttelseskravet for afgasset biomasse fra fælles biogasanlæg
Modtager du afgasset biomasse, vil du fra næste planperiode kende den udnyttelse, du skal indberette i dit gødningsregnskab på forhånd.
Vi gør det nemlig nemmere for fælles biogasanlæg at fastsætte udnyttelseskravet for den afgassede biomasse, der leveres i planperioden.
Fra den kommende planperiode fastsættes udnyttelseskravet ud fra et vægtet gennemsnit af de mængder af husdyrgødning og anden organisk gødning, som er modtaget på anlægget i den forrige planperiode.
Kontakt
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 33 95 80 00 eller sende en e-mail til Miljo-Erhvervsregulering@lbst.dk
Er du journalist, er du velkommen til at kontakte Landbrugsstyrelsens pressetelefon på tlf. 41 89 25 07.